mcpear Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 A coś szkodzi wypełnić ASAP? Nikt ci dzisiaj nie powie jakie numery kiedy będą zapraszane. Coś jest "innego" z tym rokiem i numerami, które wydają się powszechnie wyższe. 1 Cytuj
Gość Napisano 18 Maja 2023 Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 9 hours ago, mcpear said: Revolut pozwala przelać z jednego konta w Polsce na konto w USA pieniądze? Może napiszesz chcociaż ze dwa zdania jak ten proces wygląda? dodajesz kasę z polskiego konta do revolut >> przewalutowujesz po najlepszym kursie na rynku ma $ >> wysylasz $ z revolut prosto na swoje konto w USA proste i przyjemne koszt przelewu to jakies smieszne $5 (okolo nie pamietam dokladnie) Cytuj
Joanna30 Napisano 18 Maja 2023 Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 W Revolut to właściwie nie trzeba nigdzie przelewać środków. Wystarczy zasilić konto z konta polskiego, trzymać kasę na karcie/koncie Revolut i wydawać (kupować walutę po atrakcyjnym kursie) w razie potrzeb W niektórych bankomatach można też wypłacać gotówkę praktycznie za darmo do jakiejś kwoty miesięcznie. Ja wybierałam na lotnisku i skasowało mnie $3, więc nie są to jakieś wielkie kwoty... Ja mam konto i kartę Revolut, a na niej kilka różnych walut, bo mi zostało z ostatniej wycieczki. Można sobie ustawić wymianę po konkretnym kursie i jak taki będzie, to samo się przewalutuje, nie trzeba tego pilnować. Nie żeby mi ktoś płacił za reklamę Ale poprzednio miałam kartę walutową Aliora, ale tam nie było dolarów nowozelandzkich, a takie były mi potrzebne, więc zwróciłam się w kierunku Revolut. I uważam, że to fajna rzecz. Cytuj
mateusz71 Napisano 18 Maja 2023 Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 Na wakacjach to jasne, po wyjeździe na stałe trzeba zadbać o credit score także raczej revolut w tym nie pomoże... Cytuj
kenadams Napisano 18 Maja 2023 Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 3 hours ago, mateusz71 said: Na wakacjach to jasne, po wyjeździe na stałe trzeba zadbać o credit score także raczej revolut w tym nie pomoże... Otóż to, poza tym nie wiem czy się da żyć w US bez konta w normalnym banku czy karty debetowej/kredytowej. Chociażby żeby mieli Ci jak pensję przelewać, a karta przydaje się do weryfikacji tożsamości w wielu miejscach. Cytuj
mcpear Napisano 18 Maja 2023 Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 13 hours ago, mati.cfc said: dodajesz kasę z polskiego konta do revolut >> przewalutowujesz po najlepszym kursie na rynku ma $ >> wysylasz $ z revolut prosto na swoje konto w USA proste i przyjemne koszt przelewu to jakies smieszne $5 (okolo nie pamietam dokladnie) Są limity? Czy mogę w ten sposób prosto i bezpiecznie przelać np $100k / $200k? OP pytał o sytuację gdy musi przewieźć więcej niż 10k. W podróżach turystycznych revolut wydaje mi się być bardzo dobrym rozwiązaniem - nie wiem czy odważyłbym się przy emigracji przelać w ten sposób majątek całego swojego życia. I to czy zapłacę $5 czy zapłacę $50 to przy takich krytycznych / newralgicznych przelewach chyba nie robi specjalnie różnicy - to co się liczy to chyba pewność i absolutne bezpieczeństwo, ale to może być moja odosobniona opinia - zdaję sobie sprawę. 1 Cytuj
Xarthisius Napisano 18 Maja 2023 Autor Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 1 hour ago, mcpear said: Są limity? Czy mogę w ten sposób prosto i bezpiecznie przelać np $100k / $200k? OP pytał o sytuację gdy musi przewieźć więcej niż 10k. W podróżach turystycznych revolut wydaje mi się być bardzo dobrym rozwiązaniem - nie wiem czy odważyłbym się przy emigracji przelać w ten sposób majątek całego swojego życia. I to czy zapłacę $5 czy zapłacę $50 to przy takich krytycznych / newralgicznych przelewach chyba nie robi specjalnie różnicy - to co się liczy to chyba pewność i absolutne bezpieczeństwo, ale to może być moja odosobniona opinia - zdaję sobie sprawę. Ja nie revoluta, a wise, ale pewnie jeden pies. Limit przy kontach autoryzowanych przez oauth po obu stronach jest chyba na poziomie $1M. Przeslanie 1M pln kosztuje, "az" 5300pln. W banku zaplacilbym chyba max 250zl + $15 po stronie w USA. Tyle jezeli chodzi o fee, no ale kurs usdpln jest niebo, a ziemia... 0.236869 wise vs 0.230022. Czyli jak dobrze licze w banku stracilbym ~$5500, przy zalozeniu ze nie wyslaliby gdzies przez 7 bankow posrednich... Cytuj
piotrek2525 Napisano 18 Maja 2023 Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 2 godziny temu, mcpear napisał: Są limity? Czy mogę w ten sposób prosto i bezpiecznie przelać np $100k / $200k? OP pytał o sytuację gdy musi przewieźć więcej niż 10k. W podróżach turystycznych revolut wydaje mi się być bardzo dobrym rozwiązaniem - nie wiem czy odważyłbym się przy emigracji przelać w ten sposób majątek całego swojego życia. I to czy zapłacę $5 czy zapłacę $50 to przy takich krytycznych / newralgicznych przelewach chyba nie robi specjalnie różnicy - to co się liczy to chyba pewność i absolutne bezpieczeństwo, ale to może być moja odosobniona opinia - zdaję sobie sprawę. Podzielam opinię. Mam konto na revolut ale chyba nie czułbym się bezpiecznie przelewając przez ich system całe oszczędności. W takim razie zapytam w polskim banku ile sobie liczą za taki przelew na konto w USA. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 18 Maja 2023 Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) Można jeszcze próbować skorzystać ze stablecoinów. W Coinbase wymiana EUR na stablecoin ma 0% fee jako market maker i jakis ułamek promila jako market taker. Można więc: Na własnym koncie Coinbase Global (obejmuje EU): 1). darmowy przelew SEPA EUR na konto w Coinbase, 2). kupno stablecoin USDT lub USDC za EUR, 3). przelew stablecoin na własne konto w Coinbase US, tu będzie jakieś fee rzędu ~10 USD, Na własnym koncie Coinbase US: 4). sprzedać stablecoin na USD, 5). wypłacić USD na konto w banku USA - tu będzie jakiś fee. Edytowane 18 Maja 2023 przez Tirowiec1312 Cytuj
Xarthisius Napisano 18 Maja 2023 Autor Zgłoś Napisano 18 Maja 2023 Piekne spectrum sklonnosci do ryzyka. O Ile serwis parabankowy jeszcze nie powoduje u mnie szybszego bicia serca, to na crypto (nawet tethered) chyba bym sie nie odwazyl 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi