Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja dostałam choice of agent we wrześniu, odrazu wypełniłam,a sponsor zapłacił i po miesiącu dostałam kolejne informacje tzn. do zapłaty 230 $ ( właśnie nie wiem czmu tylko tyle, cały czas na forach czytam o 420$ ;p ). najlepiej z tego co czytam zrobić to jak najszybciej.

Pozdrawiam

$420 kosztuje zlozenie petycji I-130 w USA; $230 to oplata w NVC - te dwie oplaty nie maja ze soba nic wspolnego, sa za dwie odrebne rzeczy.

czyli yoacha123 ty składałaś najpierw dokumenty DS-260 a potem dopiero dokumenty sponsora ? Bo ja złożyłam dokumenty sponsora I-864 ( czy jakoś tak ) i czekam na potwierdzenie i myślałam że dopiero jak uzyskam potwierdzenie to mogę składać DS-260 + reszta dokumentów.

Kiedy sie zaplaci invoice, to dokumenty mozna skladac w dowolnej kolejnosci.

Napisano

Ja mam pytanie dotyczące sponsorowania rodzinnego.

Koleżanka ma brata, który jest rezydentem USA (przez loterię wizową) i na stałe mieszka w USA. Chcieliby, żeby wystąpił dla niej o zieloną kartę. Wiedzą, że zajmuje to ok 10 lat. I teraz zasadnicze pytanie - koleżanka ma syna w wieku obecnie 12 (prawie 13) lat. Petycja rozumiem może zostać złożona na nich oboje. No ale co w takim razie po tych 10 latach? - chłopak będzie miał wtedy lat 23. Czy powoduje to, że "wypada" z całej procedury? Czy może jednak fakt zgłoszenia petycji w momencie kiedy był małoletni, powoduje że ma szansę GC otrzymać?

Napisano

Musi byc jej brat obywatelem USA aby zaczac cos myslec o tym ,kwalifikuje sie jej brat na obywatelstwo ?

co do jej syna to jest zapis w prawie o tym,nie tak dawno kzielu dawal linka o tym-pisal

nalezy z tym pogadac z prawnikiem jak kto wyglada,pamietam kiedys to bylo poruszane i kiedys cos pisala Karina o tym.

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Proszę jeszcze o pomoc :) Mój sponsor składa Form I-864, natomiast jesli nie ma dochodów to mój współsponsor z tego samego gospodarstwa domowego składa formę Form I-864A? Czy się myle? Strasznie to skomplikowane. Będe wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Zalezy. Trzeba by znac sytuacje sponsora i wiedziec co i jak jest, bo jesli Twoj sponsor nie ma dochodow to nie lepiej wziac wspolsponsora jako glownego sponsora? Trzeba by wiedziec DOKLADNIE jaka jest sytuacja aby Ci cos podpowiedziec.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czesc

Ojciec zlozyl wniosek o sponsorowanie(f2A) mnie we wrzesniu, w odpowiedzi dostal priorytet date na 30wrzesnia.

Zglaszajac wniosek moja kategoria byla "current". Jaki czas moge czekac do wizyty w ambasadzie?

Z gory dziekuje za odpowiedz :]

Napisano

Najpierw musisz mieć zatwierdzona petycje (6 miesięcy min) później PD musi być Current. Poki co stoi na 8 SEP a Meksyk właśnie zaliczył retrogresje w F2A.