Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dla tych co jeszcze czasami tu zaglądają! Po pierwsze pozdrawiam serdecznie mam nadzieje ze lato wam mija słonecznie!
Maly update z mojego skromnego życia! Z ważniejszych rzeczy to 2 tyg temu wróciłem z wycieczki po Azij.  Zwiedzilsmy Tokyo, Taipei wyspe Cebu na Filipinach! Właśnie wczoraj skończyłem mój pierwszy filmik z Japonii! Link do mojej strony YT macie na dole!
Z innych Ciekawszych rzeczy to w czwartek przeprowadzam sie do mojej dziewczyny, juz nie moge sie doczekac, mimo ze mieszkamy od siebie 10 min drogi, i widzimy ise codziennie, I dla tych ktorzy dopiero co zaczeli czytac moje posty jestesmy ze soba 8 miesiecy. Ten i nastepny tydzien bedzie pakowanie i rozpakowywanie czego niecierpie ale jedno co jest dobre to przy pakowaniu pozbede sie troche ciuchow ktorych nie chodzilem a tylko mi zawalały szafe lol
Juz tylko dwa miesiace i lece w odowdziny do rodzicoe do Polski wiec nie moge sie doczekac, bede lecial sam bo moja dziewczyna musi pracowac :/ 
W pracy ok , ale czasami mnie denerwuja i mam ochote walnac to wszystko ale staram sie wytrzymac jeszcze przynajmniej rok kiedy to moja dziewczyna skonczy szkole i wtedy zadecydujemy czy zostajemy czy sie gdzies przenosimy!
Pozdrawiam serdecznie

• Upvote 5

Napisano (edytowane)

A więc cześć :) Od wczoraj w pracy się nudzę i poświęcam czas googlowaniu podobnych tematów, i ten wątek pochłonął mi dwie nocki świetnej zabawy, szczególnie dzięki Mariano85! Uwielbiam takich szczerych do bólu ludzi, może dlatego że jestem taki sam. Myślę że zgodnie z jedną sentencją pojadę na work&travel, myślę że w 2018-19 roku, muszę spłacić kredyty. I też szykuję się na emigrację, choć mam na to jeszcze parę lat. Ile tu odpowiedzi na moje pytania znalazłem? Chyba wszystkie :D 

Jedynie wizy imigracyjne są dla mnie zagadką. Trzeba próbować w loterii (ile jest miejsc?) bądź na rodzinną lub pracowniczą? Pracuję w amerykańskim koncernie 3M, może to jest jakiś punkt zahaczenia. Myślałem o tym żeby robić jakiś zawód, studia coś co pomoże mi zacząć w USA, a może po prostu na rzecz firmy podnosić kwalifikacje? 

Poza tym, super że przez tyle lat trzymacie się w tym wątku :) Gdy będę leciał w tamtą stronę też i tutaj dam znać, może z kimś się spotkam, i sam zapraszam do siebie na Dolny Śląsk! I jeszcze jedno. Rozstać się z motocyklem i kupić na miejscu, czy może wchodzi w grę transport? Mam wielki żal do mojego dzika. Ale jestem 22-latkiem bez wsparcia finansowego i wybieram tańszą opcję, więc?

A teraz biorę się za oglądanie wszystkich filmików! (z zadrością! :D )

Edytowane przez Maciej Carlos
Napisano

Właśnie zbieram wiedzę na temat emigracji (pasek zakładek przytył o jedną linię), work&travel odpada gdyż jestem pracujący. To i lepiej, skoczę na wakacje poszaleć i zwiedzić. Decyzja i tak jest już podjęta, tylko czekam żeby podwinąć kotwice. 

A dlaczego zamierzają?

Napisano

Joanna30, katlia, pelasia- dzieki sliczne! pozdrawiam!!

stars & stripes -  zgadzam sie, Japonia najlepsze sushi na swiecie (mimo ze ja nie przepadam ale bylo by grzechem nie sprobowac) i Taiwan... street fresh food hmmm  Pozdrawiam! 

kzielu- ma racje, bedzie coraz ciezej wyjechac na J1 tutaj mam link ktos z moich znajomych wstawil na FB moze sie kogos zainteresuje:

http://www.iena.org/blog/iena-statement-threat-j-1-programs/

3 godziny temu, Maciej Carlos napisał:

A więc cześć :) Od wczoraj w pracy się nudzę i poświęcam czas googlowaniu podobnych tematów, i ten wątek pochłonął mi dwie nocki świetnej zabawy, szczególnie dzięki Mariano85! .............

Witam na forum!

Wiec jesli chodzi o emigracje to napewno masz to opisane na innym poscie bardziej rozlegle ale ja w skrocie powiez ze mas ztakie opcje jak:
-wygrac green card - wiza pracownicza (moze zapytaj u pracodawacy moze przeniosa Cie to USA :) - sponsorowanie rodzine - slub z obywatelem USA jak cos pominolem to prosze mnie poprawic!
Trzymam sie tego watku bo mysle ze ja imjestem cos winnien, Tyle osob pomoglo mi tutaj od samego poczatku i mam tutaj na mysli skladania podania o wize J1, potem green card, emigracje i juz tu na miejscu tez! wiec jak raz na jakis czas skrobne cos mysle ze mi sie nic nie stanie! 
Polecam narazie przyleciec tu turystycznie albo na wizie studenckiej! i zobaczysz czy Ci sie podoba czy nie, ale ostrzegam ze 3 miesce Tu, a byc tu na stale to tez duza roznica! Jezeli chodzi o zawod, to tuaj zazwyczaj jezeli cos umiesz, masz fach w reku dosyc latwo jest znalezc prace! ALe powiem szczrze ze po ostatnich moich doswiadczeniach w aplikowaniu o prace mimo ze bylem overqualified for a job nie dostalem zadnej oferty nawet pujscia na interview, no ale to jest zycie. Trzeba probowac dalej! Tutaj tez jest jak w Polsce jak znasz kogos to jest 88% latwiej znalezc prace mimo ze 40 innych osob jest bardziej wykwalifikowanych! 
Ale puki co to szlifuj angielski, Pozdro!

• Upvote 2
Napisano (edytowane)

@mariano85

Milo sie czyta Twoje postepy na emigracji, pisz wiecej i odpowiedz mi na jedno pytanie, a w zasadzie na dwa.

1. Czy w San Francisco mozna kupić paprykarz szczecinski?

2. Czy orientujesz sie jaki jest rynek pracy dla Kreslarzy architektonicznych?

Edytowane przez karusek