Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Iskierka napisał:

Kochani, powiedzcie mi, co wy macie z tymi lampkami, choinkami i ogólnie świątecznymi dekoracjami w listopadzie?

Koleżanka wrzuciła zdjęcie ubranej choinki (dzisiaj), kolejna to samo. Ja kocham święta, ale to mi się jakś za szybko wydaje, u mnie choinkę ubierało się dopiero koło 22-23.12, a jak nie było komu to i w Wigilię. Także sami rozumiecie... :D 

Bo tutaj to nie jest Boże Narodzenie tylko szczyt czyszczenia sklepowych magazynow. Choinki stawiają Hindusi i Azjaci i większość z nich tak naprawdę ma niewielkie pojęcie jakie to jest naprawdę święto. 

edit: dotyczy również wielu Amerykanów. 

Edytowane przez andyopole
  • Haha 2
  • Upvote 1

Napisano (edytowane)
30 minutes ago, Iskierka said:

Kochani, powiedzcie mi, co wy macie z tymi lampkami, choinkami i ogólnie świątecznymi dekoracjami w listopadzie?

Bo przyjemnie jest widziec lampki i udekorowane domy. Czy jest w tym cos zlego? Osobiscie nigdy nie stawiam choinki przed 15m grudnia, ale na zewnatrz domu czesto dekorujemy w krotce po Thankgsiving... glownie dlatego ze sasiedzi to robia i trzeba utrzymywac dobre stosunki i community spirit :)

Edytowane przez katlia
  • Haha 1
Napisano
2 minutes ago, andyopole said:

Hindusi i Azjaci i większość z nich tak naprawdę ma niewielkie pojęcie jakie to jest naprawdę święto. 

LOL. To fakt. Pracowalam z kobieta ktorej maz byl z Egiptu. Mowila ze jej maz mial male pojecie o co chodzilo na Wielkanoc, ale NA WSZELKI WYPADEK zawsze jej kupowal kwiaty :D

• Haha 3
Napisano
1 minutę temu, katlia napisał:

Bo przyjemnie jest widziec lampki i udekorowane domy. Czy jest w tym cos zlego? Osobiscie nigdy nie stawiam choinki przed 15m grudnia, ale na zewnatrz domu czesto dekorujemy w krotce po Thankgsiving... glownie dlatego ze sasiedzi to robia i trzeba utrzymywac dobre stosunki i community spirit :)

Katlia, lampki uwielbiam, ogólnie Boże Narodzenie to moje ukochane Święto. I nie mam nic przeciwko lampkom, tylko że... Indyk jeszcze w pełni nie ostygł po Thanksgiving :D 

W sumie zawsze mnie bawiło, jak szybko Amerykanie po danym święcie zmieniają dekoracje. Ale trzeba im przyznać, że pięknie domy przystrajają, nam w Europie to bardzo daleko do tego, chyba nie ma takiej tradycji tutaj.

Napisano
4 minuty temu, katlia napisał:

Bo przyjemnie jest widziec lampki i udekorowane domy. Czy jest w tym cos zlego?

Dlatego sąsiedzi już zaczęli się motać z lampkami a ja żeby zachować 

5 minut temu, katlia napisał:

dobre stosunki i community spirit :)

Wieszam lampki nie prędzej niż na Św. Mikołaja choć raczej później a zdejmuje, tzn. wyłączam na Gromniczną. W ten sposób na osiedlu jest dłużej ładnie. 

• Like 1
Napisano
5 minutes ago, Iskierka said:

Katlia, lampki uwielbiam, ogólnie Boże Narodzenie to moje ukochane Święto. I nie mam nic przeciwko lampkom, tylko że... Indyk jeszcze w pełni nie ostygł po Thanksgiving :D 

W sumie zawsze mnie bawiło, jak szybko Amerykanie po danym święcie zmieniają dekoracje. Ale trzeba im przyznać, że pięknie domy przystrajają, nam w Europie to bardzo daleko do tego, chyba nie ma takiej tradycji tutaj.

W rodzinie mojego meza świąteczne dekoracje zaczynaja sie po Thanksgiving dinner. My po prostu kontynuujemy tradycje. :) Dodatkowo 2020 byl raczej... nieciekawy, wiec czemu nie powiesić troche lampek i ozdobek. ;)

Napisano
5 minut temu, Iskierka napisał:

tylko że... Indyk jeszcze w pełni nie ostygł po Thanksgiving :D 

W Polsce nie jest już wiele lepiej. Słucham właśnie polskiego radia i z rozbawieniem słucham reklam związanych z Black Friday. Ilu Polaków wie dlaczego "black"?

Jeszcze kilka lat amerykanizacji i znicze kupowane na Wszystkich Świętych w supermarketach będą wisiały na choinkach.

Napisano
14 minutes ago, andyopole said:

Wieszam lampki nie prędzej niż na Św. Mikołaja choć raczej później a zdejmuje, tzn. wyłączam na Gromniczną. W ten sposób na osiedlu jest dłużej ładnie. 

Od mojego HOA byś dostał mandat :)

Napisano
7 minut temu, mcpear napisał:

Od mojego HOA byś dostał mandat :)

Pamiętam gdy pisałeś już o tym już kiedyś. Kiedyś przy okazji przejrzałem nasze "regulation". Jedyna wzmianka o Christmas to Festival of Lights czyli parada zdobionych lampkami wózków golfowych i wozów strażackich przez osiedle, mniej więcej ostatni weekend przed świętami.  Moje osiedle ma własne, pełne pole golfowe.