Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 hour ago, andyopole said:

Poproszę jakiś ramowy zarys tego dania.

Salatka warstwowa: kurczak, ketchup, por, ogórek konserwowy, majonez, kukurydza, kapusta pekińska z wegeta, jeszcze raz ketchup i majonez, papryka. 

Ja nie przepadam, ale moja amerykańska rodzina uwielbia. Mówia na to Whopper Salad, bo im przypomina w smaku Whoppera z Burger Kinga.

Napisano
1 hour ago, katlia said:

Bardzo chorowaliscie? Bo maz byl chory dwa tygodnie, ale raczej lekko... duzo spal, mial zawroty w glowie, no i stracil smak i wech. Moglobyc gorzej.

Tak powiem średnio to przeszliśmy, ale każde z nas miało zupełnie inne objawy (oprócz zmęczenia, jedyny wspólny). 

Ja: gorączka, kaszel, ciągły ból w klatce piersiowej - ten ból był najgorszy, ale zrobiłam rentgen płuc i niby nie było żadnych zmian.

Mąż: ból głowy, utrata węchu i smaku.

Napisano
10 minut temu, margherita_s napisał:

ciągły ból w klatce piersiowej - ten ból był najgorszy

To miałem gdy trafiłem do szpitala, byłem tydzień po negatywnym teście. Na wejściu do szpitala zrobili kolejny, również negatywny, więc podejrzewali rozległy zawał ale moje serce jak dzwon!  Ból taki, jakby pluton pisowskiej policji usiadł mi na klacie. 

Napisano
19 minut temu, margherita_s napisał:

Salatka warstwowa: kurczak, ketchup, por, ogórek konserwowy, majonez, kukurydza, kapusta pekińska z wegeta, jeszcze raz ketchup i majonez, papryka. 

Ja nie przepadam, ale moja amerykańska rodzina uwielbia. Mówia na to Whopper Salad, bo im przypomina w smaku Whoppera z Burger Kinga.

Dzieki! Nie mam kurczaka niestety, chyba ze przekopie zamrazarke, moze znajde? Mam skrawki ze schabu, ktory musialem troche zacienkowac bo dzis zaczalem process robienia schabu surowego, dojrzewającego, bez gotowania, bez wedzenia. Jednak schab to raczej nie bardzo. Jutro pokopie w zamrazarce. Prawie zawsze wycinam piersi gdy gotuje rosół z całej kury. I tak jest dużo mięsa a piersi to te amerykańskie czikeny mają jak Dolly Parton.:D

  • Haha 2
  • Upvote 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, margherita_s napisał:

Jak zwykle moje popisowe danie, czyli sałatka gyros.

Ale mi smaka narobiłaś :D

Ale u mnie to nieco inne składniki - kurczak w przyprawie gyrosowej (w przepisie mam kotani, ostatnio ciężko u nas dostać, a z inną nie smakuje już tak dobrze), kapusta pekińska z vegetą, kukurydza, cebula i ogórki konserwowe. Na sos miks majonezu z keczupem plus czosnek. Aha, i nie jest to sałatka warstwowa. Wszystko się miesza, a tylko keczup z majonezem idą na wierzch ;)

Matko, aż zgłodniałam! :P

Edytowane przez Joanna30
Napisano

My w tym roku nie robimy Wigilii, będzie tylko brunch świąteczny i obiadokolacja ok. 6-7 wieczorem. Na brunch będą "tosty francuskie" (nie krzyczcie, nazwa jest w Wikipedii ;) ) zrobione z brioszki namoczonej w jajkach i eggnogu z cynamonem, oraz tarta z wędzonym łososiem.

Na kolację będzie gęś! W końcu! Po latach niejedzenia nabrałam smaka na gęś. B. potaniały, u naszego rzeźnika w tym roku za 12 funtową gęś zapłacimy niewiele ponad stówkę, i jest już natarta suchym brine itp, trzeba tyko wsadzić do dziury jabłko ją tylko upiec. Odbieramy ją w czwartek :) Poza gęsią będzie zapiekanka z ziemniaków i czerwona kapusta. Na deser Jamaican fruitcake i sernik "po polskiemu" bo mój mąż polubił ostatnio, taki na spodzie, nie za słodki, niesłony, z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Tylko dlatego że mam wolne do 4go stycznia :D 

A tą sałatką gyros @margherita_s i @Joanna30 to mi narobiłyście smaka, przez lata gadałam jak to do pyska tego goowna nie wezmę i w końcu skosztowałam i zamknęłam dziób :D 

  • Haha 1
  • Upvote 2
Napisano
6 hours ago, Joanna30 said:

Ale mi smaka narobiłaś :D

Ale u mnie to nieco inne składniki - kurczak w przyprawie gyrosowej (w przepisie mam kotani, ostatnio ciężko u nas dostać, a z inną nie smakuje już tak dobrze), kapusta pekińska z vegetą, kukurydza, cebula i ogórki konserwowe. Na sos miks majonezu z keczupem plus czosnek. Aha, i nie jest to sałatka warstwowa. Wszystko się miesza, a tylko keczup z majonezem idą na wierzch ;)

Matko, aż zgłodniałam! :P

O widzisz, to trochę inny przepis, ale widzę że i tak bardzo podobny. Najlepsze jest, że ja nigdy tej sałatki nie jem, jakoś tak nie moje smaki, robię dla innych :D

  • Haha 1
Napisano

Ale mi zrobiliscie mi smaka na ta salatke! Pamietam w Polsce to nonstop wcinalam, na kazdych urodzinach byla zaraz obok krokietow. Moze zrobie jakos po swietach. Albo na sylwestra czy cos. 

@Jackie - pochwal sie po swietach ta gesia! 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...