Skocz do zawartości

Chciałem Powiedzieć Że...


andyopole

Rekomendowane odpowiedzi

2 minutes ago, katlia said:

Nigdy nie jadlam salatki gyrosowej i najwyrazniej stracilam cos waznego :unsure: @Jackie Ale uczte przygotowujecie. Gdybym byla blizej, zaraz bym sie zaprosila. 

Haha no ja tez! A w sumie to mielismy jechac na swieta do Chicago, ale w koncu zostajemy w DC. Gdybym wiedziala ze @Jackie taka uczte robi to bym bardziej naciskala na ten wyjazd XD 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@katlia sałatka gyros to potrawa rdzennie polska choć z racji wieku jeszcze nie tradycyjna. Z tego co pamiętam pojawiła się kilka lat po upadku komuny, gdy zaczął się szał na grillowanie i opakowania "przyprawy gyros" pojawiły się w sklepach i ktoś wpadł na pomysł użycia jej w innym celu niż do gyrosa. Przez purystów traktowana jako potworek kuchni polskiej. Pomimo tego wciąż b. popularna bo jest całkiem smaczna, choć jest to smak fastfoodowy https://cookinpolish.com/polish-gyros-salad/

@ilon wrzucę zdjęcie tej gęsi! Mam nadzieję że będzie zjadliwa. Mąż specjalnie na tą okazję wyhodował majeranek w swoim AeroGarden :D 

  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Jackie napisał:

wrzucę zdjęcie tej gęsi! Mam nadzieję że będzie zjadliwa. Mąż specjalnie na tą okazję wyhodował majeranek w swoim AeroGarden

Oj Jackie też mi smaku narobiłaś! My przez parę lat robiliśmy gęś na 11 listopada, w PL, ale też co najmniej dwa razy w US. Ja robię nadziewaną pęczakiem, gotowanym na rosole z gęsiego korpusu i skrzydełek. Mąż umie gęś wyluzować (stąd korpus na rosół), pęczak gotuje się na lekko twardawo, a potem napycha nim natartą solą, pieprzem i majerankiem gęś i zaszywa. No i całość do piekarnika.

Najlepsza była mina amerykańskich znajomych jak gotową gęś mąż kroił w paski. No coś z tą gęsią jest anatomicznie nie tak! :lol:

  • Haha 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 hours ago, ilon said:

Kochani, swoja droga w jakim sklepie kupujecie gyros seasoning? Ja zawsze kupowalam w polskim sklepie, ale nie chce mi sie jechac. Teoretycznie moglabym przeczytac sklad i sama zrobic mix, ale jestem ciekawa.

Ja używam normalnych przypraw do kurczaka, Montreal Chicken albo Garlic and Herb. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...