kzielu Napisano 19 Maja 2022 Zgłoś Napisano 19 Maja 2022 5 hours ago, andyopole said: Rzymianie tam byli? https://en.wikipedia.org/wiki/Aqueduct_of_Querétaro Cytuj
andyopole Napisano 20 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 20 Maja 2022 2 godziny temu, kzielu napisał: https://en.wikipedia.org/wiki/Aqueduct_of_Querétaro Czyli, jakby nie liczyć jakieś dwa tysiące lat za Rzymianami. ... Cytuj
Iskierka Napisano 21 Maja 2022 Zgłoś Napisano 21 Maja 2022 W dniu 18.05.2022 o 18:18, MeganMarkle napisał: Słuchajcie gdzieś tu na forum kiedyś czytałam, że samotny rodzic lecący poza usa z dzieckiem może zwrócić na siebie podejrzenia i lepiej mieć ze sobą papier ze zgoda drugiego rodzica… Planuje wylot do Europy z dzieckiem sama na 2 tyg i pomyślałam ze napisze taka zgodę z danymi męża a ob pójdzie z tym do banku i notary mu poświadczy ze to prawda. Takie coś starczy? Czy jakiś standardowy wzór jest co tam ma być napisane? (,,,) Megan, ja leciałam w lutym do USA, i później w maju wracałam z małym, z tym że na trasie USA-Niemcy, przesiadka we Frankfurcie, i akurat mnie nigdzie o żadną zgodę nie pytali. Przy lotach europejskich też mnie nie pytali, loty z tego roku ze stycznia. Może to zależy od oficera/ lotniska? Ewentualnie wchodzi opcja tzw. "third country" którym u Pati była Holandia My na upoważnieniu mieliśmy podane kto podróżuje z dzieckiem, dane moje i dziecka (imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia), numery paszportów, dodatkowo ogólnie datę i kraj (USA / Niemcy / Polska), 03-12.2021 (napisaliśmy jedno na cały rok , możliwe że nie wolno). 1 Cytuj
MeganMarkle Napisano 21 Maja 2022 Zgłoś Napisano 21 Maja 2022 3 hours ago, Iskierka said: Megan, ja leciałam w lutym do USA, i później w maju wracałam z małym, z tym że na trasie USA-Niemcy, przesiadka we Frankfurcie, i akurat mnie nigdzie o żadną zgodę nie pytali. Przy lotach europejskich też mnie nie pytali, loty z tego roku ze stycznia. Może to zależy od oficera/ lotniska? Ewentualnie wchodzi opcja tzw. "third country" którym u Pati była Holandia My na upoważnieniu mieliśmy podane kto podróżuje z dzieckiem, dane moje i dziecka (imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia), numery paszportów, dodatkowo ogólnie datę i kraj (USA / Niemcy / Polska), 03-12.2021 (napisaliśmy jedno na cały rok , możliwe że nie wolno). Dzięki! Już sobie takie pismo przygotowałam, wpisałam dane i mąż podpisał notariusza wiec jest git Cytuj
kzielu Napisano 24 Maja 2022 Zgłoś Napisano 24 Maja 2022 Czy ktos moze sie orientuje - jeden rodzic w PL, drugi w US bez mozliwosci przyjazdu do PL - odnowienie paszportu dziecka w PL wymaga albo obecnosci obojga rodzicow, albo zgody tego nieobecnego poswiadczonej przez "urzad paszportowy, konsula albo notariusza". Kto jest traktowany jako notariusz w US ? Notary public to wydaje mi sie ze nie ? (znajomy szuka pomocy i nie mam pojecia co mu powiedziec) Cytuj
andyopole Napisano 24 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 24 Maja 2022 Zawsze mozna sprobowac, taki notariusz jesli nie bedzie darmowy to napewno drogo nie wezmie. Nasze wszelkie autoryzacje podpisu, np. Certificate of Origin na towar robimy u Secretary of State. Nawet Middle East ten podpis honoruje. Cytuj
katlia Napisano 24 Maja 2022 Zgłoś Napisano 24 Maja 2022 No i mamy nastepna strzelanine -- massacre du jour -- 14 cioro dzieci, 1 nauczyciel, zamordowanych w szkole. Ain't America great? Cytuj
andyopole Napisano 24 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 24 Maja 2022 45 minut temu, katlia napisał: No i mamy nastepna strzelanine -- massacre du jour -- 14 cioro dzieci, 1 nauczyciel, zamordowanych w szkole. Ain't America great? Oczywiscie w "prawdziwej" Ameryce. Cytuj
katlia Napisano 24 Maja 2022 Zgłoś Napisano 24 Maja 2022 5 minutes ago, andyopole said: Oczywiscie w "prawdziwej" Ameryce. Tej najprawdziwszej. Ale niestety, dzieci umieraly w szkolach takze w Colorado, w Californi, w Connecticut, w Virginii. To jest problem krajowy. Cytuj
Xarthisius Napisano 24 Maja 2022 Zgłoś Napisano 24 Maja 2022 1 hour ago, kzielu said: Kto jest traktowany jako notariusz w US ? Notary public to wydaje mi sie ze nie ? Normalnie idziesz do pierwszego lepszego notary public poswiadczyc podpis. Potem bierzesz dokumenty I zalatwiasz apostille. https://www.ohiosos.gov/records/apostilles-certifications/ Wtedy dokument nabiera mocy prawnej w Polszy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi