Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 18.05.2022 o 18:18, MeganMarkle napisał:

Słuchajcie gdzieś tu na forum kiedyś czytałam, że samotny rodzic lecący poza usa z dzieckiem może zwrócić na siebie podejrzenia i lepiej mieć ze sobą papier ze zgoda drugiego rodzica… Planuje wylot do Europy z dzieckiem sama na 2 tyg i pomyślałam ze napisze taka zgodę z danymi męża a ob pójdzie z tym do banku i notary mu poświadczy ze to prawda. Takie coś starczy? Czy jakiś standardowy wzór jest co tam ma być napisane? 
 (,,,)

Megan, ja leciałam w lutym do USA, i później w maju wracałam z małym, z tym że na trasie USA-Niemcy, przesiadka we Frankfurcie, i akurat mnie nigdzie o żadną zgodę nie pytali. Przy lotach europejskich też mnie nie pytali, loty z tego roku ze stycznia. Może to zależy od oficera/ lotniska? Ewentualnie wchodzi opcja tzw. "third country" którym u Pati była Holandia

My na upoważnieniu mieliśmy podane kto podróżuje z dzieckiem, dane moje i dziecka (imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia), numery paszportów, dodatkowo ogólnie datę i kraj (USA / Niemcy / Polska), 03-12.2021 (napisaliśmy jedno na cały rok :D , możliwe że nie wolno).

• Dziękuję! 1
Napisano
3 hours ago, Iskierka said:

Megan, ja leciałam w lutym do USA, i później w maju wracałam z małym, z tym że na trasie USA-Niemcy, przesiadka we Frankfurcie, i akurat mnie nigdzie o żadną zgodę nie pytali. Przy lotach europejskich też mnie nie pytali, loty z tego roku ze stycznia. Może to zależy od oficera/ lotniska? Ewentualnie wchodzi opcja tzw. "third country" którym u Pati była Holandia

My na upoważnieniu mieliśmy podane kto podróżuje z dzieckiem, dane moje i dziecka (imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia), numery paszportów, dodatkowo ogólnie datę i kraj (USA / Niemcy / Polska), 03-12.2021 (napisaliśmy jedno na cały rok :D , możliwe że nie wolno).

Dzięki! Już sobie takie pismo przygotowałam, wpisałam dane i mąż podpisał notariusza wiec jest git :)

Napisano

Czy ktos moze sie orientuje - jeden rodzic w PL, drugi w US bez mozliwosci przyjazdu do PL - odnowienie paszportu dziecka w PL wymaga albo obecnosci obojga rodzicow, albo zgody tego nieobecnego poswiadczonej przez "urzad paszportowy, konsula albo notariusza". 

Kto jest traktowany jako notariusz w US ? Notary public to wydaje mi sie ze nie ? 

(znajomy szuka pomocy i nie mam pojecia co mu powiedziec)

Napisano

Zawsze mozna sprobowac, taki notariusz jesli nie bedzie darmowy to napewno drogo nie wezmie.

Nasze wszelkie autoryzacje podpisu, np. Certificate of Origin na towar robimy u Secretary of State. Nawet Middle East ten podpis honoruje.

Napisano
45 minut temu, katlia napisał:

No i mamy nastepna strzelanine -- massacre du jour -- 14 cioro dzieci, 1 nauczyciel, zamordowanych w szkole. Ain't America great? 

Oczywiscie w "prawdziwej" Ameryce.

Napisano
5 minutes ago, andyopole said:

Oczywiscie w "prawdziwej" Ameryce.

Tej najprawdziwszej. Ale niestety, dzieci umieraly w szkolach takze w Colorado, w Californi, w Connecticut, w Virginii. To jest problem krajowy.