andyopole Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Wczoraj zerwane dziś zjedzone. W pierogach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Drugi dzień u nas sino i powietrze czuć palonym plastikiem. Air quality index dziś rano był 226. Niech już ta Kanada przestanie się palić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 30 minut temu, mola napisał: Drugi dzień u nas sino i powietrze czuć palonym plastikiem. Air quality index dziś rano był 226. Niech już ta Kanada przestanie się palić... To nie Canada. To stare, amerykanskie, plastikowe choinki byly gdzies skitrane a teraz je "utylizuja" i zwalaja na biedna Kanade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 1 godzinę temu, andyopole napisał: To nie Canada. To stare, amerykanskie, plastikowe choinki byly gdzies skitrane a teraz je "utylizuja" i zwalaja na biedna Kanade. Ty się śmiej, ale na lokalnym nextdoorze pojawiły się już inywiduua, które zacięcie walczą z rządową opresją próśb o ograniczenie aktywności na dworze poprzez otwieranie okien na oścież. Na pohybel! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Przerabialem ten temat w USA juz kilka razu. Dymy byly i kanadyjskie i nasze, swojskie, oregonskie.Przy ostatnich pozarach, ok. 20 mil od mojego domu dym byl taki gesty ze mieszkancy mojej miesciny nie widzieli slonca przez tydzien. Jadac do pracy na 8 godzin tam mialem slonce bo wiatry byly inne. Przez niedopatrzenie (spuszczone zaluzje) mialem odsuniete na 10 cm okno w sunnyroomie, pomimo siatki na parapecie byla gruba warstwa popiolu. Jak znajde zdjecia to je tu wrzuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 9 hours ago, mola said: Drugi dzień u nas sino i powietrze czuć palonym plastikiem. Air quality index dziś rano był 226. Niech już ta Kanada przestanie się palić... U nas był 190 i mówiąc szczerze słabo było - wyjechałem do TN (swoją drogą - dostałem pozdrowienia od Kentucky State Police na $179 za 74 na 55 - z przyczepą) i przez połowę drogi mnie oczy gryzły od tego dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Wieczorem jest jeszcze lepiej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parenthesis Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 On 6/26/2023 at 7:42 PM, andyopole said: Wczoraj zerwane dziś zjedzone. W pierogach. W czym one pływają? Próbuję zrozumieć kompozycję smakową ;D Pod Chicago powietrze masakra, szaro, kaszląco. Pierwszy raz coś takiego widziałam, a mieszkałam pół życia w Krakowie, odwiecznie przodującym w rankingach na super powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 17 minut temu, parenthesis napisał: W czym one pływają? Próbuję zrozumieć kompozycję smakową ;D Kąpiel to mieszanina śmietanki, miodu i soku, który się uwolnił podczas drillowania wiśni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 6 hours ago, parenthesis said: Pierwszy raz coś takiego widziałam, a mieszkałam pół życia w Krakowie, odwiecznie przodującym w rankingach na super powietrze. Jako 100% Krakus mogę powiedzieć tak: - w Krakowie (na szczęście) tylko część smogu pochodzi z kominków i pieców opalanych drewnem. Tutaj cały smog pochodzi z palenia lasów, w dodatku jak się domyślam w dużej mierze żywicznych. Faktem naukowym jest, że wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w smogu, z których najbardziej rakotwórczy jest benzo[a]piren pochodzą głównie w procesie spalania drewna w warunkach niskiej temperatury i małej zawartości tlenu (niska-wysoka temperatura to pojęcie względne - z wysoką temperaturą i zawartością tlenu mamy do czynienia np. podczas spalania w autoklawie z podsycaniem czystym tlenem z butli, tudzież w spalarniach śmieci), - w Krakowie smog jest w miarę lokalny i przez to świeży. Tutaj mamy do czynienia z zanieczyszczeniami, które wędrują w wysokich partiach atmosfery i równocześnie migrują w dół przez wiele dni. Problem polega na tym, że w takich warunkach dodatkowo zachodzą indukowane promieniami UV reakcje fotochemiczne, które zamieniają "swojski" smog w chemiczne "nie-wiadomo-co", prawdopodobnie jako bonus silnie wzbogacone w wolne rodniki (oczywiście też rakotwórcze). Ta grafika, którą znalazłem wczoraj, dość dosadnie pokazuje ile drzewostanu Kanady spaliło się do tej pory w tym roku: https://mstdn.social/@kevinrns/110623374148275855 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi