ilya_ Napisano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Października 2018 1 minutę temu, andyopole napisał: Po to to forum jest. Bez tych desperatow liczba wejść byłaby zbyt niska na jego utrzymanie. O codziennych sprawach nikt nie chce pisać a gdy zacznie się jakąś dyskusja zaraz zaczynają się oskarżenia że stali mieszkańcy straszą potencjalnych przybyszów ponieważ boją się utraty chleba. Tu jest jeszcze duzo trawnikow do koszenia. my nie bronimy nikomu przyjechac...w NY jest jeszcze duzo azbestow do zerwania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 21 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Października 2018 10 minut temu, ilya_ napisał: my nie bronimy nikomu przyjechac...w NY jest jeszcze duzo azbestow do zerwania... No tak trawa to tam u Was w ilościach raczej umiarkowanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulina_89 Napisano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Października 2018 9 godzin temu, andyopole napisał: Po to to forum jest. Bez tych desperatow liczba wejść byłaby zbyt niska na jego utrzymanie. O codziennych sprawach nikt nie chce pisać a gdy zacznie się jakąś dyskusja zaraz zaczynają się oskarżenia że stali mieszkańcy straszą potencjalnych przybyszów ponieważ boją się utraty chleba. Tu jest jeszcze duzo trawnikow do koszenia. Hmm... a mi juz ktos napisal, ze “czuje nad nim wyzszosc” kiedy odpisalam, ze z wyksztalceniem podstawowym i doswiadczeniem w pracy jako kucharz jakos nie widze spronsorowania przez pracodawce w przyszlosci... tak wiec zla nowina miala byc forma lechtania mojego ego... tez interesujaca teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilon Napisano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Dnia 21.10.2018 o 08:55, andyopole napisał: O codziennych sprawach nikt nie chce pisać a gdy zacznie się jakąś dyskusja zaraz zaczynają się oskarżenia że stali mieszkańcy straszą potencjalnych przybyszów ponieważ boją się utraty chleba. Ja to najbardziej lubie pisac o codziennych sprawach. Chyba niedlugo bede musiala prowadzic bloga na instagramie i wrzucac wam tutaj tylko linki, zeby nie zasmiecac. I bede tam opowiadac co tam u mnie, co na obiad, jakie plany na weekend i w ogole : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Wlasnie. Wczoraj dostala mnie sie spora torba podgrzybkow, prawdziwkow I rydzow, jakies 3/4 takiej papierowej jakie daja do pakowania w marketach. Do poznej nocy je czyscilem. Te zgrabniejsze usmazylem a te kapelusiaste suszyly sie do rana. Prawie calkiem wyschly, troche balem sie zostawic suszarke bez nadzoru, wroce, wlacze na trzy godzinki i bedzie fertig. edit: a tak w ogole. mamy taka plaze ze drugi dzien siedze na forum bo nic lepszego nie mam do roboty. Nie bede siedzial do fajrantu, o drugiej zawijam sie do domu bo zaraz usne przed monitorem. Wlasnie zjadlem lunch, chleb ze smalczykiem i skwareczkami i do tego salatka z wlasnych pomidorow. Chyba dlatego senny sie zrobilem. Edytowane 23 Października 2018 przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2018 57 minut temu, ilon napisał: ... jakie plany na weekend i w ogole : D przy zalozeniu ze cenzura przepusci….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Godzinę temu, ilon napisał: jakie plany na weekend i w ogole : D Rany boskie przeczytałam i przez chwilę się przeraziłam, że dzisiaj jest piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilya_ Napisano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2018 13 minut temu, mola napisał: Rany boskie przeczytałam i przez chwilę się przeraziłam, że dzisiaj jest piątek piatek jest jutro - sroda to taki "maly piatek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz90 Napisano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Zawsze byłem ciekaw jakie grzyby występują w USA .Te rydze , podgrzybki i prawdziwki wyglądają tak samo jak w Polsce? Pytanie głupie , ale szczerze nie wierzyłem ,że co miejsce to inny wygląd. Będą kiedyś w Beneluksie a szczególnie w Luksemburgu i Belgi zostałem kilkakrotnie zaproszony na grzyby i powiem szczerze ,że byłem w szoku. Bo po pierwsze w Belgi an grzyby chodziło się w nocy ( jakiś rok przed przyjazdem do Belgi mój kumpel opowiadał ,że chodzi w nocy na Babia Górę z latarką i zbierał grzyby-wyśmiałem go) .Tutaj jest to normalne-tak jak opisywał kapelusze pięknie się świecą i jest je zdecydowanie łatwiej zbierać niż przez dzień. Druga sprawa to grzyby nie spotkałem się tam z rydzami i kurkami samiutkie podgrzybki i prawdziwki z tym ,ze ani jednego robaka nie miały i twarde jak stal. Kolorystycznie też się różniły , w zdecydowanie w większości przypadków były bardzo wybarwione , czasem były takie blado-białe. Nie spotkałem się z takimi kolorami w Polsce , ale co tutaj mówić kiedyś pojechałem na grzyby nie do znanego mnie lasu tylko do boru oddalonego o kilka kilometrów i zgłupiałem grzyby były prawie ,ze przeźroczyste i tak naciągnięte wodą ,ze można było je wyrzynać normalnie , wyglądały na podgrzybki ale bałem się je zbierać. . W Beneluksie , zwłaszcza w Luksemburgu nie zbiera grzybów oprócz Polaków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Teraz, Łukasz90 napisał: Zawsze byłem ciekaw jakie grzyby występują w USA .Te rydze , podgrzybki i prawdziwki wyglądają tak samo jak w Polsce? Pytanie głupie , ale szczerze nie wierzyłem ,że co miejsce to inny wygląd. Będą kiedyś w Beneluksie a szczególnie w Luksemburgu i Belgi zostałem kilkakrotnie zaproszony na grzyby i powiem szczerze ,że byłem w szoku. Bo po pierwsze w Belgi an grzyby chodziło się w nocy ( jakiś rok przed przyjazdem do Belgi mój kumpel opowiadał ,że chodzi w nocy na Babia Górę z latarką i zbierał grzyby-wyśmiałem go) .Tutaj jest to normalne-tak jak opisywał kapelusze pięknie się świecą i jest je zdecydowanie łatwiej zbierać niż przez dzień. Druga sprawa to grzyby nie spotkałem się tam z rydzami i kurkami samiutkie podgrzybki i prawdziwki z tym ,ze ani jednego robaka nie miały i twarde jak stal. Kolorystycznie też się różniły , w zdecydowanie w większości przypadków były bardzo wybarwione , czasem były takie blado-białe. Nie spotkałem się z takimi kolorami w Polsce , ale co tutaj mówić kiedyś pojechałem na grzyby nie do znanego mnie lasu tylko do boru oddalonego o kilka kilometrów i zgłupiałem grzyby były prawie ,ze przeźroczyste i tak naciągnięte wodą ,ze można było je wyrzynać normalnie , wyglądały na podgrzybki ale bałem się je zbierać. . W Beneluksie , zwłaszcza w Luksemburgu nie zbiera grzybów oprócz Polaków. Rydze sa mniej czerwone a bardziej brazowe. Podobnie kurki, nie sa takie zolciutkie jak kurczaczki, tez sa bardziej brazowe. Prawdziwki, kozaki, podgrzybki sa niemal identyczne. Bardzo smaczny ale trudno go znalezc jest grzyb zwany tu "cauliflower" I tak wygladajacy. Wielkoscia zblizajacy sie do zacnego bochenka chleba. Jest przepyszny, na maselku z czosneczkiem lub upieczony w calosci. Wszystkie grzyby w zasadzie sa zdrowe, chyba ze trafi sie jakis stary, zgrzybialy. Tutaj grzyby zbieraja tez przewaznie Polacy, Ruscy, takze Czecha udalo mi sie spotkac. Zbieraja Azjaci ale oni calkiem inne grzyby preferuja. Amerykanie zbieraja tez, kiedys jednego spotkalem to zbieral na handel, dla restauracji, glownie kurki bo tych u nas bardzo duzo. Oddal nam chyba z dziesiec pieknych kani. Wiedzial skads ze Polacy je lubia a w restauracji i tak nikt by ich nie wzial. Zabralem do domu, usmazylem po naszemu i zaprosilismy przyjaciol. On Polak, ona Amerykanka. I ona mi te kanie wszystkie zezarla, tak jej smakowaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.