andyopole Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Godzinę temu, pelasia napisał: My tez mamy zwrot ale tylko dlatego, ze po ostatnim rozliczeniu , w połowie roku mąż rzucił dodatkowy czek w stronę IRS. Kto bogatemu zabroni dotować najlepszą demokrację na świecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 34 minuty temu, andyopole napisał: Kto bogatemu zabroni dotować najlepszą demokrację na świecie? Bogatemu??? Dobre! Wlasnie dzis sie rozmarzylam, co bym naprawila, przebudowala, zrobiła z domem gdybym miala zbedny milion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 49 minut temu, pelasia napisał: Bogatemu??? Dobre! Wlasnie dzis sie rozmarzylam, co bym naprawila, przebudowala, zrobiła z domem gdybym miala zbedny milion Musimy trzymać sztamę z @MeganMarkle, to dobra dziewczyna. Gdy wygra $499 milionów po bance nam odpali napewno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 28 minutes ago, andyopole said: Musimy trzymać sztamę z @MeganMarkle, to dobra dziewczyna. Gdy wygra $499 milionów po bance nam odpali napewno. Haha... dobra, po bańce mogę wam odpalić, niech stracę najpierw jednak muszę wygrać a żeby wygrać muszę kupić los a do tego jeszcze się nie zebrałam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Godzinę temu, MeganMarkle napisał: Haha... dobra, po bańce mogę wam odpalić, niech stracę najpierw jednak muszę wygrać a żeby wygrać muszę kupić los a do tego jeszcze się nie zebrałam Widzisz @pelasia, mamy to na piśmie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 To teraz czuwaj, bos czerwony, aby nam tematu nie usuneli. Moze trzeba sie zrzucic na jakis los aby sprawe pszyspieszyc ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Na razie nie w głowie mi loteria, dziś deadline na rozliczenie z IRS a my ciagle w dupie - doradca podatkowy podesłał nam start rozliczenia z którego wynika że mamy w sumie ponad 31 tys USD dopłaty podatku, to nie może się zgadzać! Wy tu wszyscy tez się kiedyś ten pierwszy raz rozliczaliscie w stanach, powiedzcie mi czy mam racje - mnie się wydawało ze rozliczyć się musimy tylko z kasy zarobionej już w usa a osobno (pewnie na jakimś innym formularzu) wykazać wszystko co zarobione było w PL i z czego się rozliczyliśmy. A wydaje mi się ze on te wszystkie dochody jakoś do kupy zebrał i razem w jednym formularzu wykazał i wg mnie za dużo nam tego wyliczył nie wiem co robic a za bardzo nie ma czasu... on nam mówi że to co wyliczył to nie jest finalna kwota, to jest worst case scenario i mamy teraz zapłacić do iRS żeby uniknąć penalties, a tymczasem dostaniemy extension bo nasz case jest skomplikowany (ze względu na udziały w polskiej firmie które odziedziczyłam) i on potrzebuje więcej czasu żeby to wszystko dobrze przygotować .. i jak nam wyjdzie nadpłata to IRS nam odda w przyszłym roku w rozliczeniu. Ale 31 tysięcy?? To jest wagon pieniędzy help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 18 minut temu, MeganMarkle napisał: Na razie nie w głowie mi loteria, dziś deadline na rozliczenie z IRS a my ciagle w dupie - doradca podatkowy podesłał nam start rozliczenia z którego wynika że mamy w sumie ponad 31 tys USD dopłaty podatku, to nie może się zgadzać! Wy tu wszyscy tez się kiedyś ten pierwszy raz rozliczaliscie w stanach, powiedzcie mi czy mam racje - mnie się wydawało ze rozliczyć się musimy tylko z kasy zarobionej już w usa a osobno (pewnie na jakimś innym formularzu) wykazać wszystko co zarobione było w PL i z czego się rozliczyliśmy. A wydaje mi się ze on te wszystkie dochody jakoś do kupy zebrał i razem w jednym formularzu wykazał i wg mnie za dużo nam tego wyliczył nie wiem co robic a za bardzo nie ma czasu... on nam mówi że to co wyliczył to nie jest finalna kwota, to jest worst case scenario i mamy teraz zapłacić do iRS żeby uniknąć penalties, a tymczasem dostaniemy extension bo nasz case jest skomplikowany (ze względu na udziały w polskiej firmie które odziedziczyłam) i on potrzebuje więcej czasu żeby to wszystko dobrze przygotować .. i jak nam wyjdzie nadpłata to IRS nam odda w przyszłym roku w rozliczeniu. Ale 31 tysięcy?? To jest wagon pieniędzy help To zalezy - rozliczanie sie ze wszystkiego ale do pewnej wysokosci kwoty zarobkow poza granicami (jezeli obowiazuje tax treaty - a obowiazuje - limit to zdaje sie $105k) jezeli od nich zaplacilac podatek to przysluguje sie exclusion. Jezeli przekroczy ten limit, to od tego co jest powyzej placisz podatek w US (o ile wszystko dobrze pamietam). Formularz to zdaje sie 2555. https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-earned-income-exclusion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_p2 Napisano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Ja rozliczałem się ok miesiąc temu tez pierwszy raz w biurze podatkowym. Zatrudniony jestem od września ubiegłego roku i tylko z tego okresu się rozliczałem do Irs. Wcześniejszy dochód w Polsce rozliczę w polskim US. Dodatkowo składałem tylko oświadczenie o środkach przekraczających 10k$ na polskich kontach. Z racji ze byłem zatrudniony tylko kilka miesięcy otrzymałem zwrot podatku, wiec nie wiem skąd u Ciebie takie kwoty . Mimo ze to rozliczenie wydaje się proste ale pierwszy raz oddał bym to na Twoim miejscu do jakiegoś biura żeby mieć święty spokój i pewność ze wszystko jest ok. Btw jutro z żona lecimy pierwszy raz od przyjazdu do Polski na krótki urlop pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Godzinę temu, bartek_p2 napisał: Ja rozliczałem się ok miesiąc temu tez pierwszy raz w biurze podatkowym. Zatrudniony jestem od września ubiegłego roku i tylko z tego okresu się rozliczałem do Irs. Wcześniejszy dochód w Polsce rozliczę w polskim US. Dodatkowo składałem tylko oświadczenie o środkach przekraczających 10k$ na polskich kontach. Z racji ze byłem zatrudniony tylko kilka miesięcy otrzymałem zwrot podatku, wiec nie wiem skąd u Ciebie takie kwoty . Mimo ze to rozliczenie wydaje się proste ale pierwszy raz oddał bym to na Twoim miejscu do jakiegoś biura żeby mieć święty spokój i pewność ze wszystko jest ok. Btw jutro z żona lecimy pierwszy raz od przyjazdu do Polski na krótki urlop pzdr Przeczytales jej post ? Szczegolnie ta "doradca podatkowy" czesc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi