katlia Napisano Czwartek o 16:33 Zgłoś Napisano Czwartek o 16:33 16 hours ago, Łukasz90 said: Co do kremacji , też nie mogę się przekonać A co nas to obchodzi? Mozliwie ze nie rozumiesz ze w US ludzie mniej oceniaja innych, i raczej szanuja ich osobiste wybory i osobiste tradycje. Moze to jest zwiazane z faktem ze jest to jest ogromny, roznorodny kraj i "multi kulti," a moze po prostu Amerykanie maja wiecej wolnosci, wiec tez wiecej wyborow jak zyc, jak umierac, jak dawac prazenty. Mamy raczej w nosie co jakis Lukasz w Polsce mysli na ten temat. Cytuj
Łukasz90 Napisano Piątek o 01:11 Zgłoś Napisano Piątek o 01:11 Bardzo Cię przepraszam ,ze Cię uraziłem , zawsze i wszędzie i wszechświecie masz rację. Ale odniosłem się do postu pelasia dotycząca zacofania polaków i braku ich przekonania do kremacji, która jest najwspanialsze na świecie i nie ma nic lepszego. Cytuj
katlia Napisano Piątek o 04:19 Zgłoś Napisano Piątek o 04:19 3 hours ago, Łukasz90 said: dotycząca zacofania polaków i braku ich przekonania do kremacji, która jest najwspanialsze na świecie i nie ma nic lepszego. Pelasia nic podobnego nie napisala. 1 Cytuj
Łukasz90 Napisano Piątek o 07:45 Zgłoś Napisano Piątek o 07:45 W dniu 25.06.2025 o 00:20, pelasia napisał: Duża ilość Polaków jeszcze się do kremacji nie przekonała. Katolicki kraj...Dlatego pierwsza myśl była o zamrażalce. Do tego się odniosłem ,ze ja tez jakoś się przekonać nie mogę. Cytuj
Zuza007 Napisano Piątek o 10:09 Zgłoś Napisano Piątek o 10:09 2 hours ago, Łukasz90 said: Do tego się odniosłem ,ze ja tez jakoś się przekonać nie mogę. Ale tu nie ma ani nic o wyższości kremacji nad normalnym pochówkiem, ani o zacofaniu Polaków (chyba, że automatycznie uważasz, że Pelasia stawia znak równości pomiędzy katolik = zacofany. Ale to już jest Twoja projekcja...). Jest to tylko stwierdzenie, że w krajach katolickich zazwyczaj popularność kremacji jest mniejsza (chociaż akurat w Polsce rośnie). A może być mniejsza ponieważ zgodnie z wytycznymi Kościoła msza pogrzebowa powinna być "nad ciałem" a nie nad urną. Natomiast po mszy kremacja jest jak najbardziej w KK dozwolona. 1 1 Cytuj
Łukasz90 Napisano Piątek o 12:15 Zgłoś Napisano Piątek o 12:15 Wszystko wiem .Jeszcze raz przepraszam jeżeli ktoś się poczuł urażony i zakończmy temat bo rozjechaliśmy się bardzo w interpretacjach . Cytuj
pelasia Napisano Piątek o 12:27 Zgłoś Napisano Piątek o 12:27 @Łukasz90 nie uważam, że Polacy są zacofani( zwróć uwagę, sama jestem Polką),lecz tak jak zuza wyżej wyjaśniła, wiekszosc w PL dzieli jedną religię i tradycje. Mi to naprawdę rybka jak ludzie chcą być pochowani i nie wywyższam jedenj metody nad druga. W mojej wypowiedzi nic się nie kryło pomiędzy wierszami. Życzę wszystkim fajnego piątku. 1 Cytuj
mola Napisano Piątek o 14:20 Zgłoś Napisano Piątek o 14:20 1 godzinę temu, pelasia napisał: Życzę wszystkim fajnego piątku. Rany boskie - przeczytałam "życzę wszystkim fajnego pochówku"... Czas na drugą herbatkę i zmianę tematu 4 Cytuj
andyopole Napisano Piątek o 15:20 Zgłoś Napisano Piątek o 15:20 55 minut temu, mola napisał: Rany boskie - przeczytałam "życzę wszystkim fajnego pochówku"... Czas na drugą herbatkę i zmianę tematu Tez mi skora cierpla, 'zaliczylem" juz tutaj kilka pogrzebow. Polskich i ameryl\kanskich i nie spotkalem sie ze zbieraniem pieniedzy. Slusznie @mola, pora zmienic temat na "weekendowy". Tym bardziej ze wkrotce czeka nas dlugi weekend zawierajacy July 4th. Pochwalcie sie planami, ktorych pozazdroszcze. Ja prozaicznie. W ten weekend zrywanie i drylowanie wisni, ktore obrodzily w tym roku bardzo ladnie. A w przyszly weekend mam w planie mycie drivewaya i pozostalych betonow wokol domu za pomoca power wash'a. W UK nazywaja ten sprzet "jet wash". dlugo nie moglem sie przestawic i wlasciwie do dzis uzywam obydwu form. Cytuj
kzielu Napisano Piątek o 15:47 Zgłoś Napisano Piątek o 15:47 Pressure washer. Bez tego jak bez reki jezeli chodzi o mycie samochodow (z odpowiednia dysza bo mozna lakier uszkodzic). July 4th - jak zwykle - Bristol Motor Speedway w TN, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi