kzielu Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 Rzecze1 może mieć rację - dzisiaj wieczorem rodzice żony stwierdzili "he's a clown and will lose election". Albo się rozchorowali na głowę albo coś jest na rzeczy Cytuj
Xarthisius Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 7 minutes ago, kzielu said: Rzecze1 może mieć rację - dzisiaj wieczorem rodzice żony stwierdzili "he's a clown and will lose election". Albo się rozchorowali na głowę albo coś jest na rzeczy Bede ostrozny i poczekam te 31 dni A tak wogole, jakby mu nie daj Boze, zdazylo sie nie dotrwac do 3 listopada to co sie wtedy dzieje? Glosy przechodza automatycznie na MP, czy rozpisuja nowe wybory? W koncu czesc ludzi juz oddalo glosy... W tym pierwszym wypadku, to ja bym jednak zyczyl mu duzo zdrowia. Cytuj
Xarthisius Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 Heh... Sadzac po sugestiach w wyszukiwarce widze, ze nie tylko ja o tym pomyslalem Cytuj
mcpear Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 2 hours ago, Xarthisius said: Bede ostrozny i poczekam te 31 dni A tak wogole, jakby mu nie daj Boze, zdazylo sie nie dotrwac do 3 listopada to co sie wtedy dzieje? Glosy przechodza automatycznie na MP, czy rozpisuja nowe wybory? W koncu czesc ludzi juz oddalo glosy... W tym pierwszym wypadku, to ja bym jednak zyczyl mu duzo zdrowia. Dość skomplikowne. Pamiętaj że wybory w USA to tak na serio 50 niezależnych wyborów organizowanych niezależnie przez każdy stan z osobna. Niektóre umożliwiają wymianę kandydata, niektóre nie. Co więcej niektórzy elektorzy są zobowiązani do głosowania imennie na osobę wybraną a niektórzy są tylko związani do partii, która wygrała. W niektórych stanach (jak CA) głosowanie korespondencyjne już się zaczęło. I tam np. głosy oddane na kandydata któremu by się zmarło są ... stracone. Nie można zagłosować ponownie a głosy na nieżyjącego są uznane za nieważne. Ale: 1. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie i rozważania są stricte teoretyczne 2. Jakby PDT coś się stało (tfu, tfu bo życzę mu dużo zdrowia) to umiem sobie wyobrazić bipartisan agreement aby szybko legislacyjnie sprawę wyprostować i przeprowadzić w miare uczciwe wybory. W tym kraju prezydenta o wątpliwej legitymacji na serio nam nie trzeba Cytuj
mcpear Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 2 hours ago, kzielu said: Rzecze1 może mieć rację - dzisiaj wieczorem rodzice żony stwierdzili "he's a clown and will lose election". Albo się rozchorowali na głowę albo coś jest na rzeczy A są/byli republikanami? Cytuj
rzecze1 Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 3 hours ago, Xarthisius said: Heh... Sadzac po sugestiach w wyszukiwarce widze, ze nie tylko ja o tym pomyslalem Wcześniej pisałem, ze konstytucjonaliści prawnicy rzucili się do książek... teraz myśle, ze może się rzucili do wyszukiwarek? Problem z Covidem jest taki, ze 4 tygodnie to często za mało aby w pełni wyzdrowieć i wrócić (tyle mniej więcej zajęło to Borysowi)... i często za krótko aby umrzeć, zwłaszcza przy takiej opiece jaka dostaje Prezydent. Zatem co? Głosowanie na kogoś pod respiratorem? Możliwe? Kto zrobi concession speech/lub do kogo? Zmiana biletu na Pence/Trump (Ivanka jako vice) - trochę mało czasu, no i co z tymi co już zagłosowali... A co do przełomu... to oczywiście tez daje sobie 31 dni, jeśli nie więcej, ale tak jak jestem pewny, ze codzienna sieczka lecąca od 5 lat z mediów na Trumpa nie robi na jego bazie żadnego wrażenia, a często ją nawet umacnia, tak to... to wysłało dreszcz zwątpienia i zdezorientowania co dalej. Bo trudniej krzyczeć, ze wirusa nie ma, gdy blady idol mówi na Twitterze, ze wirusa ma... Cytuj
rzecze1 Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 1 hour ago, mcpear said: 2. Jakby PDT coś się stało (tfu, tfu bo życzę mu dużo zdrowia) to umiem sobie wyobrazić bipartisan agreement aby szybko legislacyjnie sprawę wyprostować i przeprowadzić w miare uczciwe wybory. W tym kraju prezydenta o wątpliwej legitymacji na serio nam nie trzeba To najbardziej pozytywna rzecz jaką dziś przeczytałem... i jednocześnie taka którą najmniej umiem sobie wyobrazić. Przy Sądzie Najwyższym jako stawce myśle, że obie strony już ostrzą pazury na nadchodzącą walkę. Cytuj
rzecze1 Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 https://www.theguardian.com/us-news/2020/oct/02/kellyanne-conway-covid-19-rose-garden-event Trump i Melania, dwóch Republikańskich senatorów, Kellyanne, dziennikarz i ktoś jeszcze z potwierdzonymi zakażeniami po uroczystości ogłoszenia nominacji Amy Barrett. Jeśli się okaże, że przez ostatnie kilka dni zarażali waszyngtońskie elity, to wypadałoby zacząć się rozglądać za jakimś rozsądnym generałem który w razie czego wprowadzi porządek... Cytuj
katlia Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 (edytowane) 13 hours ago, rzecze1 said: Dziś Washington Post pisał o teoriach które eksplodowały po ogłoszeniu wiadomości słusznie zauważając, ze jest to wymowny symptom dewastacji wiary w funkcjonowanie państwa. Nie ze sie zdecydowanie nie zgadzam z Toba lub z Washington Post. Dla mnie osobiscie teoria ze to hoax jest oparta nie na symptomie braku wiary w funkckonowanie pantwa ale na symptomie zycia w kraju gdzie prezydent jest reality TV personality gdzie dramat (a nie prawo, naprzyklad) kieruje wydarzenia. I gdzie "wag the dog" ma dluga tradycje jako polityczny manewr. Teraz, widzac ze jest w szpitalu wiec troche publicznie potwierdzone ze jest chory, jestem bardziej przekonana ze to nie jest hoax. Ale biorac pod uwage jak jego choroba byla ogloszona - przez Tweet, w srodku nocy, po fatalnym dla niego tygodniu na szlaku kampanii, ludzie miele duzo powodow zeby trumpowi nie wierzyc. To jest osoba ktora klamie bezczelnie codziennie. Przez ostatnie 4 lata. Niech on i jego kabal wyzdrowieja. Ja chce ich wszystkich wyrzuc prawnie, przez wybory, (ktore oni szaleja zeby oslabic.) Covid w kregach trumpa i Republikanow? KARMA !!! Lub, realistyczny rezultat wsrod ludzi ktorzy nie wierza w science. Take your pick Edytowane 3 Października 2020 przez katlia Cytuj
katlia Napisano 3 Października 2020 Zgłoś Napisano 3 Października 2020 (edytowane) deleted Edytowane 3 Października 2020 przez katlia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi