sly6 Napisano 23 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2018 3 godziny temu, Kamil Seternus napisał: Siemka, Widzę, że tu osoby wyprzedzające mnie o jeden krok. Przekroczyłem granicę w NY i dostałem stempla (pieczątkę) do paszportu, tą co wszyscy, która służy jako dowód stałego pobytu przez okres 1 roku w USA. I wyczytałem, że na GC - trzeba czekać 120 dni - to prawda, że się czeka aż tak długo?? I druga sprawa. Dostałem pracę u znajomego i nie wiem czy mogę pracować, bo mam tylko paszport z tą pieczątką????? Ja złożem wniosku DS260 - że nie mam SNN i go potrzebuję, długo trzeba czekać lub można jakość skrócić ten czas? Z góry dziękuję za odpowiedź Jeśli znajomy poczeka z numerem to możesz tam pracować, numer powinien być za dwa tygodnie jeśli nie ma go to idziesz do biura SSN.GC powinna być za 4 tygodnie i u większości tak jest, były na forum osoby ze dłużej czekały i musisz czekać,tego nie da się przyspieszyć.
Gary Napisano 23 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2018 Ja przyleciałem w czwartek, a w poniedziałek poszedłem do pracy po prostu na paszport mnie wpisali i dostawałem czeki nie wiem w jaki sposób bo już nie pamiętam, a jak dostałem SSN to im tylko podałem.
scarab Napisano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2018 Pozdrowienia z Denver Od wczoraj jesteśmy w US, pierwsze wrażenia pozytywne Próbował ktoś z Was kupić i ubezpieczyć samochód w US przed zrobieniem amerykańskiego prawa jazdy? Jest to możliwe? Bez auta ciężko się tu poruszać, wolałbym nie musieć czekać aż przyjdzie zielona karta i będę mógł zrobić amerykańskie prawko. Przed wyjazdem z PL zdobyliśmy potwierdzenia od ubezpieczycieli i policji o bezszkodowej jeździe, mam nadzieję że uznają je tutaj i nie będziemy musieli "zdobywać zaufania" u ubezpieczycieli w US od zera.
sly6 Napisano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, scarab napisał: Pozdrowienia z Denver Od wczoraj jesteśmy w US, pierwsze wrażenia pozytywne Próbował ktoś z Was kupić i ubezpieczyć samochód w US przed zrobieniem amerykańskiego prawa jazdy? Jest to możliwe? Bez auta ciężko się tu poruszać, wolałbym nie musieć czekać aż przyjdzie zielona karta i będę mógł zrobić amerykańskie prawko. Przed wyjazdem z PL zdobyliśmy potwierdzenia od ubezpieczycieli i policji o bezszkodowej jeździe, mam nadzieję że uznają je tutaj i nie będziemy musieli "zdobywać zaufania" u ubezpieczycieli w US od zera. Ludzie na wizach turystycznych lub bez tak robią lecz od ubezpieczyciela zależy jak Wam wyliczy składkę.
kzielu Napisano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2018 7 godzin temu, scarab napisał: Przed wyjazdem z PL zdobyliśmy potwierdzenia od ubezpieczycieli i policji o bezszkodowej jeździe, mam nadzieję że uznają je tutaj i nie będziemy musieli "zdobywać zaufania" u ubezpieczycieli w US od zera. Raczej bym na to nie liczyl.... Poza tym wez pod uwage ze ubezpieczyciele w US uzywaja credit score jako jeden z czynnikow w wyliczaniu stawki...
MeganMarkle Napisano 28 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2018 On 8/22/2018 at 8:50 PM, scarab said: Pozdrowienia z Denver Od wczoraj jesteśmy w US, pierwsze wrażenia pozytywne Próbował ktoś z Was kupić i ubezpieczyć samochód w US przed zrobieniem amerykańskiego prawa jazdy? Jest to możliwe? Bez auta ciężko się tu poruszać, wolałbym nie musieć czekać aż przyjdzie zielona karta i będę mógł zrobić amerykańskie prawko. Przed wyjazdem z PL zdobyliśmy potwierdzenia od ubezpieczycieli i policji o bezszkodowej jeździe, mam nadzieję że uznają je tutaj i nie będziemy musieli "zdobywać zaufania" u ubezpieczycieli w US od zera. My kupilismy samochod prawie od razu po przyjezdzie (bez tego nie da sie żyć a nie chcieliśmy ciagle od przyjaciół pożyczać). zadnych polskich zaświadczeń Ci tu nie uznają, maja to w dupie, dla nich się liczy amerykańskie prawo jazdy tylko... ale! My w Kaliforni znaleźliśmy jednego ubezpieczyciela który nam dał ubezpieczenie mimo braku cradit score (była to opcja dla nowo przybyłych imigrantów właśnie), oczywiście szedł za tym odpowiedni upcharge ale przynajmniej mamy ubezpieczenie. Plan był taki że lada moment wyrobimy stanowe prawko i zmienimy ubezpieczyciela, ale potem się okazało że w Kaliforni nie tak łatwo wyrobić prawo jazdy... termin na egzamin praktyczny mam dopiero 20.09 (2mce po teorii!) a mój mąż już oblał 2 razy ten ostatni raz w zasadzie nie tyle oblał co go odesłali do domu bo sam przyjechał samochodem a przecież nie ma prawa jazdy wiec powinien ktoś go przywieźć ... facepalm :/
katlia Napisano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2018 2 godziny temu, MeganMarkle napisał: mój mąż już oblał 2 razy ten ostatni raz w zasadzie nie tyle oblał co go odesłali do domu bo sam przyjechał samochodem a przecież nie ma prawa jazdy wiec powinien ktoś go przywieźć ... facepalm :/ LOL
sly6 Napisano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2018 Też słyszałem przypadki o oblaniu egzaminu a podobno taki prosty jest
maciopa Napisano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2018 17 godzin temu, MeganMarkle napisał: ten ostatni raz w zasadzie nie tyle oblał co go odesłali do domu bo sam przyjechał samochodem a przecież nie ma prawa jazdy wiec powinien ktoś go przywieźć ... facepalm :/ Hmm nie znam (nie śledzę Twojej historii) ale : If you are a visitor in California over 18 and have a valid driver license (DL) from your home state or country, you may drive in this state without getting a California DL as long as your home state DL remains valid. If you become a California resident, you must get a California DL within ten (10) days. Residency is established by voting in a California election, paying resident tuition, filing for a homeowner's property tax exemption, or any other privilege or benefit not ordinarily extended to nonresidents. Czy Twój mąż nie miał swojego polskiego prawo jazdy?
MeganMarkle Napisano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2018 2 hours ago, maciopa said: Hmm nie znam (nie śledzę Twojej historii) ale : If you are a visitor in California over 18 and have a valid driver license (DL) from your home state or country, you may drive in this state without getting a California DL as long as your home state DL remains valid. If you become a California resident, you must get a California DL within ten (10) days. Residency is established by voting in a California election, paying resident tuition, filing for a homeowner's property tax exemption, or any other privilege or benefit not ordinarily extended to nonresidents. Czy Twój mąż nie miał swojego polskiego prawo jazdy? Miał ale mieli to w dupie. Jest jakaś reguła że musisz na egzamin praktyczny być przywieziony przez inna osobę co ma stanowe prawko. A może miał po prostu pecha że trafił na złośliwego urzędnika... a swoją droga co z tego ze niby na polskim DL można tu jeździć skoro ubezpieczenia normalnego bez stanowego prawka nie można mieć ani na BART parking się zapisac itp.... nie mówiąc już o tym ze jest to tez jakby dowód osobisty - tak wiec przydaje się do kupowania alkoholu mój szanowny mąż zgubił GC po miesiącu już i za karę musiał obywać się bez piwka przez cały czas aż do wydania nowej - bo ja mu powiedziałam ze nie kupię. Musi być kara
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.