kzielu Napisano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2023 Lol. amatorzy . $6k dla 3 osobowej rodziny i $11k max out of pocket. Do tego premiums które mi ściągają z pensji to jakieś $5.5k rocznie. Cytuj
andyopole Napisano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2023 No ale ja nie mam ani dentysty ani tego "od oczu" w polisie. Cytuj
kzielu Napisano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2023 28 minutes ago, andyopole said: No ale ja nie mam ani dentysty ani tego "od oczu" w polisie. A to mnie rozbawiles, myslisz ze ja mam ? Za to place dodatkowo i malo to pokrywa. Braces dla corki - $1800 "lifetime benefit" a calkowity koszt to $5.6k. 1 Cytuj
arturnow Napisano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2023 Służba zdrowia daleko za Polska. Tam prywatne ubezpieczenie na ogół w większości firm, żadnych opłat, rentgeny strzelasz częściej niż fotki na urodzinach ciotki. No, ale cóż począć Cytuj
Zuza007 Napisano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2023 7 hours ago, arturnow said: Służba zdrowia daleko za Polska. Tam prywatne ubezpieczenie na ogół w większości firm, żadnych opłat, rentgeny strzelasz częściej niż fotki na urodzinach ciotki. No, ale cóż począć E, no z takim stwierdzeniem to bym sie nie zgodziła . Poziom opieki medycznej - najwyższy na świecie. W końcu nie bez powodu ludzie zbierają "na operacje ostatniej szansy" właśnie w Stanach. Z ubezpieczeniem zdrowotnym za to trochę mniej ciekawie (pisząc eufemistycznie). Jednak rozwiązania europejskie dużo bardziej mi odpowiadają... Cytuj
kzielu Napisano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2023 1 hour ago, Zuza007 said: E, no z takim stwierdzeniem to bym sie nie zgodziła . Poziom opieki medycznej - najwyższy na świecie. W końcu nie bez powodu ludzie zbierają "na operacje ostatniej szansy" właśnie w Stanach. Z ubezpieczeniem zdrowotnym za to trochę mniej ciekawie (pisząc eufemistycznie). Jednak rozwiązania europejskie dużo bardziej mi odpowiadają... Poziom opieki medycznej - to troche zalezy. Sa topowe osrodki gdzie te operacje ostatniej szansy sie odbywaja - ale fakt ze kazdy tutaj ma malpractice insurance to nie jest jakis przypadek. Tu sie takie historie zdarzaja ktore w PL w ogole w glowie nie mieszcza jezeli chodzi o niekompetencje (mam bliskich znajomych pracujacych w tutejszej sluzbie zdrowia). (nie ze w PL jest szpitalach jakos specjalnie dobrze, niemniej jednak lekarze w wiekszosci czaja baze). 1 Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2023 Poza tym jeśli chodzi o "operacje ostatniej szansy", to chyba jeszcze dochodzi kwestia wygody (język, waluta płatności, przygotowanie prywatnych klinik na pacjentów "z ulicy"), oraz oczywiście marketing. Mocna opieka medyczna jest też przecież w Korei Pd, Japonii. Arabowie z petrodolarami raczej ściągają specjalistów do swoich klinik a nie latają po świecie. Amerykanie którzy mają szczęście mieszkać blisko Kanady też korzystają z turystyki medycznej w kraju klonowego liścia. Cytuj
arturnow Napisano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2023 Przecież w Kanadzie jest publiczna służba zdrowia z mega kolejkami. Ja raczej słyszałem, że Kanadyjczycy przyjeżdzają do USA, ale ci z pieniędzmi Cytuj
kenadams Napisano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) 28 minutes ago, arturnow said: Przecież w Kanadzie jest publiczna służba zdrowia z mega kolejkami. Ja raczej słyszałem, że Kanadyjczycy przyjeżdzają do USA, ale ci z pieniędzmi A jednak, zdarza się też w drugą stronę, nawet wśród największych obrońców obecnego systemu opieki zdrowotnej w USA: https://www.politico.com/story/2019/01/14/rand-paul-canada-surgery-neighbor-attack-1099485 (akurat tutaj to prywatna klinika w Kanadzie, ale wciąż zabawne ze względu na profil pacjenta) Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez kenadams 2 Cytuj
mola Napisano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2023 U nas się ostatnio zdarzyło porównanie podstawowych usług jeden-do-jeden. Dwoje nastolatków z rodziny złamało obojczyk z przemieszczeniem. Jeden w USA, drugi w PL. USA - operacyjne złożenie zaplanowano 2 tygodnie po wypadku. Bardzo dobre ubezpieczenie. PL - operacja zaplanowana i zrobiona dzień po RTG, tylko dlatego, że delikwent zjadł śniadanie i musiał odpuścić operację tego samego dnia. Publiczny szpital, standardowe ubezpieczenie. Sam przebieg operacji z opisu poszkodowanych - dokładnie ten sam. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi