Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dnia 19.04.2019 o 14:57, Jackie napisał:

W wieku 37 lat zdecydowałam się zmienić kierunek kariery, zaczęłam (i skończyłam) kolejne studia, obecnie mam fajną pracę która dobrze płaci i daje mi masę satysfakcji zawodowej. W USA masz pierdyllion możliwości jeśli chodzi o kształcenie się.

Studiowałaś pracując? Czy zajęcia odbywały się w trybie dziennym? Jak to było wszystko zorganizowane?

Napisano
1 godzinę temu, ditter napisał:

Mieszkales/pracowales w Stanach?

Generalnie zgadzam sie z tym, ze sredniakowi w Europie żyje sie latwiej, panstwa sa bardziej opiekuncze.

Mieszkałem w stanach i mam tam ojca i brata na stałe. Nie licząc reszty rodziny. Ale gdy decydowałem o oddaniu GC decydowały wyłącznie względy nazwijmy to względy socjalne. W Polsce czuje się bezpiecznie, mam świeże  powietrze ( okolice Bieszczad). Też mam świadomość ze tata na emeryturę wróci do PL i trzeba od czasu do czasu do nich zajrzeć. 

Napisano
4 godziny temu, ajlo19 napisał:

Studiowałaś pracując? Czy zajęcia odbywały się w trybie dziennym? Jak to było wszystko zorganizowane?

Studiowałam pracując jednocześnie na cały etat. Nie było łatwo, ale miałam dużo wsparcia od szefowej która pozwalała mi organizować sobie dni i godziny pracy w zależności od tego kiedy miałam zajęcia. Szkoła pielęgniarska była w trybie dziennym, później robiłam RN to BSN w trybie zaocznym. Za obie szkoły w 100% zapłacił pracodawca, ja tylko płaciłam na tzw. prerequisites.

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, ajlo19 napisał:

Kim jest średniak?

Osoba z dowolnym zawodem, nie szukajaca wyzwan w karierze. Osoba, ktora jest zadowolona z tego, ze zarabia np. srednia danego kraju i nie rozwijajaca sie w zaden sposob dalej, gotowa tak pracowac do starosci.

Edytowane przez ditter
Napisano
Godzinę temu, MikeB napisał:

To ja chyba lepiej trafiłem z urlopem w US. Mam 25 dni, i tak miałem od początku.

25 plus swieta narodowe? Czy 14 dni urlopu plus swieta, piatek po Thankgsiving, itp = 25? Bo jezeli to pierwsze, to faktycznie dobrze. Trzymaj sie tej pracy :) 

Napisano
25 plus swieta narodowe? Czy 14 dni urlopu plus swieta, piatek po Thankgsiving, itp = 25? Bo jezeli to pierwsze, to faktycznie dobrze. Trzymaj sie tej pracy  
25 plus święta narodowe i kilka dni dodatkowych typu Good Friday, Wigilia, 31 grudnia, itp.
Rzeczywiście jest to spory argument za zostaniem w firmie.

Sent from my SM-A600A using Tapatalk

• Upvote 1
Napisano
2 hours ago, ditter said:

Osoba z dowolnym zawodem, nie szukajaca wyzwan w karierze. Osoba, ktora jest zadowolona z tego, ze zarabia np. srednia danego kraju i nie rozwijajaca sie w zaden sposob dalej, gotowa tak pracowac do starosci.

Trochę pojechałeś po tych średniakach :p w mojej definicji średniak nie ma nic wspólnego z tym czy ma ambicje zawodowe czy nie, raczej chodzi o bycie przeciętnym, przeciętnie zarabiającym, mającym przeciętny zawód (nie jakieś wyjątkowa wąska specjalizacje)

• Upvote 1
Napisano
53 minuty temu, MikeB napisał:

25 plus święta narodowe i kilka dni dodatkowych typu Good Friday, Wigilia, 31 grudnia, itp.

Ja mam podobnie, święta nie są wliczone w PTO. Choć z drugiej strony są to tylko 3 dni w roku: Boże Narodzenie, Nowy Rok, oraz 4 lipca.