katlia Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 2 minuty temu, Dudus86 napisał: Być może masz racje. Ale ja już GC oddałem i jak na razie tego nie żałuję. Znam ludzi ktorzy wrocili z USA do Polski i tez nie zaluja. Maja dobre prace, wybudowali sliczne domy (na wyzszy standard niz wiekszosc w USA) zyja spokojnie, a ich dzieci maja mozliwosc studiowania i zycia w wiekszosci krajow w Europie. Cytuj
MeganMarkle Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 @marwin to bardzo ciekawe co piszesz o zmianie zdania za młodu... Ja akurat za młodu wielokrotnie wyjeżdżałam do usa, na W&T i turystycznie i o ile kraj mi się podobał to byłam pewna że za nic nie chciałabym tam mieszkać na stałe bo wszystko się obraca tam wokół pieniądza. Poza tym zawsze byłam patriotką, kochałam Polskę i dobrze się w niej czułam. Nigdy nie chciałam wyjeżdżać, a miałam w ramach firmy opcje przeniesienia się do zachodniej Europy. Tak to miałam plan spedzic całe życie w PL. Aż tu przyszedł PiS i skutecznie przekonał mnie do zmiany poglądów o 180’. Ok, nie tylko PiS, cała zawierucha w Europie, ogólnie na świecie zle się dzieje a historia mnie uczy że średnio co 100lat przez polskie ziemie przewija się wojna i Europa wg mnie nie jest długoterminowo bezpiecznym miejscem. Fascynuje mnie natomiast że jestem jedyna która patrzy na to z tego punktu widzenia, wszyscy tylko porównują socjal, komfort życia, możliwości rozwoju.... what about the bigger picture? 1 Cytuj
katlia Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) 44 minuty temu, MeganMarkle napisał: ogólnie na świecie zle się dzieje a historia mnie uczy że średnio co 100lat przez polskie ziemie przewija się wojna i Europa wg mnie nie jest długoterminowo bezpiecznym miejscem. Fascynuje mnie natomiast że jestem jedyna która patrzy na to z tego punktu widzenia, wszyscy tylko porównują socjal, komfort życia, możliwości rozwoju.... what about the bigger picture? Tez o tym myslalam... ale chyba kluczowe twoje stwierdzenie jest to, ze ogolnie na swiecie zle sie dzieje teraz, i to wlacznie z USA. (Ja przynajmniej tak na to patrze. Tu jest coraz gorzej.) I faktycznie, ze Polska ma historie jaka ma, i tez nie oczekuje ze USA pojdzie wojowac z Rosja jezeli Rozja zacznie sie wypychac poza granice. Ale Europa zachodnia ma bron nuklearna i nie sadze ze akurat jest specjalnie zagrozona. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez katlia Cytuj
marwin Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 36 minut temu, MeganMarkle napisał: @marwin to bardzo ciekawe co piszesz o zmianie zdania za młodu... Ja akurat za młodu wielokrotnie wyjeżdżałam do usa, na W&T i turystycznie i o ile kraj mi się podobał to byłam pewna że za nic nie chciałabym tam mieszkać na stałe bo wszystko się obraca tam wokół pieniądza. Poza tym zawsze byłam patriotką, kochałam Polskę i dobrze się w niej czułam. Nigdy nie chciałam wyjeżdżać, a miałam w ramach firmy opcje przeniesienia się do zachodniej Europy. Tak to miałam plan spedzic całe życie w PL. Aż tu przyszedł PiS i skutecznie przekonał mnie do zmiany poglądów o 180’. Ok, nie tylko PiS, cała zawierucha w Europie, ogólnie na świecie zle się dzieje a historia mnie uczy że średnio co 100lat przez polskie ziemie przewija się wojna i Europa wg mnie nie jest długoterminowo bezpiecznym miejscem. Fascynuje mnie natomiast że jestem jedyna która patrzy na to z tego punktu widzenia, wszyscy tylko porównują socjal, komfort życia, możliwości rozwoju.... what about the bigger picture? Nie jestes jedyna. Ja od 2006 roku wieszcze (sobie prywatnie i w gronie znajomych) wojne w Europie i czesto tlumacze Amerykanom, ze jest to jeden z powodow do wyjazdu z Europy. Jako przyklad podaje im wowczas Gruzje i Ukraine. Akurat z PiS mi bardziej pod reke niz z tymi drugimi (choc po tylu latach to obu mniej wiecej s..l pies), ale bardzo sie ciesze, ze moge zaspokajac swoje fobie i urojenia w USA, a nie w Polsce. Cytuj
barnclose Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 2 hours ago, marwin said: Wowczas rowniez cenilem sobie socjalne bezpieczenstwo, mozno lewicowalem (az cisnie sie by napisac lewitowalem), nalezalem do jakis mlodziezowek lewicowych a uscisk reki przez Sierakowska byl dla mnie jak zbawienie. Ba, ja majac 22 lata wiedzialem, ze zostane na uczelni do konca zycie (i profesorowie mi to wrozyli), moglem z duzym prawdopodobienstwem wyliczyc sobie ile bede zarabial w ktorym roku i ile dni wolnego bede mial. Zreszta nie bylo potrzeby, bo moj promotor magisterskiej (a potem doktoranckiej) gral w otwarte karty i byl na tyle madrym czlowiekiem, ze pokazywal mi wszystko. Tzn - co mnie czeka jak zostane (sciezki, mozliwosci, jak on szedl, jak ida jego koledzy), a takze miedzy macierzy odwrcaniami dawal mi do reki 'Polonie Christiane' czy felietony Michalkiewicza. Powiem Ci, ze widzac socjalizm na zywo na uczelni wyleczylem sie z niego znakomicie. Ja nie chce ustawowych 26 dni wolnego - dzis moge wziac wolnego ile chce, bylebym tylko zrobil to co musze, ja nie chce 3,100 brutto jako adiunkt - dzis jedynym moim ograniczeniem wyplaty jest moj czas (choc pracuje dla kogos nie dla siebie, ale moge pracowac ile chce godzin i mam placone jesli sa to nadgodziny; zreszta i prace zmieniam w kilka tygodni, wiec zobaczymy co mi nowa przyniesie). POmysl o tym, bo pomiedzy 22 lata a 25 lat (gdy zmienilem decyzje permanentnie) jest jeszcze troche czasu. Znowu podam cytat, ale nie jestem pewien z kogo i jako, ze z glowy wiec moze byc lekko niedoklady (Churchill?): "Kazdy kto nie jest socjalista przed 30-tka - musi byc bez serca. Ale kazdy kto nie jest kapitalista pozniej - musi byc bez rozumu". Z tym, ze obecnie w Chinach jest wiecej kapitalizmu niz w USA Cytuj
marwin Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 15 minut temu, barnclose napisał: Z tym, ze obecnie w Chinach jest wiecej kapitalizmu niz w USA Slyszalem, ale nigdy nie bylem i nie rozmawialem z nikim kto potwierdza. Ale gazety tak pisza - zgadzam sie. To samo pisza o Rwandzie obecnie i wczesniej o Botswanie. Ciekawe jak to jest w rzeczywistosci... Cytuj
barnclose Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Znam opowiesci ludzi z pracy, ale rzeczywiscie lepiej samemu ocenic. Zapowaiada sie ze bede tam za kilka mieiecy w okolicach Kantonu i Shenzen to sie przekonam czy jest tak jak YouTube pokazuje... Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez barnclose Cytuj
kzielu Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, marwin napisał: Nie jestes jedyna. Ja od 2006 roku wieszcze (sobie prywatnie i w gronie znajomych) wojne w Europie i czesto tlumacze Amerykanom, ze jest to jeden z powodow do wyjazdu z Europy. Jako przyklad podaje im wowczas Gruzje i Ukraine. Tylko ze jezeli ta wojna sie w Europie zdarzy - na co na razie nie wyglada - to wezmie sie ona z nierownosci (niekoniecznie faktycznej, byc moze tylko postrzeganej przez czesc spoleczenstwa) wywolanej przez - o ironio - morderczy kapitalizm. Cytuj
MeganMarkle Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 51 minutes ago, kzielu said: Tylko ze jezeli ta wojna sie w Europie zdarzy - na co na razie nie wyglada - to wezmie sie ona z nierownosci (niekoniecznie faktycznej, byc moze tylko postrzeganej przez czesc spoleczenstwa) wywolanej przez - o ironio - morderczy kapitalizm. W moim przekonaniu nie chodzi o nierówności społeczne (to dolewa oliwy do ognia ale nie jest przyczyna), ale o wiele różnych konfliktów, różnic kulturowych i różnych interesów (które tylko pogłębia kryzys imigracyjny po wojnie w Syrii) no a wisienka na torcie to imprerialistyczne zapędy Rosji, nie zmienne od lat. Przed rozbiorami Polska zajęta była wewnętrzna walka o kolejne przywileje dla szlachty (widzę spore podobieństwo do obecnej „dobrej zmiany” PiSu) i skoczyło się jak skończyło... Przed druga wojna światowa natomiast naiwnie lekceważyliśmy groźnych sąsiadów wierząc w zapewnienia zachodu ze jak coś to pomogą. Nie pomogli. Teraz tez nam się wydaje ze spoko bo NATO. A jakby Putin nagle czołgami wjechał to nikt by palcem nie kiwnął, case and point: Ukraina. 2 hours ago, katlia said: na swiecie zle sie dzieje teraz, i to wlacznie z USA. (Ja przynajmniej tak na to patrze. Tu jest coraz gorzej.) I faktycznie, ze Polska ma historie jaka ma, i tez nie oczekuje ze USA pojdzie wojowac z Rosja jezeli Rozja zacznie sie wypychac poza granice. Ale Europa zachodnia ma bron nuklearna i nie sadze ze akurat jest specjalnie zagrozona. Owszem, w usa tak samo się zle dzieje ale historia nas uczy ze kiedy jest wojna w której usa bierze udział to nie dzieje się ona na terenie Usa. I to dla mnie ogromna roznica. Broń nuklearna maja teraz wszyscy (no prawie) i nikt nie odważy się jej użyć a już na pewno nie Europa Zachodnia która ma miękkie jaja - to samo było jak Hitler uderzył na PL. Co robiła Francja i UK? Siedziała na dupie licząc na to ze na PL się skonczy... mieli środki ale nic nie zrobili. Teraz będzie to samo, jeśli Putin będzie miał ochotę na PL to nikt palcem nie kiwnie, nie Trump i nie Zachód. dlatego i głównie dlatego chcieliśmy wyjechać. Cytuj
katlia Napisano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Moze. Ale nadal sadze, ze twoje szanse na zginienie w trzesieniu ziemi w Kaliforni sa wieksze niz szanse Polakow na swmierc przez atakujaca Rosje. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez katlia 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi