Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, ta praktyka jest dosyc powszechna.

Może ktoś się poskarżył na nią.

Nie chce oceniać sytuacji, bo nie znam wszystkich szczegółów, ale wywołało to u mnie pewien dysonans.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
2 hours ago, ajlo19 said:

Czy to normalne tu, ze nikt ci nie daje do zrozumienia ze coś robisz nie tak i nagle z dupy zwalniają ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zalezy od firmy. W corporacjach przewaznie daja ci do zrozumienia w annual review ze cos jest nie tak, czesto jestes jakby na 'probation' ale to taki znak ze lepiej szukac nowej pracy. 

Napisano
52 minutes ago, katlia said:

Zalezy od firmy. W corporacjach przewaznie daja ci do zrozumienia w annual review ze cos jest nie tak, czesto jestes jakby na 'probation' ale to taki znak ze lepiej szukac nowej pracy. 

U mnie w bylej pracy (duza korpo) byly skargi na taka osobe plus epizod mobbingu ze strony tej osoby ale ona miala plecy “u gory” i jedyne co manager mogl zrobic to ukrocil godziny pracy i zmusil do dziennych raportow z wykonanej pracy. Poskutkowalo i nastapila zmiana, do czasu oczywiscie az sie nie zmienil manager :D

Napisano
On 9/22/2021 at 1:24 PM, andyopole said:

Można a nawet trzeba mówić pracownikowi prawdę. Jednak nie można powiedzieć mu ze jest głupi chociażby był durny jak but z lewej nogi albo kilo gwoździ. 

Nigdy się nie powinno mowic „jesteś głupi” nawet w PL, ale tutaj nie można nawet powiedzieć ze nie jesteś zadowolony z wyników albo ze coś jest zle zrobione ani poganiać czy o coś cisnąć bo zaraz temat ląduje u HR ze stresujesz pracownika albo wybierasz naciski... (facepalm).

i tak to debile latami są chwaleni i zadowoleni z siebie i nic im się nie mówi tylko za plecami snuje plan zwolnienia. Masakra.

Napisano (edytowane)
3 hours ago, MeganMarkle said:

ze nie jesteś zadowolony z wyników albo ze coś jest zle zrobione ani poganiać czy o coś cisnąć bo zaraz temat ląduje u HR ze stresujesz pracownika albo wybierasz naciski... (facepalm).

Nigdy nie bylam w pracy gdzie byly takie realia. (Moze mi sie udalo, albo moze bylam w wiekszych firmach gdzie masowe zwalniania byly faktem zycia.) Wszedzie gdzie ja pracowalam, manager musial UDOWODNIC ze cos jest zle zrobione, i ze mimo roznych prob, nie bylo poprawy. A to wszystko jest robione bo jezeli ktos jest FIRED to wtedy firma moze odmowic placenia unemployment. No i tez broni firme od wrongful termination lawsuits. Co do "pogonienia" pracownika -- dobry manager wie jak to robic. Ja kiedys bylam na kursie pod tytulem - "There are no bad workers. There are only bad managers" :) (Firma w Fortune 100) 

Edytowane przez katlia
  • Dziękuję! 1
Napisano

U nas takich zwolnien z nienacka nie ma - jest nacisk na regularny feedback (idealnie jak jest konstruktywny), jak ktos slabo przedzie to sie go wrzuca na PIP (performance improvement program) i monitoruje / dokumentuje postepy.

Chyba ze jest covid, 9/11, housing market crash albo inny event powodujacy ze ludzie przestaja latac samolotami, wtedy czesc dostaje zaproszenia na meeting z managerem i po nim jest odprowadzana pod drzwi....

(tak przy okazji - to zwolnilismy 30% ludzi w zeszlym roku a teraz nie ma komu pracowac bo sie okazalo ze nie ma takiej dupy jak przewidywali - wszystkim praktycznie - a najbardziej to chyba producentom samochodow - ten knee jerk reaction z powodu covidowego konca swiata sie czkawka odbija).

Napisano
1 hour ago, kzielu said:

(tak przy okazji - to zwolnilismy 30% ludzi w zeszlym roku a teraz nie ma komu pracowac bo sie okazalo ze nie ma takiej dupy jak przewidywali - wszystkim praktycznie - a najbardziej to chyba producentom samochodow - ten knee jerk reaction z powodu covidowego konca swiata sie czkawka odbija).

Slyszy sie o tym wszedzie, i ja sie zastanawiam - co sie stalo z tymi wszystkimi pracownikami? Juz na bezrobociu przeciez nie sa. Wiec musieli znalezc inne, moze lepsze prace. A wykfalifikowani (ale moze tak tylko pseudo-legalni) imigranci albo wyjechali albo byli deportowani najpierw przez Obame, a potem przez pomaranczowego. No i USA jest w kropce. To jest jedyny dla mnie zrozumialy scenariusz ktory tlumaczy dlaczego tak brakuje pracownikow w tym kraju.