kzielu Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 39 minut temu, Pawex1972 napisał: I tutaj pojawia sie pytanie związane z kredytem studenckim . Wiesz może jak to działa w US ?? Jakoś nie mogę uwierzyć , że przy takich kosztach zycia ludzi stać na opłacenie drogich studiów gotówką. Zrob minimum researchu - myslisz ze dlaczego polowa kandydatow demokratow ma w planie umozenie kredytow studenckich ? Bo maja je miliony ludzi, czesto za malo przydatne wyksztalcenie, placa je grubo po 40-sce albo w ogole nie sa w stanie dostac pracy z ktorej byliby w stanie je splacic.
andyopole Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 5 minut temu, katlia napisał: Tylko niestety to czesto jest jedyne wyjscie.... wiekszosc "financial aid" o ktorej chwala sie uniwersytety to glownie wlasnie pozyczki. Jezeli jestes naprawde biedny (a to szkola a nie ty decyduje, lol) to dostaniesz dofinansowanie. Ale wiekszosc ludzi w sredniej klasie zarabia za duzo zeby sie kwalifikowac na takie dofinansowanie. Wiec albo sie rezygnuje z tych lepszych i drozszych uczelni, albo sie pozycza. Notabene, Obama i jego zona byli sporo po 40stce nim w koncu splacili studia i to nie jest jakis extremalny przyklad. Kolega z pracy, prawnik po dwoch uniwersytetach, rocznik 1961, dopiero w ubieglym roku splacil studia. I tylko dlatego ze jego mamusia byla uprzejma oddać ducha zostawiając splacony dom, pare groszy i 18letnia Camry.
kzielu Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 1 minutę temu, katlia napisał: A wiesz co przewaznie sie staje? Idzie recesja. Tracisz prace. Wykanczasz (i tak minimalny) unemployment. Przestajesz placic za ubezpieczenie medyczne. Karty kredytowe maxed out. Idziesz do pracy do Burger King. A w miedzyczasie musisz sprzedac te twoje akcje ktore wlasnie spadly dzieki tej witanej recesji Jak napisalem wyzej - no geniusz normalnie. Nawet jak kogos nie ma w US to niech sie nie ludzi ze go recesja nie dotknie... Ja mam zbyt wielu znajomych ktorzy skonczyli z foreclosure w poprzedniej recesji... I to nie sa tylko kwestie materialne - bo jak pieniedzy nie ma to zycia / malzenstwa / zwiazki rozlatuja sie jak domki z kart.
Pawex1972 Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 2 minuty temu, katlia napisał: A wiesz co przewaznie sie staje? Idzie recesja. Tracisz prace. Wykanczasz (i tak minimalny) unemployment. Przestajesz placic za ubezpieczenie medyczne. Karty kredytowe maxed out. Idziesz do pracy do Burger King. A w miedzyczasie musisz sprzedac te twoje akcje ktore wlasnie spadly dzieki tej witanej recesji Katlia. Siedze w akcjach całe życie i tak jak do sklepu wybierasz sie gdy sa przeceny, tak samo kazdy inwestor oczekuje na recesje by kupić za poł ceny akcje które odbiją w kilka lat. Dodam jeszcze, ze akcji nie kupuje sie za ostatnie pieniadze. To ciekawy temat. Jezeli ktoś mądrze stosuje dywersyfikację w finansach to nie ma sie czego bać. Ja na recesje czekam już kilka lat i patrzac na odwrócenie rentownosci amerykańskich obligacji to nastąpi ona w najbliższym roku lub dwóch.
Pawex1972 Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 5 minut temu, kzielu napisał: Jak napisalem wyzej - no geniusz normalnie. Nawet jak kogos nie ma w US to niech sie nie ludzi ze go recesja nie dotknie... Ja mam zbyt wielu znajomych ktorzy skonczyli z foreclosure w poprzedniej recesji... I to nie sa tylko kwestie materialne - bo jak pieniedzy nie ma to zycia / malzenstwa / zwiazki rozlatuja sie jak domki z kart. To prawda .Recesja wykańcza miliony ludzi i to nie jest OK, ale ja na to nie mam wpływu. Kupuje gdy jest tanio i gdy leje sie krew a sprzedaje gdy wszyscy twierdza ze bedzie juz tylko super fajnie, czyli gdy ceny pną sie iracjonalnie do góry, i dotyczy to nieruchomosci i akcji.
kzielu Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 To ze recesja bedzie to nie ma zadnych watpliwosci - najwieksza gospodarka swiata (chyba ze to sa aktualnie Chiny ?) zarzadza calkowity imbecyl ekonomiczny (a w zasadzie imbecyl w kazdej dziedzinie), ale proszenie sie nia jest strasznie slabe.
katlia Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 15 minut temu, Pawex1972 napisał: Dodam jeszcze, ze akcji nie kupuje sie za ostatnie pieniadze. Ale sie je sprzedaje w desperacji bo te ostatnie pieniadze sie wykonczyly! Ty moze siedzisz w akcjach, ale ja siedze w USA i znam mase ludzi ktorzy musieli pozbyc sie akcji w ich 401K bo inaczej by umarli z glodu podczas ostatniej recesji. Zyczyc komus recesji to jak zyczyc komus raka. ("Wyszczuplejesz!") Megan glownie zartowala, a ty nie: to jest roznica.
Pawex1972 Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 3 minuty temu, katlia napisał: Ale sie je sprzedaje w desperacji bo te ostatnie pieniadze sie wykonczyly! Ty moze siedzisz w akcjach, ale ja siedze w USA i znam mase ludzi ktorzy musieli pozbyc sie akcji w ich 401K bo inaczej by umarli z glodu podczas ostatniej recesji. Zyczyc komus recesji to jak zyczyc komus raka. (Megan zartowala, a ty nie: to jest roznica.) Tak jak napisałem wcześniej. Ja nie mam wpływu na to czy, kiedy im jak głeboka bedzie recesja, a wiec nie jestem jej winien. Nikomu tez nie zyczę by stracił pieniadze w czasie krachu. Proszę wiec nie wciskac mi w usta słów których nie uzyłem. Czekać na recesje a zyczyć jej komuś to sa dwie inne kwestie. Zauważ to. Na swiecie jest tysiace sposobów na zarabianie pieniadzy i jednym z nich sa inwestycje giełdowe. Sztuka życia polga nie tylko na uczciwej i cięzkiej pracy, ale tez i na tym aby złe okolicznosci umiec przekuć w zysk. Chyba nie marzysz żyjąc w wolnym kraju by zamknieto Wall Street, bo wówczas wrócimy do PRL-u. Nie mnie oceniać czy Megan żartowała czy nie, ale z pewnoscią kupi z checią dom taniej po krachu, dlatego na niego czeka.
katlia Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 E... mialam cos napisac ale never mind. Zycie jest za krotkie
Pawex1972 Napisano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 16 minut temu, katlia napisał: E... mialam cos napisac ale never mind. Zycie jest za krotkie Napisz , zawsze może to być coś ciekawego, Na zakończenie tego tematu dodam tylko , że luzowanie jakie zaczął ostatnio FED wywoła tylko inflację , gdyż na rynku jest nadal za dużo pustego pieniądza , który nie został w pełni ściagniety, wiec tańszy kredyt w tym wypadku juz sie drugi raz nie sprawdzi. Świat zmierza do recesji. To co mogę komuś ewentualnie poradzić to to, aby nie brał kredytów a mocno kumulował gotówkę. Przyda sie bo ceny akcji i nieruchomosci, bedą znowu niskie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.