mcpear Napisano 9 Października 2019 Zgłoś Napisano 9 Października 2019 Bo trzeba zrobić zdjęcie kwadratowe. Albo przyciąć do kwadratu ...
kubons34 Napisano 10 Października 2019 Zgłoś Napisano 10 Października 2019 Żeby byc pewnym zdj poszedłem do fotografa koszt 25 zł w 15 min
SuperTraveller Napisano 10 Października 2019 Zgłoś Napisano 10 Października 2019 Też chodziłem do fotografa przez długie lata. Teraz wolę nauczyć się czegoś nowego i zaoszczędzić kilka PLN. 13 godzin temu, mcpear napisał: Bo trzeba zrobić zdjęcie kwadratowe. Albo przyciąć do kwadratu ... W programie do obróbki zdjęć mam do wyboru różne proporcje obrazu. Kwadrat to będzie 1:1?
hilo Napisano 10 Października 2019 Zgłoś Napisano 10 Października 2019 Chcesz zmniejszyć - używaj skalowania, np. GIMP albo Photoshop. Druga sprawa, co do narzędzia od US - ono nie robi takiej masakry z fotkami, które nie są przesadnie za duże (użyj np. fotek w okolicach 1k pikseli, a nie takie prosto z telefonu). Jeśli wrzucisz typową fotografię prosto z komórki, to najpewniej będzie to tragedia w końcowym rezultacie :). (przykładowo Photoshop - Image - Image size... i zaznaczona opcja "do not constrain aspect ratio", bo to jej brak robi rozciąganie) W przypadku cięcia do kwadratu (ale to lepiej dać zrobić narzędziu od US) - Crop tool.
Levix Napisano 10 Października 2019 Zgłoś Napisano 10 Października 2019 @SuperTraveller nie musisz używać jakiś rozbudowanych programów, najwazniejsze jest zdjecie zrobione w kwadracie w rozdzielczosci wiekszej lub rownej 600/600, jak masz zdjecie prostokatne to nie wyjdzie co juz to zdjecie w kwadrat, zmienic rozdzialke mozesz w paincie
SuperTraveller Napisano 10 Października 2019 Zgłoś Napisano 10 Października 2019 Dzięki, wymagania znam, to nie jest moja pierwsza loteria Zwyczajnie to ustawienie proporcji przysporzyło mi trochę problemów. Ustawiłem na 1:1, umożliwiło to ustawienie rozdzielczości na 600x600 i zdjęcie nie wygląda na zniekształcone, więc chyba wszystko jest w porządku. Teraz pozostaje już tylko zaaplikować ten 8 czy 9 raz...
sly6 Napisano 11 Października 2019 Zgłoś Napisano 11 Października 2019 Dnia 9.10.2019 o 17:40, MiL999 napisał: Tak się zastanawiam na ile to jest faktycznie loteria. Czy ktoś bardziej wykształcony z lepszym zawodem może mieć większe szanse na "wylosowanie"? A gdzie masz punkt by wpisać zawód? Jest tylko wykształcenie, nawet nie ma jaka szkoła jest.
nomad Napisano 11 Października 2019 Zgłoś Napisano 11 Października 2019 Hej. Witajcie, właśnie ogarnąłem, że w tegorocznej edycji DV2021 trzeba paszport. Mam ważny do września 2021- jak myślicie będzie bez problemu? Zaskoczyło mnie to, a na wyrobienie nowego nie załapię się bo trwa to miesiąc, zresztą urząd nie wiem czy zgodziłby się skoro mam ważny. Jak myślicie? Ile ma być ważny? Wiem, że mam prawie ważny 2 lata, ale edycja 2021, więc może być zamieszanie.
andyopole Napisano 12 Października 2019 Zgłoś Napisano 12 Października 2019 5 godzin temu, nomad napisał: Hej. Witajcie, właśnie ogarnąłem, że w tegorocznej edycji DV2021 trzeba paszport. Mam ważny do września 2021- jak myślicie będzie bez problemu? Zaskoczyło mnie to, a na wyrobienie nowego nie załapię się bo trwa to miesiąc, zresztą urząd nie wiem czy zgodziłby się skoro mam ważny. Jak myślicie? Ile ma być ważny? Wiem, że mam prawie ważny 2 lata, ale edycja 2021, więc może być zamieszanie. Po co nowy. Czy w instrukcji jest napisane ile ma byc ważny? Nie? To znaczy że ma być ważny w momencie rejestracji. Nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu.
Halyna Napisano 12 Października 2019 Zgłoś Napisano 12 Października 2019 13 godzin temu, nomad napisał: Hej. Witajcie, właśnie ogarnąłem, że w tegorocznej edycji DV2021 trzeba paszport. Mam ważny do września 2021- jak myślicie będzie bez problemu? Zaskoczyło mnie to, a na wyrobienie nowego nie załapię się bo trwa to miesiąc, zresztą urząd nie wiem czy zgodziłby się skoro mam ważny. Jak myślicie? Ile ma być ważny? Wiem, że mam prawie ważny 2 lata, ale edycja 2021, więc może być zamieszanie. Paszport ma być ważny w momencie wypełniania wniosku. Twój jest ważny jeszcze prawie dwa lata. Bez stresu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.