Skocz do zawartości

Lot do usa a wirus

nikon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 hour ago, mcpear said:

Tak. Nie ma "stricte" wpisanych certyfikacji. Jeśli robisz ten test "oficjalnie" w Polsce to znaczy że jest OK. Poczytaj https://travel.state.gov/content/travel/en/international-travel/before-you-go/covid-19_testing_required_US_Entry.html

Tam tylko jest wskazane, że możesz być po przylocie poproszone o weryfikację czy test jest prawdziwy (Passengers will also attest to the authenticity of the test presented.  ). Aczkolwiek nikt się o nic nie pyta wg zeznań innych po przylocie. Jak Ciebie linia wpuści na samolot to znaczy, że jest OK i na terenie USA CBP o nic się nie pyta.

Wg tej strony OK jest dowolny test, który spełnia powyższy warunek (3 dni przed wylotem): "You will need a viral test (NAAT or antigen test) to determine if you are currently infected with COVID-19"

Dzieki :) o to wlasnie mi chodzilo :) 

• Odpowiedzi 647
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Hej! Czy ktos ostatnio podrozowal do Polski przez Niemcy, Monachium (z polskim paszportem)? Jest tyle roznych przepisow i wariacji kto skad co musi miec ze jestem zupelnie skolowana.

From now on, fully vaccinated or recovered persons no longer need a negative Corona test and no longer have to go into quarantine. This does not apply to those entering from virus-variant areas - here, a general testing obligation applies before entry and a 14-day quarantine obligation for all entrants.

Czy ktos wie czy to sie tyczy rowniez pasazerow, ktorzy przesiadaja sie z USA do stefy Schengen?
Widze, ze USA jest 'basic risk area', ale znowu - nie rozumiem na co sie to przeklada jesli chodzi o wstep. Nie wiem, czy musze robic ten test czy nie (jestem zaszczepiona). W Polsce chyba tesu nie musze przedstawiac, natomiast na powrot do USA musze miec zrobiony.

Napisano

Ja się orientowałem dla znajomego tydzień temu (czy się nie zmieniło w między czasie nie wiem). Niemcy nie wymagali od niego testu. Polacy po wlocie honorowali amerykańskie szczepienie. Tak więc leciał bez testu. Na powrót na razie planuje zrobić test (do 3 dni przed wylotem) bo USA wymaga zrobienia testu.

Wg https://www.lufthansa.com/us/en/entry-requirements Niemcy honorują szczepienia, a jeśli tranzyt trwa do 24 godzin to jeśli spełniasz wymagania kraju docelowego to Ciebie przepuszczą

Napisano

Czy ktos lecial z karta szczepienia na inne nazwisko? Na mojej widnieje moje nowe nazwisko, a bede leciala z polskim paszportem z panienskim. Mam nadzieje, ze akt slubu wystarczy.

Napisano
8 hours ago, aniala said:

Czy ktos lecial z karta szczepienia na inne nazwisko? Na mojej widnieje moje nowe nazwisko, a bede leciala z polskim paszportem z panienskim. Mam nadzieje, ze akt slubu wystarczy.

Ja :) chyba nawet nie pytali o state id. Nie panietam czy pokazywalam akt slubu ale w kazdym razie mialam i wpuscili mnie ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...