Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 hours ago, mvgda said:

to chyba słabo śledzisz republikańska stronę polityczna bo akurat kilkunastu gubernatorów wystosowało list do bidena zeby skonczyc z tym cyrkiem.

Cyrk to fakt. Ale nie ze strony Bidena. 

Napisano
1 hour ago, haneczka019 said:

Serio? Z powodu szczepionek?

I to szczepionek dla turystów? Bo jako LPR nie jesteś objęta chyba żadnymi obostrzeniami - popraw mnie jak się mylę

Napisano
W dniu 12.11.2022 o 08:13, mcpear napisał:

I to szczepionek dla turystów? Bo jako LPR nie jesteś objęta chyba żadnymi obostrzeniami - popraw mnie jak się mylę

Otóż to. Nie nadążam za tą pokrętną logiką, a raczej jej brakiem. 

Napisano
12 hours ago, haneczka019 said:

Otóż to. Nie nadążam za tą pokrętną logiką, a raczej jej brakiem. 

Dlaczego uważasz, ze to pokrętna logika?

Obywatela albo rezydenta muszą wpuścić jak wraca do domu (nawet jak się nie chce szczepić), ale turysty już nie muszą. Jak chce pozwiedzać to niech się zaszczepi. Chociaż o tyle zmitygują ryzyko.

• Upvote 1
Napisano

Żeby zmienić temat, a w zasadzie wrócić do właściwego tematu: wygląda na to że Sleepy Joe miał całkiem dobre midterms i to mimo poparcia oscylującego gdzieś poniżej gruntu. Co prawda nie wiadomo jak z House, ale nawet jeżeli GOP wygra to szalonej przewagi mieć nie będzie. Osobiście, z wypiekami na twarzy, śledzę wyniki w CO-3, ale chyba jednak Boebert się uda prześlizgnąć... 

Napisano
7 hours ago, Xarthisius said:

Żeby zmienić temat, a w zasadzie wrócić do właściwego tematu: wygląda na to że Sleepy Joe miał całkiem dobre midterms i to mimo poparcia oscylującego gdzieś poniżej gruntu. Co prawda nie wiadomo jak z House, ale nawet jeżeli GOP wygra to szalonej przewagi mieć nie będzie. Osobiście, z wypiekami na twarzy, śledzę wyniki w CO-3, ale chyba jednak Boebert się uda prześlizgnąć... 

PJB może uznać te wybory za udane - utrzymany Senat i to nawet możliwość olewania Manchina w drugiej połówce o ile wygra w GA, House chyba będzie czerwony (chociaż tp jeszcze na 100% nie jest wiadome), ale jak piszesz: "minimalnie". Republikanie mogą nawet mieć problemy z głosowaniem nad speakerem - bo "frakcja Trumpa" podobno chce tej pozycji dla siebie i McCarthy wcale nie jest pewien ich poparcia. Z kolei PDT ma wręcz przeciwny nastrój- nie dość że nie wywołał czerwonej fali, jego sztandarowi kandydaci byli łatwymi celami w ataku pod tytułem "election result denier" i wielu miejscach polegli z kretesem, to jeszcze mu wewnętrzna silna konkurencja urosła (DeSantis), któr zaczyna podważać pozycję wodza. Aczkolwiek chyba jednak w elektoracie, który uczestniczy w prawyoborach po stronie GOP to PDT jest chyba nadal faworytem.

Myślę, że oprócz negatywnego wpływu PDT to jednak jedną z głównych osób, która przyczyniła się do porażki rpartii epublikańskiej jest sędzia Thomas. Otwarcie puszki pandory z napisem "Roe vs Wade" dostarczyło amunicji w sumie słabo uzbrojonym demokratom i dodało im wiatru w żagle. To co, że demokratom ekonomia się nie układa, że inflacja jest wysoka, że stopy oprocentowania wysokie, ale to republikanie nie pozwalają się wam bezkarnie bzykać - tak dość prostacko i wulgarnie ujmując brzmiały niektóre przemowy kandydatów niebieskich i muszę przyznać temat "aborcji" działał.

Chciałbym dostrzec, że nadchodzi czas wreszcie sztandarowych "demokratycznych" reform, na które zabrakło woli i odwagi w pierwszych dwóch latach prezydentury PJB. Jakoś w kampanii wyborczej midterm tematy unowocześnienia i dofinansowania systemu edukacji albo rozwiązania sensownego tematu "służba zdrowia" nie pojawiały się - a to chyba filary DNA demokratów: edukacja + zdrowie. Aczkolwiek nie mam złudzeń, że drugie dwa lata będą inne.

Arizona okazuje się nie może Trumpowi wybaczyć znieważania senatora McCaina i po raz kolejny zagłosowała na niebiesko (to się musi Wojciechowi Cejrowskiemu tam nie do końca przyjemnie robić).

Mam szczerą nadzieję, że w 2024 nie dojdzie do powtórki wyborów 2020 i to nie dlatego, że PDT nie wystartuje , a dlatego, że ktoś wytłumaczy PJB, że czas na świeżą krew. Nie wiem kto to mógłby być. VPKH to chyba też nie jest osobowość na bycie prezydentem, chociaż 2 lata temu byłem jej olbrzymim fanem.