andyopole Napisano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 3 godziny temu, Roelka v.2 napisał: Gratulacje! Dziękuję. Jestem taki sam jak przed. Nie stałem się jakoś bardziej amerykański. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 8 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Ja juz się nie mogę doczekać składania N400! 5 lat w usa styknie nam już za rok, wiec już ostatnia prosta… Skoro cały proces zajmuje wiele miesięcy to czy mogę złożyć wniosek już za wczasu czy dopiero jak już styknie dokladnie te 5lat po odjęciu wszelkich z usa wyjazdów? i o co chodzi z tym „charakterem moralnym”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 8 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Aplikacje mozesz zlozyc najwczesniej 90 dni przed 5 rocznica otrzymania zielonej karty. Nie wczesniej bo wtedy automatycznie dostaniesz refusal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 8 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Najwczesniej 90 dni kalendarzowych wczesniej od daty wydania GC (+5 lat). Nie odejmujesz wyjazdow. To odejmowanie sie liczy przy physical presence, a nie residence. Physical presence ma byc 30 miesiecy, wiec jak wyjezdzalas na wczasy to sie nawet nie baw w matme. Jak nie mialas stycznosci z policja, sadami itp. to sie "moralnie prowadzilas". Przynajmniej takie sprawialas wrazenie Edytowane 8 Maja 2022 przez Xarthisius 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 8 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 22 minuty temu, MeganMarkle napisał: i o co chodzi z tym „charakterem moralnym”? Pamiętaj że na tym forum aż roi się od agentów USCIS. Tak że ten. .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 23 hours ago, Xarthisius said: Jak nie mialas stycznosci z policja, sadami itp. to sie "moralnie prowadzilas" Miałam styczność z policja taką, że dostałam mandat dwa razy ale to chyba nie wadzi? a co do dat to co to znaczy „od momentu dostania GC”? Pierwsze przekroczenie granicy było w styczniu 2018, polecieliśmy wtedy na tydzień do Ohio. Potem wrocilismy do Polski pozymykac tematy i na stałe wylecielismy do USA pod koniec maja 2018. Od wtedy siedzimy w usa non stop, pomijając jeden wyjazd na wakacje do PL na 3tyg i pare moich służbowych podróży poza usa, również krótkich. To mam odliczać czy nie? Czy liczyć te 5 lat od stycznia czy maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 40 minutes ago, MeganMarkle said: Miałam styczność z policja taką, że dostałam mandat dwa razy ale to chyba nie wadzi? a co do dat to co to znaczy „od momentu dostania GC”? Pierwsze przekroczenie granicy było w styczniu 2018, polecieliśmy wtedy na tydzień do Ohio. Potem wrocilismy do Polski pozymykac tematy i na stałe wylecielismy do USA pod koniec maja 2018. Od wtedy siedzimy w usa non stop, pomijając jeden wyjazd na wakacje do PL na 3tyg i pare moich służbowych podróży poza usa, również krótkich. To mam odliczać czy nie? Czy liczyć te 5 lat od stycznia czy maja? Datę od której liczysz 5 lat masz na GC, przy "resident since" - to będzie "residence" (styczeń). Czy odliczając wszystkie wyjazdy przebywałaś w USA 30 mięsięcy? (dla ułatwienia dodam, że 5 lat to 60 miesięcy...) Odpowiedź na to drugie pytanie liczy się do "physical presence". Nie muszą być ciągle. Co do mandatów, to zależy za co :). Zwykle speeding tickets o iles tam (10-20 mph) to pikuś, ale jakby to było DUI albo reckless endangerment to juz inna sprawa (zdecydowanie "niemoralna"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Musimy sobie jakiś wątek założyć typu: "DV18 - naturalizacja". Zobaczymy ile nas na forum zostało ;-) AFAIK możemy @mcpear zaprosić na gościnne występy, bo ma chyba ten sam "rocznik" tylko inną kategorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Tak - tak mam GC z lipca 2018 - 5 lat mi stuknie za rok. W kwietniu mi otworzy się opportunity window. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 1 hour ago, MeganMarkle said: Miałam styczność z policja taką, że dostałam mandat dwa razy ale to chyba nie wadzi? Jak za jechanie na bani albo po drugach to już wadzi - chyba tylko raz wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi