Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem doradca podatkowym. Wg mojej wiedzy zadeklarować te dochody w USA miałeś obowiązek. Jeśli dochody zsumowane z całego świata za cały rok sa małe to może jesteś rzeczywiście zwolniony z tego obowiązku. To czy dopłacisz podatek czy nie to inna sprawa. W Polsce jak przebywasz w roku kalendarzowym więcej niż pół roku to tez deklarujesz dochody z całego świata. Co rozumiem będzie Ciebie dotyczyło potencjalnie w 2023. Ulga abolicyjna w Polsce została praktycznie zniesiona. 

• 2 tygodnie później...

Napisano

Co to oznacza, jak na granicy urzędnik po dowiedzeniu się, że nie było nas w USA 11 miesięcy powiedział, że daje nam warninga? Czy to tylko takie słowne czy gdzieś coś w systemie jest zaznaczane?

Napisano
20 minutes ago, Jacek87 said:

Co to oznacza, jak na granicy urzędnik po dowiedzeniu się, że nie było nas w USA 11 miesięcy powiedział, że daje nam warninga? Czy to tylko takie słowne czy gdzieś coś w systemie jest zaznaczane?

Jest zaznaczane w "systemie" I nastepny pogranicznik bedzie to widzial. Czasem dostaje sie tez notke przy stemplu w paszporcie "advised residency requirements”. Ogolnie unikal bym FAFO w tym wypadku I jezdzil zgodnie z zasadami od tej pory.

• Like 1
Napisano
6 godzin temu, Xarthisius napisał:

Jest zaznaczane w "systemie" I nastepny pogranicznik bedzie to widzial. Czasem dostaje sie tez notke przy stemplu w paszporcie "advised residency requirements”. Ogolnie unikal bym FAFO w tym wypadku I jezdzil zgodnie z zasadami od tej pory.

Czy to zaznaczenie znika? Np jak później wjadę normalnie przed upływem 6mc? Albo jakoś inaczej? Czy jest już na zawsze?

Napisano
2 godziny temu, Jacek87 napisał:

Czy to zaznaczenie znika? Np jak później wjadę normalnie przed upływem 6mc? Albo jakoś inaczej? Czy jest już na zawsze?

Raczej nie znika. Zatarcia wyrokow tez nie ma. Kolega z bratem przeskoczyli jako nieletnie jeszcze, kilkunastoletnie chlopaki, bramki w Subwayu w NYC. Bylo cale przedstawienie, zatrzymala ich ochrona, zawinela policja, rozprawa sadowa. Sedzia kazal matce zeby ich wytargala za uszy i nie ukaral ich za to "przestepstwo". Po latach przy staraniu sie o obywatelstwo wygrzebali im ten wystepek.

• Like 1
Napisano
17 godzin temu, andyopole napisał:

Raczej nie znika. Zatarcia wyrokow tez nie ma. Kolega z bratem przeskoczyli jako nieletnie jeszcze, kilkunastoletnie chlopaki, bramki w Subwayu w NYC. Bylo cale przedstawienie, zatrzymala ich ochrona, zawinela policja, rozprawa sadowa. Sedzia kazal matce zeby ich wytargala za uszy i nie ukaral ich za to "przestepstwo". Po latach przy staraniu sie o obywatelstwo wygrzebali im ten wystepek.

A taki warning może być przeszkodą w obywatelstwie? Czy mogę gdzieś sprawdzić czy tylko nam tak powiedział czy rzeczywiście coś tam kliknął?

Napisano
2 minutes ago, Jacek87 said:

A taki warning może być przeszkodą w obywatelstwie? Czy mogę gdzieś sprawdzić czy tylko nam tak powiedział czy rzeczywiście coś tam kliknął?

Same ostrzezenia ci raczej nie przeszkodza w zdobyciu obywatelstwa ALE czeste i dlugie wyjazdy poza USA juz beda przeszkoda.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano
On 8/11/2023 at 12:10 PM, Jacek87 said:

Rozumiem, że chodzi o wjazd na GC? Też zamierzam wracać po przekroczeniu 6 miesięcy poza USA i chciałem się tylko upewnić. 

Napisano
On 8/12/2023 at 8:56 AM, Jacek87 said:

FOIA ale szkoda czasu - na 100% wpisal.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Część, kochani jak tam żyjecie nowym życiem w USA? Za parę dni minie rok odkąd wyjechałem do USA, nie żałuję tej decyzji chociaż czasem było ciężko. Jedyny minus to problem ze znalezieniem pracy w zawodzie, ale nie da sie zrobić wszystko na raz, mieszkając samemu. Chwalcie się co u was i czy spełnił się wam American dream. Pozdrawiam z Filadelfii