Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wróćmy do "ubezpieczen". Dałem cudzysłów bo może wam chodziło o ubezpieczenie takie jak są w Polsce grupowe, które w każdej firmie opłaca się dodatkowo. Mnie chodziło o koszta po stronie pracodawcy z racji podatków które musi zapłacić za pracownika. Chodzi mi o podstawową opiekę medyczną, tzw lekarz pierwszego kontaktu. Czy mając umowę o pracę (full-time employee ) nie jesteś w ogóle ubezlieczony/a i nie przysługuje co nawet wizyta u inrernisty? 

Edytowane przez cee
Napisano
2 godziny temu, cee napisał:

Wróćmy do "ubezpieczen". Dałem cudzysłów bo może wam chodziło o ubezpieczenie takie jak są w Polsce grupowe, które w każdej firmie opłaca się dodatkowo. Mnie chodziło o koszta po stronie pracodawcy z racji podatków które musi zapłacić za pracownika. Chodzi mi o podstawową opiekę medyczną, tzw lekarz pierwszego kontaktu. Czy mając umowę o pracę (full-time employee ) nie jesteś w ogóle ubezlieczony/a i nie przysługuje co nawet wizyta u inrernisty? 

Ty serio mieszkasz w US ??

Nawet jak masz ubezpieczenie, to za "wizytę u internisty" zwykle płacisz 100% bo masz deductible.

Napisano

Jak chłop krowie na rowie: jak masz nawet ubezpieczenie (z pracy czy prywatne) to ono dopiero pokrywa koszty leczenia OD PEWNEJ KWOTY, w zależności jakie masz deductible. W prostych słowach- musisz sie bardziej pochorowac, zeby cokolwiek to ubezpieczenie pokryło, a praktycznie nie zdarza sie zeby pokryło w 100%, musi byc bardzo dobre (czyt drogie) ubezpieczenie, czyli tak, idąc do internisty płacisz za wizytę jak i za leki. Mojej koleżanki mama miała w Miesiąc przed superbowl quadrupal bypass, operacja na otwartym sercu, milion $. Na szczescie maja dobre ubezpieczenie. Bodajże kilkanaście tysięcy musza spłacić. Niestety miesiąc temu mama znowu dostała zawału i miała kolejna operacje... 

Napisano

Ja to wszystko rozumiem. Zapomniałem o deductible, ale zasada ubezpieczenia podstawowego i kosztów z tym związanych jest dokładnie taka sama jak w pl. Od tego zaczęła się cała dyskusja. Z tą różnicą jedynie ze w Polsce jest ten pierwszy kontakt też za darmo. Nie ma tego progu. 

Tak czy nie? 

Napisano

No nie, bo pracodawca cie nie ma obowiązku ubezpieczyć w USA. A w Polsce to z mocy ustawy kazdy musi ubezpieczać, chyba ze nie pracujesz i sie nie rejestrujesz w pup. A w USA nie musi cie ubezpieczać w ogole, sam musisz iść do ubezpieczalni wtedy i masz dowolność w wybraniu ubezpieczenia.