Skocz do zawartości

DV 2020 - wątek dla osób które wygrały GC i mają pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
48 minut temu, staziel napisał:

Tak z ciekawości, rozmowa po wylosowaniu jest po angielsku czy polsku? I o co pytają wgl??

Rozmowy są zawsze po angielsku oraz w języku siedziby ambasady tak że masz wybór, możesz rozmawiać w tym języku, w którym chcesz. Najbardziej poszkodowani są mieszkańcy UK, nie mają zadnego wyboru.:D

• 2 tygodnie później...

• Odpowiedzi 957
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

mam pytanie odnosnie uzyskania NIE (w ambasadzie) a dokladniej co o tym sadzicie.
Czytalam na innych grupach, ze np dla bliskiej rodziny moze byc wystawione NIE w przypadku pomocy przy dzieciach np czy jakiejs ciezszej sytuacji rodzinnej ale byly to osoby na wizach turystycznych. Czy sadzicie ze moja siostra moglaby sie starac o NIE w ambadadzie dla mnie (mam wize DV1 ale nie aktywowalam jeszcze jej na granicy wczesniej), ze wzgledu na opieke nad siostrzenica? (ma roczek, byla w szpitalu i niestety w zwiazku z tym nie moze chodzic do niani itp a siostra prowadzi wlasny biznes wiec ciezko z wolnym)

• 3 tygodnie później...
Napisano

przymierzam się do lotu do US. (dostałam pozwolenie NIE) jak wyglada pierwsze przekroczenie granicy? skąd będę wiedzieć gdzie iść z dokumentami? normalnie do kolejki jak na turystycznych?

Napisano
26 minutes ago, mvgda said:

przymierzam się do lotu do US. (dostałam pozwolenie NIE) jak wyglada pierwsze przekroczenie granicy? skąd będę wiedzieć gdzie iść z dokumentami? normalnie do kolejki jak na turystycznych?

Powinno być napisane gdzie iść, z tego co pamiętam idziesz tam gdzie zielonokartkowcy/obywatele. Będą wiedzieli co robić dalej z Tobą, o to już nie musisz się martwić :) Tu masz łdnie opisane: https://www.alllaw.com/articles/nolo/us-immigration/entering-on-immigrant-visa-green-card.html

Daj nam znać proszę jak poszło i czy dotarłaś bezpiecznie. Powodzenia i miłego lotu! :) 

Napisano

Chyba jednak tam gdzie turyści ponieważ prezydentem stanie się dopiero po przekroczeniu granicy.

Any way, tam jest sporo porządkowych, kierujących do właściwych kolejek. Gdy zobaczę w Twoich rękach żółtą kopertę już beda wiedzieli, w ktora kolejkę Cię ustawić. 

Napisano
Godzinę temu, Jackie napisał:

Taki imigracyjny loophole :D 

Niestety, tylko wg automatycznego słownika imigrant może zostać prezydentem USA. :D

W realu, my imigranci, nie mamy na to żadnych szans. :)

Napisano
6 hours ago, mvgda said:

Ja lece w sobote (no chyba ze trump przedluzy ban) wize mam z wrzesnia. Co to jest NIE, national interest exception? Pozdrawiam z Meksyku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...