Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
13 minut temu, Halyna napisał:

Proponuję zachować zdrowy rozsądek. Funkcjonariusz CBP na granicy nie ma wglądu w polską bazę PESEL więc nie jest w stanie powiązać matki z synem.

Nie mniej jednak posłuchałabym rady @sly6 i sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy jesteś dobrą/ym graczem w pokera? Jednym z elementów szkolenia funkcjonariuszy jest coś co się nazywa "behavioral detection", a elementy tegoż wprowadzane są także do SI na przejściach granicznych. 

O ile pamietam wypełniając wniosek wizowy podaje się imiona, nazwiska, daty i miejsca urodzenia rodziców więc choćby po tym można wyszukać. Czy robi się to automatycznie, czy dopiero na życzenie CBP, czy wcale, to nie wiem.

Edytowane przez mola

Napisano
1 godzinę temu, Halyna napisał:

Proponuję zachować zdrowy rozsądek. Funkcjonariusz CBP na granicy nie ma wglądu w polską bazę PESEL więc nie jest w stanie powiązać matki z synem.

Do bazy pesel nie, ale notatek z ambasady juz tak. Matka musiala syna wpisac przy staraniu sie o wize. Powiazani juz sa. 

Napisano
Dnia 13.01.2020 o 22:29, Lokash napisał:

Ktoś pytał o akceptacje w ESTA przy poprzednich odmowach.

Osoba dostala akceptacje przy dwoch odmowach w latach 1989 i 2000. Na decyzje czekaliśmy 24h.

A ta osoba przyznała się do tego że mała odmowę? 

Napisano

Witam! Mam pytanie odnośnie Esty, mianowicie jestem karany (finansowo) za przestępstwo skarbowe, za rok mija pięć lat i automatycznie to się przedawni, rozumiem, że na ten moment mam 100 % odmowę ? A jak będzie później? Mimo przedawnienia muszę potwierdzić we wniosku, że byłem karany? 

Napisano

Nigdy na ten formularz nie zagladalem ale ktos skopiowal to zdanie:

"w kontekście postu @maritanow pytanie o karalność jest trochę inne niż w DS2019. 

Have you ever been arrested or convicted for a crime that resulted in serious damage to property, or serious harm to another person or government authority?

Pytanie teraz - jak ocenić to serious damage/harm? "

Nikt lepiej od Ciebie nie zna odpowiedzi na to pytanie. Prawie zaden wyrok nie dyskwalifikuje aplikanta w przypadku wizy turystycznej. Probuj.

Napisano
Godzinę temu, andyopole napisał:

Nigdy na ten formularz nie zagladalem ale ktos skopiowal to zdanie:

"w kontekście postu @maritanow pytanie o karalność jest trochę inne niż w DS2019. 

Have you ever been arrested or convicted for a crime that resulted in serious damage to property, or serious harm to another person or government authority?

Pytanie teraz - jak ocenić to serious damage/harm? "

Nikt lepiej od Ciebie nie zna odpowiedzi na to pytanie. Prawie zaden wyrok nie dyskwalifikuje aplikanta w przypadku wizy turystycznej. Probuj.

Właśnie też nie wiem jak to interpretować, aczkolwiek lepiej poczekać ten jeden rok aż się przedawni, czy bez różnicy? 

Napisano
2 godziny temu, weider91 napisał:

Właśnie też nie wiem jak to interpretować, aczkolwiek lepiej poczekać ten jeden rok aż się przedawni, czy bez różnicy? 

Zwroc uwage na pytanie:

"Have you ever been...?"

I nie czekaj na zatarcie wyroku.

Napisano
1 godzinę temu, andyopole napisał:

Zwroc uwage na pytanie:

"Have you ever been...?"

I nie czekaj na zatarcie wyroku.

Rozumiem, a jeszcze takie pytanko, czy praca, posiadanie pracy ma jakiś wyjątkowy wpływ na decyzję przyznania pozwolenia?