katlia Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgadzam sie ze wszystkim co piszesz. Ale realia zycia w resort towns sa takie same w calych USA, czy to Hamptons, czy Martha's Vineyard, czy Newport czy Aspen, czy Crested Butte.
andyopole Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 16 minut temu, lotnamewa napisał: Możesz w sumie coś więcej o tym napisać? Rozumiem, że jest trudno znaleźć przewoźnika, który zgodziłby się na transport zwierząt? Teraz tak nad tym myślę, bo mam dwa koty i nie wyobrażam sobie bez nich wyemigrować gdziekolwiek. Ale może to jest temat na inny wątek, najpierw niech mnie wylosują Chyba nie złapałaś kontekstu. ....
Roelka v.2 Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 20 minutes ago, lotnamewa said: Możesz w sumie coś więcej o tym napisać? Rozumiem, że jest trudno znaleźć przewoźnika, który zgodziłby się na transport zwierząt? Teraz tak nad tym myślę, bo mam dwa koty i nie wyobrażam sobie bez nich wyemigrować gdziekolwiek. Ale może to jest temat na inny wątek, najpierw niech mnie wylosują Zwierzeta dosc latwo przetransportowac do USA. Wiekszosc lini lotniczych oferuja taka mozliwosc. Sama kilkukrotnie przewozilam swoje koty do / z USA. Sa oczywiscie wyjatki typu dozwolone/niedozwolone rasy zwierzat.
Patipitts Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 27 minutes ago, katlia said: Zgadzam sie ze wszystkim co piszesz. Ale realia zycia w resort towns sa takie same w calych USA, czy to Hamptons, czy Martha's Vineyard, czy Newport czy Aspen, czy Crested Butte. I tutaj wlasnie wracamy do punktu wyjscia w dyskusji na temat plusow i minusow zycia w USA Neverending story.
katlia Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 12 minutes ago, Patipitts said: I tutaj wlasnie wracamy do punktu wyjscia w dyskusji na temat plusow i minusow zycia w USA Neverending story. Bez przesady, przeciez tak jest wszedzie. Zakopane tez jest drogie. Tak samo jak Chamonix, Monte Carlo czy Dubrovnik.
pelasia Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 28 minutes ago, Roelka v.2 said: Zwierzeta dosc latwo przetransportowac do USA. Wiekszosc lini lotniczych oferuja taka mozliwosc. Sama kilkukrotnie przewozilam swoje koty do / z USA. Sa oczywiscie wyjatki typu dozwolone/niedozwolone rasy zwierzat. To teraz jak na to odpowie ilonka to psy sa problem czy jednak nie?
Gość Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 55 minut temu, andyopole napisał: Chyba nie złapałaś kontekstu. .... dzięki za ten nic niewnoszący komentarz : )
ilon Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 1 hour ago, pelasia said: To teraz jak na to odpowie ilonka to psy sa problem czy jednak nie? Jedna zasadnicza roznica - moim zdaniem - transport psa bedzie sie roznil od transportu kota, weza czy papugi. W moim przypadku - moje psy sa z gatunku ras, ktore charakteryzuja sie plaskim pyskiem i krotkim nosem, wiec jak dla mnie - podroz jest bardziej skomplikowana lub niemalze niemozliwa ze wzgledow zdrowotnych. Poza tym, wiele lini lotniczych (wiem napewno o United i AA) ma liste zakanych ras psow ktorej nie przewoza i moje psy sa wlasnie na tej liscie.
kzielu Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 2 hours ago, Patipitts said: zgoda, ale ktos w tych resortach musi pracowac, tam biznes sie kreci tez caly rok, nie tylko zima. Latem sa wesela i turystyka letnia. Natomiast wlasciciele tych obiektow do niedawna wymagali od pracownikow pracy za niskie stawki gdzie pracownicy nie byli w stanie z tego oplacic swoich mieszkan. Jacys biznesmeni wymyslili "super plan" zrobic miasteczko namiotowe dla pracownikow sezonowych, no normalnie bomba zeby ludzie nie musieli spac w autach ale nie "zajmowali" domkow turystom na ktorych to domkach fajnie sie kase trzepie. Takze zgodze sie z Toba ze to jest miasteczko turystyczne ale powinno dbac i szanowac tez swoja sile robocza a nie nastawiac sie tylko na szybki zysk. Teraz juz resorty zaczely budowac swoje apartamentowce dla pracowniokow za mniejszy czynsz i to sie troche poprawilo ale nie wszedzie. Np pracownicy na J1 ktorzy pracowali z moim mezem musieli autobusem dojezdzac z miasta obok i mieszkali po kilka osob w pokoju, bo takie warunki sa w tych pracowniczych lokalach. Ale wiadomo, zazwyczaj ludzie na J1 przyjezdzaja z gorszych warunkow, sa bardziej pracowici i malo narzekaja, wiec poki tak jest biznesik dalej sie kreci. ^^^^^ istota kapitalizmu w jednym poscie. Caly american dream opiera sie taniej sile roboczej a ze ta sie troche zaczela konczyc to i caly misterny dream w p***u (zeby sparafrazowac najbardziej klasyczna pozycje polskiej kinematografii).
pelasia Napisano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 2 minutes ago, ilon said: Jedna zasadnicza roznica - moim zdaniem - transport psa bedzie sie roznil od transportu kota, weza czy papugi. W moim przypadku - moje psy sa z gatunku ras, ktore charakteryzuja sie plaskim pyskiem i krotkim nosem, wiec jak dla mnie - podroz jest bardziej skomplikowana lub niemalze niemozliwa ze wzgledow zdrowotnych. Poza tym, wiele lini lotniczych (wiem napewno o United i AA) ma liste zakanych ras psow ktorej nie przewoza i moje psy sa wlasnie na tej liscie. A ja myslalam, ze to wlasciwie dwunozny osobnik byl jednak powodem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.