kzielu Napisano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 11 minut temu, Xarthisius napisał: Maj jest u nas miesiacem wyboru ubezpieczenia zdrowotnego. Wlasnie przeszedlem procedure odnowienia wszystkiego i dwie rzeczy mnie uderzyly: Premiumy wzrosly o 30%. Oczywiscie moja czesc, a nie czesc pracodawcy... Po raz kolejny moglem sie przekonac jakze wspanialy jest amerykanski kapitalizm i wolny rynek. Wszystko to co mowia nasi Koledzy i Kolezanki z "prawej" strony to sama prawda! Prywatne firmy, wydajnosc, wolnosc (free like in "freedom" not like in "free beer"), no i ten wybor! 3 plany! Pierwszy za $327.00, drugi za $327.00, no i trzeci za $327.00 Spoko, przeciez na medicare for all nie ma kasy, ale na dotowanie firm to sie kasa znalazla w kilka dni (wiem ze wydrukowali, ale mimo wszystko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 13 minut temu, Xarthisius napisał: Maj jest u nas miesiacem wyboru ubezpieczenia zdrowotnego. Wlasnie przeszedlem procedure odnowienia wszystkiego i dwie rzeczy mnie uderzyly: Premiumy wzrosly o 30%. Oczywiscie moja czesc, a nie czesc pracodawcy... U mnie ten czas jest w listopadzie. Poniewaz moja firma placi cala skladke to w zasadzie wsio ryba. Chyba ze zechcieliby sie podzielic kosztami. Akurat refinansuje mortgage wiec bedzie swiezy grosz, zamiast wydac na przyjemnosci to sobie wezmie BCBS. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 On 5/12/2020 at 6:15 PM, katlia said: Dom przysypany sniegiem na 2 metry, pewnie tak... Mi sie marzy powrot do Bay Area, gdzie jest lagodny klimat ogolnie, ale wcale nie goraco w lecie. Ceny zaczely spadac w BA... moze za rok bedzie nas stac na jakis ladny maly domek we wzgorzach Berkeley/Oakland Ja tez tęsknie za chłodem z BA ale za Oakland czy Berkeley nie tęsknie wcale, bezdomny na bezdomnym, nie wiem jak można tam mieszkać..... jak bym miała wybierać to apartament w SF z widokiem na Bay Bridge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 On 5/12/2020 at 2:47 PM, marwin said: co rano mamy miedzy 24-27F. U nas tez co rano 24-27 stopni, tyle że Celsjusza @Jackie zapraszamy do SoCal wygrzać kości!! Ja odkąd przeprowadziłam się do LA codziennie zdycham z gorąca, czuje się jakbym w piekniku mieszkała a już wyjście do sklepu w tej cholernej masce na twarzy to jakaś masakra w tym upale .... ostatni pare dni dopiero zrobiło się chłodniej i rozkoszuje się każda chwilą! Marzy mi się mieszkanie w Minnesocie albo na południu Kanady, bo z tych zimnolubnych.. no ale niestety mój dream job jest tu w LA na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) 2 godziny temu, MeganMarkle napisał: Ja tez tęsknie za chłodem z BA ale za Oakland czy Berkeley nie tęsknie wcale, bezdomny na bezdomnym, nie wiem jak można tam mieszkać.. He he, w tych dobrych czesciach Oakland i Berkeley bezdomnych nie ma... Slyszalam o waszych upalach... nawet moja mama, ktora mieszka bardzo blisko wybrzeza, wsopminala jak ostatnio bylo goraco. No, ale przynajmniej Twoja praca jest dream job... to dobrze! Trzymaj sie i pisz o wrazeniach zycia w LA. Pozdrawiam. PS W Minnesocie sa komary wielkosci wrobli. Just saying.... Edytowane 15 Maja 2020 przez katlia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 12 godzin temu, MeganMarkle napisał: U nas tez co rano 24-27 stopni, tyle że Celsjusza @Jackie zapraszamy do SoCal wygrzać kości!! Oj, kości to ja wygrzeję wkrótce - w Chicago wiosna i jesień trwają b. krótko, za tydzień ma być już 26 stopni i potem to już ani się oglądniemy i trzeba się będzie przemykać po ulicy w kapeluszu. Zobaczycie że jak tylko czerwiec się zacznie wpadnę tu ponarzekać na upały 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 33 minutes ago, Jackie said: Oj, kości to ja wygrzeję wkrótce - w Chicago wiosna i jesień trwają b. krótko, za tydzień ma być już 26 stopni i potem to już ani się oglądniemy i trzeba się będzie przemykać po ulicy w kapeluszu. Zobaczycie że jak tylko czerwiec się zacznie wpadnę tu ponarzekać na upały Na naszym kampusie jest mnostwo milorzebow, takze jesien zazwyczaj trwa okolo 1-2h ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Z gatunku paradoksow w Ameryce. Pojechalem dzisiaj do sklepu po mieso, bo jutro beda grane armadillo eggs. Na dziale miesnym tam gdzie zazwyczaj mieso mielone lezy (nota bene jakies 50% powierzchni dzialu) pustki i hula wiatr. Metr obok stos lopatki wieprzowej z koscia w 5 funtowych kawalkach. Dalej wszystkie rodzaje wolowiny w duzych kawalkach: chuck, round, sirloin, brisket. Wszystko w ilosciach hurtowych. Najwyrazniej nikt tego poza mna nie kupuje... Ciekawy jestem ile zajmie tubylcom odkrycie zwiazku przyczynowo-skutkowego pomiedzy miesem mielonym, a miesem w kawalkach. Mam nadzieje, ze nie dojda do tego wogole, bo wiekszosc "influencerow" z twittera i youtuba, co to odkryla w 2020 ze chleb sie robi z maki i drozdzy to weganie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 15 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) 18 minut temu, Xarthisius napisał: bo wiekszosc "influencerow" z twittera i youtuba, co to odkryla w 2020 ze chleb sie robi z maki i drozdzy to weganie... No jak nie jak tak.... edit: Na naszym wiejskim forum rzuciłem pytanie o flance kalarepy bo w sklepach już nie ma (przegapilem). Pojawilo się dziesiątki pytan co to takiego to "kohlrabi" Ci ludzie bardzo malo wiedza o swiecie ktory ich otacza. Trafila się dziewczyna, która miała i odstapila mi klika. Edytowane 15 Maja 2020 przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 42 minuty temu, andyopole napisał: Ci ludzie bardzo malo wiedza o swiecie ktory ich otacza. E, bez przesady... wiedza czesto wiecej niz Polacy na temat, naprzyklad, bok choy, jicama albo cassava. Wszystko zalezy od tego co cie otacza... i to moze nie byc kalarepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi