andyopole Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2021 26 minut temu, Roelka v.2 napisał: Sama jeszcze w zyciu nie jadlam flaczkow. :p Tesciowa nie jest zla wiec nie bede jej straszyc. Widywana raz na trzy lata to każda teściowa jest OK. 1 Cytuj
Iskierka Napisano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2021 4 godziny temu, katlia napisał: Faktycznie klasyka polskiej kuchni. A z tym kompotem tez swietny pomysl bo nie znany w USA. Zgadzam się z kompotem! Podczas Wielkanocy zwykły kompot robił furorę, został okrzyknięty polskim "ponche" i każdy chciał spróbować Do tego koniecznie kabanosy i sałatka jarzynowa! Teściowa razem z mężem 2kg sałatki w dwa dni zjedli Z pierogami, to tylko jak masz ochotę na klejenie ich w upale, ja bym odpuściła i zamiast tego zaserwowała im kiełbasę (np. śląską) z grilla / piekarnika. Amerykanie lubują się w barbecue, to powinno im pasować. Możesz też zrobić im szaszłyki z wołowiną, kurczakiem, cebulą i papryką, byle nie za dużo warzyw, głównie mięsko ;D Ewentualnie, tak jak ktoś napisał wcześniej - rosołek. Polski i wszyscy, którzy do tej pory próbowali, zawsze chwalili. I konia z rzędem temu, kto powie mi, gdzie pietruszkę w USA kupić, ja do tej pory zawsze tylko pasternak potrafiłam znaleźć Bigos, kapusta kiszona/gotowane - z tym nawet nie eksperymentuję, Amerykanom rzadko to podchodzi. 1 1 Cytuj
mola Napisano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2021 54 minuty temu, Iskierka napisał: I konia z rzędem temu, kto powie mi, gdzie pietruszkę w USA kupić, ja do tej pory zawsze tylko pasternak potrafiłam znaleźć Jak będziesz w centralnym IL, to daj znać, damy namiary 1 2 Cytuj
andyopole Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2021 Godzinę temu, Iskierka napisał: kto powie mi, gdzie pietruszkę w USA kupić, ja do tej pory zawsze tylko pasternak potrafiłam znaleźć U nie tez nie ma, tylko naciowa. Przywiozlem nasiona z Polski ale gleba u mnie gliniasta, bardzo ciezka i nic nie uroslo. Sprobuje na nastepny sezon jeszcze raz, teraz gleba w moim ogrodku wyglada duzo lepiej. Dorzucanie co roku gnoju i kompostu daje wyniki. Cytuj
andyopole Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2021 10 minut temu, mola napisał: Jak będziesz w centralnym IL, to daj znać, damy namiary Piekna pietrucha, az mi zapachnialo. @Iskierka, jako ersatz korzenia pietruszki mozna uzyc korzenia selera. Ten akurat jest chyba wszedzie. Cytuj
andyopole Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2021 (edytowane) U nas dzis ochlodzenie. Juz prawie poludnie (11am) i tylko 24 stopnie Celsjusza. edit: a na weekend odgrazali sie wczoraj na TV ze bedzie 105F. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez andyopole Cytuj
Patipitts Napisano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2021 3 hours ago, andyopole said: U nas dzis ochlodzenie. Juz prawie poludnie (11am) i tylko 24 stopnie Celsjusza. edit: a na weekend odgrazali sie wczoraj na TV ze bedzie 105F. To jak w PL Ja juz jutro sie pakuje do domku… troche teskno a troche smutno… Cytuj
andyopole Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2021 25 minut temu, Patipitts napisał: To jak w PL Ja juz jutro sie pakuje do domku… troche teskno a troche smutno… A jak tam w BP? Pomnik Kaczynskich stoi? Cytuj
pelasia Napisano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2021 1 hour ago, Patipitts said: To jak w PL Ja juz jutro sie pakuje do domku… troche teskno a troche smutno… To juz miesiąc minął ? Jejku jak ten czas leci. Daj znac jak powrot ! Cytuj
Patipitts Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 8 hours ago, andyopole said: A jak tam w BP? Pomnik Kaczynskich stoi? Haha stoi stoi chyba.. tak szczerze to nawet nie zwrocilam uwagi 7 hours ago, pelasia said: To juz miesiąc minął ? Jejku jak ten czas leci. Daj znac jak powrot ! nooo Ja tez nie moge uwierzyc! Bardzo mialam napiety grafik, zeby z kazdym sie spotkac itp, a tu juz dzisiaj robie test na covid i w pt rano wylatuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi