Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, pelasia napisał:

Hejka, przymierzam się do kupna samochodu.  SUV 4x4 or AWD. Myslalam nad chevy tahoe, ford explorer, gmc yukon denali? Na nic nie jestem nastawiona na 100%. Macie opinie od czego sie trzymac z daleka a moze macie cos do polecenia?

Tahoe i Yukon to zasadniczo ten sam samochod - Denali to topowy trim i zdaje sie ma opcje 6.2l silnika (tego z Camaro i Silverado), Tahoe tylko 5.3 - obydwa V8. Tahoe jezdzilem - "I was not impressed".  Generalnie obydwa sa body on frame, wywodza sie z truckow i maja podstarzala architekture zawieszenia - za chwile pojawi sie nowy model z niezaleznym tylnym zawieszeniem bo - Expedition / Navigator praktycznie zmiotlo Tahoe/Yukon z rynku ktory praktycznie wczesniej mialy tylko dla siebie.

Explorer to klasa nizej pod wzgledem wielkosci (odpowiednikiem Tahoe jest Expedition - i jezeli celujesz w ten rozmiar to jemu bym sie przyjrzal - szczegolnie ze w tej chwili modele '19 sa 0/72 financing - zakladam oczywiscie ze myslisz o nowym) - i jego nowa wersja (od kilku miesiecy na rynku) zbiera swietne recenzje ale osobiscie nie jezdzilem wiec nic nie moge powiedziec. Przygladalem sie dzisiaj im i wnetrze wyglada znacznie lepiej niz w poprzedniej wersji co moim zdaniem bylo jego najslabsza strona.

Pewnie ludzie beda Ci polecac Toyoty - od Sequii (rozmiar Tahoe/Expedition) trzymal bym sie z daleka bo praktycznie samochod nie zmieniany od 12 czy 13 lat. Highlander - jest OK ale calkowicie nijaki.

Napisano

Dziekuje bardzo. Jakos hondy nie czuje, nie wiem dlaczego. Przyjrze sie expedition. Toyota jakos tez do mnie nie przemawia. Pojezdzilam troche 4runnerem i nie bardzo mi podpadl. Podobno te stare sa super, te nowe mialam wrażenie, ze troche mułowate, a w srodku tez jakos malo miejsca. Ford rozmiarem mniejszy ale nawet mi to szczegolnie w nim nie przeszkadze. Dziekuje koledzy, bede myslec. 

Napisano
11 hours ago, pelasia said:

Hejka, przymierzam się do kupna samochodu.  SUV 4x4 or AWD. Myslalam nad chevy tahoe, ford explorer, gmc yukon denali? Na nic nie jestem nastawiona na 100%. Macie opinie od czego sie trzymac z daleka a moze macie cos do polecenia?

Europejskie samochody i auta w segmencie premium nie wchodza w gre? Myslisz o full size SUV? W rozmiarze forda explorera moim zdaniem calkiem fajny jest jeep grand cheerokee i nowy hyundai santa fe. Chociaz wciaz nie moge sie przekonac do amerykanskich marek... Moze jeszcze za krotko tutaj jestem :) 

Napisano
Teraz, barnclose napisał:

Europejskie samochody i auta w segmencie premium nie wchodza w gre? Myslisz o full size SUV? W rozmiarze forda explorera moim zdaniem calkiem fajny jest jeep grand cheerokee i nowy hyundai santa fe. Chociaz wciaz nie moge sie przekonac do amerykanskich marek... Moze jeszcze za krotko tutaj jestem :) 

Wiesz jak czyta się nazwę JEEP?

Amerykańskie auto to zakup na lata że względu na błyskawiczną utratę wartości. 

Napisano
16 minutes ago, andyopole said:

Wiesz jak czyta się nazwę JEEP?

Amerykańskie auto to zakup na lata że względu na błyskawiczną utratę wartości. 

No jak sie czyta nazwe Jeep? :)

No to tym bardziej chyba nie bedzie mi pisane posiadanie amerykanskiego samochodu, bo nigdy nie kupowalem i chyba nie bede kupowal auta na lata.

Napisano

Troche skaczemy po segmentach (Bo Santa Fe to w ogole ani nie segment Tahoe ani Explorera), ale kilka jeszcze przemyslen : 

- segment full-size / body on frame :   Tahoe/Yukon/Escalade i Expedition/Navigator to jedyni moim zdaniem warci uwagi gracze w tym segmencie. Reszta to Sequoia / Lexus LX (przestarzala konstrukcja) i Nissan Armada / Infiniti QX-costam (podobnie). Osobiscie Expedition moim zdaniem.

- 3 row cross overs : Nowy Explorer jest spoko ale ceny MSRP ma kosmiczne moim zdaniem - z tym ze to jest Ford wiec spokojnie jak juz nie bedzie super nowoscia bedzie mozna negocjowac discount. Z innych moim zdaniem wartych uwagi to Hyundai Palisade / Kia Telluride jezeli ktos nie ma alergii na koreanskie marki.  Inni sensowni gracze w tym segmencie to Highlander, Pilot (nudne to kwadratu, typowe soccer mom vehicles i wcale nie takie niezawodne jakby sie wydawalo) - jest Lexus RX-350L (trzyrzedowy), Subaru Ascent jak ktos jest fanem marki no i produkty GM (Traverse, Acadia). Osobiscie Explorer / Telluride.

- mniejsze 2 rzedowe cross overy ktorych jest milion i piecset w roznych rozmiarach - CR-V, Rav4, Edge / Escape, produkty GM, Santa Fe itd....  My choice - Mazda CX-5 lub nowa CX-30. Ewentualnie Macan jak ktos ma za duzo kasy i lubi P-Cars. 

Napisano
21 minut temu, kzielu napisał:

3 row cross overs : Nowy Explorer jest spoko ale ceny MSRP ma kosmiczne moim zdaniem

Dla mnie Explorer odpada - foot rest jest tam gdzie normalnie byłby pedał sprzęgła, a zaraz obok ściana, jak mam do wyboru w wypożyczalni Explorer albo Edge to biorę Edge - ma więcej miejsca na nogi. Nawet Escape ma więcej. Chyba ze cos zmienili w 2020 bo tym jeszcze nie jeździłem, ale wyglada podobnie.

@pelasia - musi nadawac się do jazdy w terenie? Moja szacowna ma Volvo XC90 i go uwielbia. 7 osób wchodzi bez problemu i jest tani (relatywnie do Denali).

Napisano

Nowy Explorer jest zupelnie nowej plycie - jest RWD-based, nie FWD based jak absolutnie cala reszta samochodow w tym segmencie. 

Pelasia - jeszcze taka uwaga - absolutnie przejedz sie kazdym samochodem ktory bierzesz pod uwage (test drive) - w internecie najlepsze sa samochody te ktore akurat ktos posiada (nie mowie o tym watku tylko bardziej generalnie). To jest oczywiscie bolesne bo jak sie postawi stope w salonie to pozniej trzeba sie uzerac ze sprzedawca ktory nie chce Cie wypuscic bez samochodu i miliona innych rzeczy - ja osobiscie mowie mu na dzien dobry ze dzisiaj nie kupie, chce przetestowac.

Taktyka jezeli chodzi o kupowanie to z kolei temat na zupelnie inny post (szczegolnie unikanie "what kind of payment you're looking at").

• Like 1
  • Dziękuję! 1