Skocz do zawartości

Loteria Wizowa 2018 Rejestracja Od 4 Października Do 7 Listopada

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 minut temu, cee napisał:

Jak dla mnie loteria powinna być zlikwidowana. Też biorę w niej udział, nie mieszkam w Stanach itd, ale każdy zdrowo myślący człek chyba zdaje sobie sprawę że reforma imigracji dałoby więcej niż loteria. I nam i im ^_^

Sam tak uwazam, jak pewnie i wiekszosc z nas, przy czym tylko niektorzy maja potrzebe zeby to kategorycznie wyglaszac co roku, zeby pokazac swoja odrebnosc i powodowac bol d*py uczestniczacych (szczegolnie tych podjaranych za 1 razem), ale sugerowanie, ze likwidacja loterii sprawi ze nagle latwiej bedzie tu kazdemu wyemigrowac to tez niezly zart, no ale wiadomo, tutaj kazdy jest najwyzszej klasy specjalista, zderzanie hadronow i przeszczepy serca sa na porzadku dziennym

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

np powinno być jak w Kanadzie ze jest program Federalny i danej Prowincji a tutaj Stanu. I np zamiast wyjazdu do Illinois to wyjazd do Utah czy Alabamy na stały pobyt. I wtedy by się okazało kto by chcial w te rejony z chęcią jechać.

Napisano
1 godzinę temu, Vega napisał:

Sam tak uwazam, jak pewnie i wiekszosc z nas, przy czym tylko niektorzy maja potrzebe zeby to kategorycznie wyglaszac co roku, zeby pokazac swoja odrebnosc i powodowac bol d*py uczestniczacych (szczegolnie tych podjaranych za 1 razem), ale sugerowanie, ze likwidacja loterii sprawi ze nagle latwiej bedzie tu kazdemu wyemigrowac to tez niezly zart, no ale wiadomo, tutaj kazdy jest najwyzszej klasy specjalista, zderzanie hadronow i przeszczepy serca sa na porzadku dziennym

Loteria padnie ofiarą jakiejkolwiek reformy, tak jak znajduje się garnitur ze studniówki po 20-tach w szafie. Teraz już wiemy, że żadnej reformy przez najbliższe cztery lata nie będzie przy tej degrengoladzie. 

Fakt, ból dupy aplikantów w temacie likwidacji - bezcenny. :-)

Napisano

Loteria wizowa była dobra 20 lat temu, ameryka potrzebuje reformy imigracyjnej choćby tylko z tego powodu, że ich procedury w dzisiejszym świecie stają się absurdalne.

Napisano
12 godzin temu, KaeR napisał:

I?

I nic, luźna obserwacja. Przy okazji okazuje się, że ból dupy pojawia się zarówno po stronie zwolenników jak i przeciwników loterii :P

Tylko czemu nikt nie najeżdża na sponsorowanie rodzinne które ściąga więcej ludzi a jest równie bezwartościowe dla US co ta loteria? :huh: 

Coś jest z tym psem ogrodnika o którym ktoś wcześniej pisał...

P.S.

Gwoli ścisłości - zdaję sobie sprawę, że dla Stanów emigranci loteryjni nie przedstawiają specjalnej wartości, jednak z oczywistych względów jestem za jej utrzymaniem.

Napisano
33 minuty temu, SuperTraveller napisał:

I nic, luźna obserwacja. Przy okazji okazuje się, że ból dupy pojawia się zarówno po stronie zwolenników jak i przeciwników loterii :P

Tylko czemu nikt nie najeżdża na sponsorowanie rodzinne które ściąga więcej ludzi a jest równie bezwartościowe dla US co ta loteria? :huh: 

Coś jest z tym psem ogrodnika o którym ktoś wcześniej pisał...

P.S.

Gwoli ścisłości - zdaję sobie sprawę, że dla Stanów emigranci loteryjni nie przedstawiają specjalnej wartości, jednak z oczywistych względów jestem za jej utrzymaniem.

Alez najezdza - sa powszechne glosy w kwestii ograniczenia emigracji rodzinnej i bardzo dobrze - moim zdaniem - rodzenstwo, dorosle dzieci to jest lekka przesada (jakby co to mam brata) - chyba w zadnym innym kraju tak nie ma. Zreszta ta emigracja rodzinna powoduje zaburzenie diversity bo wiekszosc emigrantow to Meksyk i jak podejzewam Filipiny...

Napisano
13 godzin temu, Łukasz90 napisał:

Jeżeli mogę ja napisać to w moim mniemaniu Skandynawia jest przereklamowana .Miałem gotowy plan przeprowadzenia się do Szwecji , nawet miałem  gotowa nawet jak na warunki szwedzkie ofertę pracy (tylko w Kirunie). Brałem pod uwagę Malmo albo Stockholm , pojechałem zobaczyłem + zasięgnąłem opinii i zrezygnowałem. Jest taka piosenka Kazika coście zrobili z tą krainą. To mówią mieszkańcy to mówią polscy imigranci.Zresztą przykład: Moja przyjaciółka 7 lat mieszkała w Norwegii , planowała zakup teraz domu , dobrze zarabiała z powodu imigrantów i zmiany życia w tym kraju w przeciągu ostatniego roku spakowała się i wróciła do Polski czego nigdy nie planowała bo przez 5 lat żyło się jej tam dobrze.  Teraz wyjechał inny mój  przyjaciel do  Norwegii , Zresztą to jest wyjątek od reguły .Wielu moich znajomych jest w Norwegii , wielu uciekło przez ostatni rok tak się pogorszyła sytuacja. I tutaj kłania się punkt patrzenia od punktu siedzenia ,Bo on czuje się tam  bezpiecznie , mieszka ponad pół roku w arabskiej dzielnicy chodził nocą i czuł się bezpiecznie, teraz mieszka w lepszej dzielnicy  jeździ komunikacja miejsca w nocy i jest to samo.  kolega siedzi w Norwegii zaprasza mnie (prawdopodobnie pojadę latem a jak się nie uda w tym losowaniu to pojadę chyba na dłużej bo grzech nie skorzystać miejsce w dobrym mieszkaniu z znanymi współlokatorami jest +praca pewna jest-bo inny kumpel dorobił się i  zjeżdża definitywnie do Polski  , wszedłbym na jego miejsce ) .

(ciach :) )

Generalnie spod palca mi to wyjąłeś. Dodam też, że znajomi Szwedzi, Norwedzy i Finowie, po przejściu na emeryturę biorą nogi za pas i wyprowadzają się do Hiszpanii oraz Portugalii i tam im spada maska poprawności politycznej, dzięki czemu okazuje się, że Trump miał rację mówiąc o Szwecji "że nie chciałby tam teraz przebywać", że Finom wszędzie dobrze ale nie w Finlandii etc etc

Odnośnie rzeczywistego obrazu Skandynawii odsyłam do przekazów z Y2Be nagrywanych przez młodych mieszkańców tych krajów, przerażonych obecną sytuacją.

Znamienne jest, iż w przeszłości Policjant Norweski nie nosił przy sobie broni ("bronia jeździła" w samochodzie), teraz noszą ją na co dzień a w aucie mają długą.

Napisano
3 godziny temu, KaeR napisał:

Fakt, ból dupy aplikantów w temacie likwidacji - bezcenny. :-)

Cechą znamienną Polaków jest, że "po nas to i nawet Potop" ... dlatego też, niestety, to co napisał @Łukasz90 jest przykre - podczas gdy większość emigracji trzyma się razem i w ten czy inny sposób wspomaga swoich krajan, to Polak Polakowi wilkiem.

Napisano
2 godziny temu, rynr napisał:

Loteria wizowa była dobra 20 lat temu, ameryka potrzebuje reformy imigracyjnej choćby tylko z tego powodu, że ich procedury w dzisiejszym świecie stają się absurdalne.

Dobry temat na osobny wątek - "Polska myśl w reformie imigracyjnej USA".

Bez kozery stwierdzenie, że Polacy są świetni we wszystkim .... o czym rozmawiają :) jest prawdziwe.

A serio - w ramach przygotowywanej propozycji zmian w przepisach imigracyjnych USA (lata ok 2012-13), która zakładała m.in. zastąpienie Loterii emigracją celową, ówczesna administracja polska, zamiast skupić się na negocjacji stałej puli wiz pracowniczych dla Polaków (dobrym przykładem tych negocjacji jest Irlandia - 50 tys wiz pracowniczych rocznie miało być wydzielone tylko i wyłącznie dla obywateli IRL), skupiła się... na zniesieniu wiz turystycznych do USA...

Napisano
7 minut temu, maciopa napisał:

Cechą znamienną Polaków jest, że "po nas to i nawet Potop" ... dlatego też, niestety, to co napisał @Łukasz90 jest przykre - podczas gdy większość emigracji trzyma się razem i w ten czy inny sposób wspomaga swoich krajan, to Polak Polakowi wilkiem.

Po pierwsze, więcej zrobiłem dla pojedynczych Polaków w USA niż Wy, więc mnie możecie pocałować w dolne plecy. Kiedy ja o coś poprosiłem (jakiś drobiazg w porównaniu do tego co dostali ode mnie), a to noga ich boli, a to czy mogę poprosić kogoś innego. 

Po drugie, nie interesuje mnie narodowość osób. Jak ktoś jest ok to może być i z Marsa. Powiedziałem, że loterie trzeba zlikwidować, ale nie z uwagi, że Polacy... 

Po trzecie, ja przeciętnego Polaka nie lubię. Właśnie z uwagi na taką postawę, jak Polak może używać logiki, jak tu ziom próbuje do USA wyjechać. Nie po to człowiek wyjeżdża, żeby się  na siłę Polakami otaczać. 

No i w odpowiedzi do innego posta. Ktoś w ogóle spojrzał, kto dostaje EB-1? Rozmawiałem i pracuję z ludźmi co dostali pobyt w tej kategorii. Często na podstawie rzeczy, które ja czasem robię w kilka dni. Ani nie trzeba zderzac hadronow ani wykonywać operacji na otwartym sercu. Nie musisz mieć nawet doktoratu. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...