Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
48 minut temu, Pawex1972 napisał:

Proszę o podpowiedź. Co wpisać w pytaniu : Czy posiadasz wszystkie szczepienia wymagane prawem USA?? Czytając forum niektórzy mówią ,że najlepiej zrobić badania i szczepienia przed samym interview ponieważ wiza ma ważność 6 miesięcy od daty badań  lekarskich. Czy należy wpisać w okienku ( dodatkowe informacje ) , że zrobię wymagane szczepienia po ustaleniu terminu interview ?? ( Bo przecież nie wiadomo czy w ogóle  zaproszą mnie na rozmowę z numerem 23 xxx ) I jak myślicie??

Temat był już poruszany w poprzednich DV, poczytaj.

A na pytanie odpowiadasz zgodnie z prawdą: ściągasz ze strony ambasady wymagane szczepienia - sprawdzasz czy wszystkie masz już wszczepione - jeśli w momencie wypełnienia wniosku nie masz tych szczepień, to wpisujesz 'nie'.

Na interview musisz przyjść z zaplombowaną kopertą od lekarza. Lekarz Ci jej nie da bez wymaganych szczepień, więc odpowiedź przychodzi sama.

Ja za szczepienia wzięłam się wcześniej, bo niektóre szczepionki są 2-krotne i wymagają pewnego czasu karencji pomiędzy strzałami. No i łatwiej jest rozłożyć ich koszty w czasie, niż zostawić tysiaka u lekarza. Różnica jest taka że ja wiedziałam o interview na 100%, a u Ciebie nie wiadomo.

Poczytaj stare wątki, odpowiedź przyjdzie sama

PS. I jeszcze mała korekta: masz 6m-cy od RTG klatki, nie od daty wydania wizy. 

Edytowane przez everden

Napisano

witam ponownie,

opisywałem tu jakiś czas temu moją sytuację, tzn. po krótce, wylosowali mnie, ale rodzina mi się w międzyczasie rozpadła w ds260 zgłosiłem siebie oraz dwójkę dzieci, okazało się po tym fakcie ze dzieci nie będą mogły ze mną jechać. Więc sprawę trochę odpuściłem, tzn. straciłem chęć wyjazdu samemu i w zasadzie wysłałem na prośbę kcc kopie dokumentu o niekaralności, akt urodzenia (tłumaczone  oraz skan paszportu oni odpisali ze coś jest "missing or illegible" i na tym się skończyło. Jednak teraz postanowiłem że powalczę o greencard dla mnie a potem pomyślę co dalej. Czy mam jeszcze szansę to zrobić? czy już jest za późno? miałem numer 18XXX wg. biuletynu te numery było rozpatrywane w kwietniu. 

O co chodzi z tymi brakującymi bądź nieczytelnymi dokumentami? pisałem zapytanie do nich ale odpowiada automat który nic mi się wyjaśnia. Czy może chodzić o to ze wysłałem tylko swoje dokumenty w ds260 były zgłoszone 3 osoby? moim zdaniem są czytelne. 

Napisano

Skoro masz w DS260 zgłoszone 3 osoby a dosłałeś dokumenty tylko 1 osoby to nie jest dziwne, że uznali, że część jest "missing". Jak nie chcesz starać się o GC dla swoich dzieci musisz się skontaktować z nimi, aby odblokowali ci wniosek DS260, bo chcesz dokonać poprawek. Po czym musisz przeedytować dokument i usunąć z niego dzieci jako osoby starające się o GC. Zostały 4 miesiące z haczykiem - masz szansę jeszcze się wyrobić z terminami

Napisano

w jaki sposób można się z nimi skontaktować żeby to reedytować? bo ja wysyłając moje dokumenty opisałem tą sprawę, ale nie dostałem odpowiedzi tylko jakby z automatu że brakuje dokumentów lub są nieczytelne. później próbowałem tą samą wiadomość na adres kccdv@state.gov i znowu dostałem taka samą wklejoną wiadomość ze prawdopodobnie są nieczytelne lub brakują....

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzień dobry wszystkim :), za trzecim razem dostałam szansę na GC, mam nr 28XXX, więc mogę być niezaproszona na interviev, ale DS260 chcę złożyć. Wypełniając wniosek utknęłam na Present Work/ Education/... Już przeglądałam forum i niestety nie znalazłam odpowiedzi na następujące pytania (zapewne gdzieś są, ale diabeł ogonem nakrył;):

1. Jeśli chcę tylko powołać się na wykształcenie (mam wyższe - administracja) to czy muszę wypełnić też dane odnośnie mojego pracodawcy? Teraz jestem na stanowisku kierowniczym w sądownictwie, ale raczej nie chcę tego zawodu wykonywać w Stanach . Mam też technika weterynarii i bardziej to by mnie interesowało. Jak mam więc wypełnić tą część formularza?

Czy administracja zalicza się w USA do legal profession tak jak w PL?

Bardzo proszę o pomoc - rozjaśnienie umysłu, bo naprawdę nie wiem jak przebrnąć ;(

Napisano

Ale to co tam wpiszesz nie ma absolutnie żadnego związku z tym co będzie robić po wyjeździe. Chodzi tylko o udowodnienie że spełniasz wymagania loterii.

Napisano

A czy ktoś wie co zaznaczyć w tym pytaniu?

Have you attended a public elementary school or a public secondary school on student (F) status after November 30, 1996 without reimbursing the school? Error

Napisano
2 hours ago, OpOla said:

A czy ktoś wie co zaznaczyć w tym pytaniu?

Have you attended a public elementary school or a public secondary school on student (F) status after November 30, 1996 without reimbursing the school? Error

Czy uczeszczalas do publicznej szkoly podstawowej/ponadpodstawowej w Stanach Zjednoczonych po 30.11.1996 bez dokonania stosownych oplat, bedac na wize studenckiej F?