Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 hours ago, pelasia said:

Dom ma potencjal. Za taki domek u nas pewnie by zawołali 1.5M i pewnie by dostali 2M

Dokladnie. Slyszalas ze Denver jest teraz 5 najdrozszym miastem w USA, jezeli chodzi o domy? Przecietna cena moze byc milion w lecie... 
https://denverite.com/2022/04/13/denvers-average-house-price-may-hit-1-million-by-memorial-day-says-a-colorado-realtors-group/

Napisano
21 hours ago, katlia said:

Dokladnie. Slyszalas ze Denver jest teraz 5 najdrozszym miastem w USA, jezeli chodzi o domy? Przecietna cena moze byc milion w lecie... 
https://denverite.com/2022/04/13/denvers-average-house-price-may-hit-1-million-by-memorial-day-says-a-colorado-realtors-group/

Gdyby czlowiek mogl przewidziec przyszlosc... to bym wykupila wszystko co sie dało w 2006 roku hahahah

• 1 miesiąc później...
Napisano

Głupie pytanie :)

Pracuje w USA na wizie L1B. Na razie na 1-2 lata, ale z możliwością przedłużenia. Myślałem żeby w niedalekiej przyszłości sprowadzić jakoś moją dziewczynę z Polski. No i teraz pytanie, jest w ogóle taka możliwość  ?

dzięki 

Napisano
2 minutes ago, Oski19 said:

Głupie pytanie :)

Pracuje w USA na wizie L1B. Na razie na 1-2 lata, ale z możliwością przedłużenia. Myślałem żeby w niedalekiej przyszłości sprowadzić jakoś moją dziewczynę z Polski. No i teraz pytanie, jest w ogóle taka możliwość  ?

dzięki 

Wszystkie drogi prowadza przez kosciol/urzad stanu cywilnego. O wize L2 mozecie sie starac prosto z kobierca.

• Dziękuję! 1
  • 2 miesiące później...
Napisano

Jeszcze jedno pytanko w sprawie wizy L1B. Podobno moja firma może ubiegać się o Green card w moim imieniu od razu kiedy zacząłem pracować w USA z tym, że proces trwa bardzo długo. Czy już się ktoś spotkał z takim czymś ? 

Obecnie mam wizę L1B na 1 rok, ale będzie przedłużana co roku - dopóki będę nadal pracować. 

Myślałem, że można ubiegać się o Green card dopiero po 5 latach, ale teraz się dowiedziałem, że wiza L1B jest przedłużana tylko na 5 lat a później muszę opuścić kraj. 

dzięki za odpowiedź. 

Napisano
3 hours ago, Oski19 said:

Jeszcze jedno pytanko w sprawie wizy L1B. Podobno moja firma może ubiegać się o Green card w moim imieniu od razu kiedy zacząłem pracować w USA z tym, że proces trwa bardzo długo. Czy już się ktoś spotkał z takim czymś ? 

Obecnie mam wizę L1B na 1 rok, ale będzie przedłużana co roku - dopóki będę nadal pracować. 

Myślałem, że można ubiegać się o Green card dopiero po 5 latach, ale teraz się dowiedziałem, że wiza L1B jest przedłużana tylko na 5 lat a później muszę opuścić kraj. 

dzięki za odpowiedź. 

To tylko zależy od przepisów wewnętrznych firmy. Moje korpo wyrabia GC po 3 miesiącach jak jesteś na L1.

Wiele firm, jak chce pracownika zatrzymać to oferuje podczas pobytu na L1 próbę zmiany statusu na H1-B, ten praktycznie można odnawiać w nieskończoność przy złożonej petycji na zieloną kartę (i-140) ale dzisiaj przy wszystkich kategoriach "C" w biuletynie wizowym nie ma to większego sensu.

Poza tym ów "bardzo długi" proces wyrabiania zielonej karty nie jest aż tak długi - w pięciu latach się na luzie powinieneś zmieścić o ile nie jesteś obywatelem Indii, Chin, Meksyku i to niezależnie od kategorii. Generalanie dobrą stroną pandemii jest to że cały backlog zielonych kart pracowniczych praktycznie został przeprocesowany i dzisiaj wszystkie kategorie są "current". Czyli jak złożą petycję I-140 to można jednocześnie składać petycję o AOS i jesteś przez czas rozpatrywania petycji "w statusie". Podróżowanie staje się upierdliwe bo musisz wyrobić wpierw "Advanced Parole" aby wrócić w tym samym statusie. Ale wszystko jest możliwe.

Wiza L1 jest wizą nieimigracyjną  - po jej zakończeniu standardowo trzeba wracać do Polski. Ale jest wizą "dual intent" czyli nie bada się np. o więzi z krajem przed jej wydaniem

• Upvote 2
Napisano
6 hours ago, Oski19 said:

dzięki za odpowiedź. 

Jak juz inni napisali - nie ma zadnych limitow czasowych - jedno z drugim jest kompletnie nie zwiazane. Firma zamiast wyrabiac pracownicze wizy nieimigracyjne moze od razu kogos sciagnac na GC (moja tak robi dla niektorych wewnetrznych transferow).

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 29.10.2020 o 13:31, pelasia napisał:

Oj kochani, nie ma co się przekrzykiwac. Ja tam zawsze mówię, dupa w Polsce będzie dupa w USA. Jak sobie w PL poradzić nie potrafisz, to nie dasz rady za granicą.  I tyle w temacie. A reszta niech próbuje! 

swoją drogą co znaczy radzić sobie w Polsce według Ciebie ? pytam bez złośliwości jako osoba która planuje dostać się do wujka Sama a wiadomo mimo pewności siebie zawsze jakieś wątpliwości są