margherita_s Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 6 minutes ago, mcpear said: Bardzo mi przykro. Będziesz musiała zainstalować aplikację na smartfonie, który będzie śledził Twoje położenie i wysyłać jeśli się nie mylę 2 razy dziennie zdjęcia z tego smarfona. Jak nie możesz technicznie tego zrobić to będzie Ciebie we wskazanym miejscu odwiedzała Policja (chyba 2-3 razy dziennie). Kary w Polsce zależą od tego czy będziesz chora (wówczas popełniasz przestępstwo) czy zdrowa (wówczas tylko wykroczenie). W Pierwszym przypadku kara jest chyba do 10 tys a w drugim do 1 tys - przynajmniej takie kary raportowano na różnych stronach. Czyli nie tak źle. Opcje ze smartfonem da się obejść. Myślałam, że policja przychodzi i tak, i tak.
feniks_01 Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 Just now, margherita_s said: Czyli nie tak źle. Opcje ze smartfonem da się obejść. Myślałam, że policja przychodzi i tak, i tak. Ale nawet jesli zaionstalujesz aplikacje to musisz siedziec pod wskazanym adresem. Nie jest tak,ze wysylasz im fotke z plazy 2 razy dziennie... Wiec aplikacji nie instaluje na 100%, niech sobie jezdza i sprawdzaja.
mcpear Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 Just now, margherita_s said: Czyli nie tak źle. Opcje ze smartfonem da się obejść. Myślałam, że policja przychodzi i tak, i tak. Nie ma gwarancji, że nie przyjdzie (mimo aplikacji ma prawo przyjść i Ciebie sprawdzić - ale praktyka jest, że nie przychodzi (szczególnio jak było w Polsce bardzo dużo ludzi na kwarantannie to po prostu nie mieli zasobów). Jak przyjdzie i Ciebie nie zastanie to jest kara z automatu
margherita_s Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 2 minutes ago, feniks_01 said: Ale nawet jesli zaionstalujesz aplikacje to musisz siedziec pod wskazanym adresem. Nie jest tak,ze wysylasz im fotke z plazy 2 razy dziennie... Wiec aplikacji nie instaluje na 100%, niech sobie jezdza i sprawdzaja. Rozumiem to dokładnie. I dalej twierdzę, że da się to obejść. Nie mam zamiaru siedzieć przez tydzień w domu, odwiedzając bliskich raz na 2 lata, na 3 tygodnie.
feniks_01 Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 1 minute ago, margherita_s said: Rozumiem to dokładnie. I dalej twierdzę, że da się to obejść. Nie mam zamiaru siedzieć przez tydzień w domu, odwiedzając bliskich raz na 2 lata, na 3 tygodnie. Tak dla pewnosci napisalem Ciekawe czy kara 1000 zł za kazdym razem jak Cie "zlapia" czy tylko raz hahaha
Patipitts Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 3 hours ago, mcpear said: Nie ma gwarancji, że nie przyjdzie (mimo aplikacji ma prawo przyjść i Ciebie sprawdzić - ale praktyka jest, że nie przychodzi (szczególnio jak było w Polsce bardzo dużo ludzi na kwarantannie to po prostu nie mieli zasobów). Jak przyjdzie i Ciebie nie zastanie to jest kara z automatu Moj brat z zona oboje byli na kwarantannie w listopadzie. Oboje mieli sciagniete aplikacje, do niego nie przyszli a do zony 2x ale to wygladalo tak ze zadzwonili domofonem I Ona musiala cos powiedziec. Do moich rodzicow tez zdaje sie ze zagladali i chyba tato sie musial pokazac przez okno.
pelasia Napisano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2021 A od jakiego wieku dzieciaki musza miec test? Tez tak myslalam aby sie wybrac jakos we wrzesniu...
agatenka Napisano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2021 7 hours ago, margherita_s said: Czyli nie tak źle. Opcje ze smartfonem da się obejść. Myślałam, że policja przychodzi i tak, i tak. Do mojej bratowej przyjeżdżali dzien w dzien. Dzwonili i prosili żeby podeszła do okna , ( tak niby teoretycznie mozna kombinowac , tylko oni tez glupi nie sa i np pytali jej sie czy ich widzi - mimo ze jeszcze ich nie bylo itd ) Ale tak, zgadzam sie ze kwarantanna to ogromna bzdura, zwłaszcza tak wyrywkowa ( w Schengen juz wirusa nie ma? )
margherita_s Napisano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2021 10 hours ago, aniala said: W USA mozna zrobic darmony test przed podroza bez symptomow? Można.
haneczka019 Napisano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2021 Do mnie przyjeżdżała codziennie Policja na zmianę z Żandarmerią Wojskową. Codziennie też, telefonicznie policjant próbował mnie przekonać do zainstalowania aplikacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.