Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, pelasia napisał:

Mam male pytanko, czy moze ktos polecic jakas fajna ksiazke ( mountain guide) o naszych tatrach. Mamy zamiar sie wybrac w tym roku i szukam jakies ksiazki informacyjnej i za zadne skarby znalesc nie moge. Moze jakis dobry tytul polecicie, anoz cos na amazonie znajde. Jak czytam w necie to mam wrazenie, ze sie bardziej zakrecam niz rozkrecam w temacie :wacko:

Podpytałam koleżankę, która zaawansowanie łazi po górach na różnych kontynentach. Ona poleca Józefa Nykę (książki po polsku). 

https://allegro.pl/oferta/tatry-polskie-jozef-nyka-wydanie-2018-wysylka-0zl-7155164045?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_turystyka_TOP_new_sport_turism&ev_adgr=Sport i turystyka&gclid=CjwKCAiA4Y7yBRB8EiwADV1hadsuC8dIaPkA_jlf-SdF2j8FCCTqJ9uLDctPZp6kSi9AIbvOseNuYRoCijMQAvD_BwE&fbclid=IwAR3WG6APhi65qgDM7wHUp7KsorAOEvXnRueg7W1JnpbouP7enF7LKIoV-Io

Jest jeszcze podobny przewodnik tego samego autora dla Tatr Słowackich.

• Dziękuję! 1
Napisano
16 hours ago, ilya_ said:

skończyło sie na codziennych odwiedzinach policji...[ powiedzial, ze ok miesiaca ]...pukanie do drzwi, radiowoz kolo domu...powiedzial, ze sasiedzi wzieli ich za patologicza rodzine....

zadnego wiezienia czy innej kary....

OMG :O z jednej strony dobrze że ktoś się zainteresował dzieckiem zostawionym samopas ale z drugiej - kurczę czy tu naprawdę nie ma prawdziwej patologii którą się powinna policja zająć? Że już nie wspomnę, że jestem w szoku w jakim kraju donosicieli żyję... non stop ktoś obok może coś na Ciebie zakapowac, masakra. Nie mówię o dzwonieniu że dziecko ktoś zostawił ale np jak ktoś szybciej autem jedzie to ludzie zaraz dzwonią po pały. Ogromna różnica kulturowa vs Polska gdzie kapusiami raczej się gardzi. A tu każdy chętnie psom doniesie, ech... Jakoś bardzo mi zle teraz, że ktoś mógł zakwestionować czy moje dzieci maja właściwa opiekę, kiedy codziennie się zarzynam żeby miały życie jak pączki w maśle :( 

Napisano

Wiesz, co roku umieraja dzieci w USA ktore byly zostawione w samochodach i zmarly bo bylo za goraco. W 2018 az 53 dzieciaczkow tak zmarlo! :( Czesto rodzice - przewaznie ojcowie niestety - po prostu o nich zapominaja... maja podrzucic do daycare, wsiadaja do samochodu, dziecko spi, oni mysla o pracy... i kilka godzin potem zdaja sobe sparawe, czesto kiedy jest za pozno. Dlatego ludzie zglaszaja. Bo to sa wstrzasajace wypadki. 

Napisano
3 minutes ago, katlia said:

Wiesz, co roku umieraja dzieci w USA ktore byly zostawione w samochodach i zmarly bo bylo za goraco. W 2018 az 53 dzieciaczkow tak zmarlo! :( Czesto rodzice - przewaznie ojcowie niestety - po prostu o nich zapominaja

What???? :o ludzie na serio potrafią zapomnieć o dziecku własnym? Boże, myślałam że to urban legend, straszne :( 

Napisano
11 minut temu, MeganMarkle napisał:

jestem w szoku w jakim kraju donosicieli żyję... non stop ktoś obok może coś na Ciebie zakapowac, masakra. 

Troche przesadzasz... ja wychowalam dwojke dzieci i nigdy nikt niczego nie doniosl... nie wiem tez czy to sie kiedykolwiek zdarzylo jakims znajomym. Chyba nie bo bym o tym slyszala! Ale fakt, jest w USA troche podejscie "it takes a village" - wszyscy opiekujemy sie dziecmi i nasza community. 

Napisano (edytowane)
10 minut temu, MeganMarkle napisał:

What???? :o ludzie na serio potrafią zapomnieć o dziecku własnym? Boże, myślałam że to urban legend, straszne :( 

Niestety tak... wygoogluj... wiesz, w wielu czesciach USA jest szalenie goraco w lecie... godzina w goracym samochodzie i skutki sa smiertelne... Czesto to jest tak ze rodzic ktory przewaznie nie zabiera dziecka do daycare w drodze do pracy zapomina o dziecku ktore spi w back seat... parkuje idzie do pracy i.... 

Edytowane przez katlia
Napisano
34 minuty temu, MeganMarkle napisał:

Absolutnie nie Urban legend. Smutna rzeczywistość. Poza tym w tym kraju jest chyba niespotykany nigdzie indziej poziom child abuse, więc nie dziw się że ludzie są przeczuleni.