Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, Pete napisał:

Tak z ciekawości... Takie studia online mają jakieś znaczenie na rynku pracy?

Pomijając fakt że wiem kim jesteś i wiedz że cię obserwuję ;) studia to studia i na moich transkryptach nawet nie było zaznaczone które przedmioty były brane online a które były "normalne."

Napisano
15 minut temu, Jackie napisał:

A tak z innej beczki: drodzy forumowicze którzy mieszkają w stanach z łagodnym klimatem, JAK PRZEKONAĆ MĘŻA DO PRZEPROWADZKI? :D 

A co on ma przeciwko przeprowadce? 

Napisano
30 minut temu, Jackie napisał:

A tak z innej beczki: drodzy forumowicze którzy mieszkają w stanach z łagodnym klimatem, JAK PRZEKONAĆ MĘŻA DO PRZEPROWADZKI? :D 

Oregon is the best!!!

Snieg raz na trzy lata. Cale lato slonce. Niski humid, nawet podczas opadow. Minimalna temperatura ostatniej zimy -2 Celsjusza.

Nietanie, ale tansze niz w IL domy.

Kozuchy, cieple kurtki, rekawice - mozna zostawic tym, ktorzy kochaja Chicago nade wszystko. W Oregon nie bedzie to potrzebne.

Napisano
22 godziny temu, katlia napisał:

Jezeli przyjedziecie, to skontaktuj sie. Mieszkam w Denver. 

Jak ostatecznie wylądujemy w CO to nie omieszkam! Dziękuję!

15 godzin temu, Roelka v.2 napisał:

W wiekszosci online - jak dla mnie super opcja :) . Zrobilam pare przedmiotow hybrydowo tez - troche online i troche w klasie. Raczej nie ide w strone prawa a juz szczegolnie nie imigracyjnego... bardziej chce isc w counseling albo forensics.

Działaj, działaj! Sama ostatnio myślałam, żeby jakieś kursy online zrobić (Coursera, EdEx, Udemy), tak dla siebie, samorozwoju, zabawy i osobistej satysfakcji. Ten wirus tchnął we mnie nową energię i pomógł "odgnuśnieć" po zimie ;)

Na uczelnię ciężko wrócić przy normalnej pracy, także wersja online jest spoko, sama myślałam o jakimś Associate po przeprowadzce, albo chociaż o kilku zajęciach na uczelni.

@Roelka v.2 zdradź  tylko, czy te studia online też kosztują tyle co normalne, po 500+$ za kredyt czy może jednak ceny są dużo przystępniejsze? No i czy wy macie jednak zajęcia online z nauczycielem, czy raczej każdy robi sobie kurs w swoim tempie?

37 minut temu, Jackie napisał:

Powiedz, że

- niższe podatki mają (tylko stan trzeba dobrze wybrać, Oregon ma chyba zerowe, jeśli się nie mylę, co?)

- nie będzie musiał odśnieżać chodnika przed domem

- zaoszczędzi na ubraniach (bo będzie kupował tylko na 1 sezon, zamiast na 4)  i na ogrzewaniu (na mężczyzn zwykle argumenty ilościowe/mierzalne działają, przynajmniej na mojego;) )

- świeże powietrze i bioprodukty od okolicznych farmerów

- widoki! Dla samych widoków można się do CO przeprowadzić, jak byłam w górach w okolicach Denver to poczułam się jak w Polsce (tylko górki większe ;) )

- @andyopole dobrze prawi - nie będzie humidu takiego (ja zimy w Chicago jakoś znoszę, ale wilgotność mnie zabija :o)

- zdecydowanie ceny domów, z różnicy ze sprzedaży domu i zakupu nowego możecie sobie zrobić wycieczkę dookoła świata (małą, ale zawsze!)

- kup mu rower, jak się wkręci w MTB (jazda górska) to sam się będzie chciał przeprowadzać (Waszyngton, Colorado, Oregon, NC)  --> To tak pół-żartem, pół-serio, bo te stany z górami jednak najczęściej zimy też mają

- możesz go spróbować wkręcić w robienie nalewek i uprawianie działki (mój tata, jak zaczął , wtedy przeniesie lat temu, tak ma super hobby i tylko o tym mówi i tylko to robi. Niestety poskutkowało to całą piwnicą wódek smakowych, których nie ma kto pić :lol:). Jak mu się spodoba życie farmera/działkowicza, to będzie przekonany, że pomysł na przeprowadzkę wyszedł od niego ;) 

Napisano
4 godziny temu, Jackie napisał:

Ja nie mieszkam (moze lagodny w porownaniu do polnocnego IL ale ogolnie to moglby byc lagodniejszy ;-) ale samochody w nich nie rdzewieja bo nie sypia soli. Dla mnie to by byla gigantyczna zaleta....

Ilosci soli ktora tutaj sypia sa takie ze kupilem samochod na zime....

Napisano
5 minut temu, kzielu napisał:

ale samochody w nich nie rdzewieja bo nie sypia soli.

U nas jest wręcz zakaz sypania soli. Jakies trzy lata temu mieliśmy wściekły atak zimy. Temperatura przez dwa dni spadła do -9°C. Śnieg leżał 9 (slownie: dziewięć) dni. Wybuchła dyskusja że może by jednak zacząć solić drogi. Jednak śnieg stopniał, dyskurs ucichł i wszyscy zapomnieli o temacie. :D

Napisano
8 hours ago, Iskierka said:

@Roelka v.2 zdradź  tylko, czy te studia online też kosztują tyle co normalne, po 500+$ za kredyt czy może jednak ceny są dużo przystępniejsze? No i czy wy macie jednak zajęcia online z nauczycielem, czy raczej każdy robi sobie kurs w swoim tempie?

Nie wiem dokladnie ile kosztuja "normalne" studia - Ja w trybie online place $730 za 3-kredytowy przedmiot. W sumie to US Army placi za mnie poki co.

Wyglada to tak, ze jeden przedmiot podzielony jest na 8 tygodni. Na kazdy tydzien masz wyznaczony przedzial pracy do zrobienia - pod koniec tygodnia wszystkie prace pisemne, etc musza byc przeslane na konto studenta/przedmiotu. Do tego cotygodniowe dyskusje z innymi studentami i nauczycielem, testy, materialy do czytania, etc. Srednio spedzam 3 - 5 godzin dziennie na prace szkolne. Ktos moglby powiedziec, ze studia online sa latwiejsze od "normalnych" - ale wedlug mnie wymagaja sporo dyscypliny. No i tez studia onlina sa troche potrzebnym krokiem - ludzie sa zabiegani, zapracowani, i nie kazdy ma czas siedziec caly dzien w klasie. ;)

• Dziękuję! 1