Jackie Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 2 hours ago, Zuza007 said: Ale to chyba chodzi o wyrobienie paszportu w Polsce, a nie poza jej granicami. O paszport tymczasowy można wystąpić w konsulacie, pytanie tylko ile to zajmie. Z reguły jest to b. szybki proces, nie wiem na ile COVID namieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halyna Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 3 godziny temu, Zuza007 napisał: Ale to chyba chodzi o wyrobienie paszportu w Polsce, a nie poza jej granicami. A ja pisałam o kolejkach w Konsulatach/Ambasadzie w Stanach. "Chyba" nie. Polecam lekturę przepisów, w tym wypadku art 23 ust pkt 2 Ustawy o dokumentach paszportowych, przed podejmowaniem prób polemiki z bardziej doświadczonymi forumowiczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 2 hours ago, Jackie said: O paszport tymczasowy można wystąpić w konsulacie, pytanie tylko ile to zajmie. Z reguły jest to b. szybki proces, nie wiem na ile COVID namieszał. Nie wiedziałam. No namieszał - zgodnie z tym co mówił Konsul Generalny RP w NY - sam okres oczekiwania na wizytę w konsulacie to w tej chwili około 6 miesięcy. Priorytetowo są traktowane tylko te sprawy, gdzie interesant dostarczy dowody, ze musi do Polski dostać się pilnie (np pogrzeb). Wizyta ma Święta raczej jako powód nie wystarczy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 2 hours ago, Halyna said: "Chyba" nie. Polecam lekturę przepisów, w tym wypadku art 23 ust pkt 2 Ustawy o dokumentach paszportowych, przed podejmowaniem prób polemiki z bardziej doświadczonymi forumowiczami Auć, no po prostu czuję się skarcona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 4 minutes ago, Zuza007 said: Wizyta ma Święta raczej jako powód nie wystarczy... Też tak sądzę. BTW w sprawach innych niż paszportowe nie jest tak źle. Dziś umówiłam się online na wizytę dotyczącą umiejscowienia aktu małżeństwa w Polsce i dostałam termin na 13 października. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 1 minute ago, Jackie said: Też tak sądzę. BTW w sprawach innych niż paszportowe nie jest tak źle. Dziś umówiłam się online na wizytę dotyczącą umiejscowienia aktu małżeństwa w Polsce i dostałam termin na 13 października. Może to ma znaczenie gdzie? To był konsul w NYC. No chyba, ze w przeciągu tych kilku miesięcy sytuacja się aż tal zmieniła. Wtedy terminy były na połowę marca. Mogę poszukać tego wywiadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Just now, Zuza007 said: Może to ma znaczenie gdzie? To był konsul w NYC. No chyba, ze w przeciągu tych kilku miesięcy sytuacja się aż tal zmieniła. Wtedy terminy były na połowę marca. Mogę poszukać tego wywiadu. Kilku tygodni miało byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Just now, Zuza007 said: Może to ma znaczenie gdzie? To był konsul w NYC. No chyba, ze w przeciągu tych kilku miesięcy sytuacja się aż tal zmieniła. Wtedy terminy były na połowę marca. Mogę poszukać tego wywiadu. Sprawy paszportowe są z tego co wiem załatwiane osobno, więc pewnie masz rację. EDIT: sprawdziłam na stronie ekonsulat, na spotkanie paszportowe w Chicago czeka sie obecnie b. długo, próbowałam się zarejestrować i wyskakuje mi "Brak terminów do dnia 2020-12-30." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Września 2020 23 minutes ago, Jackie said: Sprawy paszportowe są z tego co wiem załatwiane osobno, więc pewnie masz rację. EDIT: sprawdziłam na stronie ekonsulat, na spotkanie paszportowe w Chicago czeka sie obecnie b. długo, próbowałam się zarejestrować i wyskakuje mi "Brak terminów do dnia 2020-12-30." https://www.facebook.com/175428149194385/posts/4188783401192153/?extid=QSma9FjvRXU6uf3B&d=n Znalazłam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agatenka Napisano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Września 2020 On 9/25/2020 at 12:52 AM, mcpear said: Problem jest tylko taki, że jak poleci na przeterminowanym paszporcie LOTem to zapewne nie wyleci na paszporcie Amerykańskim z Polski - będzie musiał uprzednio polski paszport w Polsce wyrobić - nie jestem pewien na ile planuje lecieć i czy odwiedzenie biura paszportowego jest w jego planach Tu sie zgadzam, teraz ponoc mozna starac sie o ekspresowe wyrobienie ale nie wiem ile w tym prawdy. Jutro ide po paszport dla corki, zobaczymy ile zajmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi