Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minutes ago, katlia said:

Nigdy nie jadlam salatki gyrosowej i najwyrazniej stracilam cos waznego :unsure: @Jackie Ale uczte przygotowujecie. Gdybym byla blizej, zaraz bym sie zaprosila. 

Haha no ja tez! A w sumie to mielismy jechac na swieta do Chicago, ale w koncu zostajemy w DC. Gdybym wiedziala ze @Jackie taka uczte robi to bym bardziej naciskala na ten wyjazd XD 

  • Upvote 1
Napisano

@katlia sałatka gyros to potrawa rdzennie polska choć z racji wieku jeszcze nie tradycyjna. Z tego co pamiętam pojawiła się kilka lat po upadku komuny, gdy zaczął się szał na grillowanie i opakowania "przyprawy gyros" pojawiły się w sklepach i ktoś wpadł na pomysł użycia jej w innym celu niż do gyrosa. Przez purystów traktowana jako potworek kuchni polskiej. Pomimo tego wciąż b. popularna bo jest całkiem smaczna, choć jest to smak fastfoodowy https://cookinpolish.com/polish-gyros-salad/

@ilon wrzucę zdjęcie tej gęsi! Mam nadzieję że będzie zjadliwa. Mąż specjalnie na tą okazję wyhodował majeranek w swoim AeroGarden :D 

  • Upvote 3
Napisano

Kochani, swoja droga w jakim sklepie kupujecie gyros seasoning? Ja zawsze kupowalam w polskim sklepie, ale nie chce mi sie jechac. Teoretycznie moglabym przeczytac sklad i sama zrobic mix, ale jestem ciekawa.

Napisano
2 godziny temu, Jackie napisał:

wrzucę zdjęcie tej gęsi! Mam nadzieję że będzie zjadliwa. Mąż specjalnie na tą okazję wyhodował majeranek w swoim AeroGarden

Oj Jackie też mi smaku narobiłaś! My przez parę lat robiliśmy gęś na 11 listopada, w PL, ale też co najmniej dwa razy w US. Ja robię nadziewaną pęczakiem, gotowanym na rosole z gęsiego korpusu i skrzydełek. Mąż umie gęś wyluzować (stąd korpus na rosół), pęczak gotuje się na lekko twardawo, a potem napycha nim natartą solą, pieprzem i majerankiem gęś i zaszywa. No i całość do piekarnika.

Najlepsza była mina amerykańskich znajomych jak gotową gęś mąż kroił w paski. No coś z tą gęsią jest anatomicznie nie tak! :lol:

  • Haha 3
Napisano
3 hours ago, ilon said:

Kochani, swoja droga w jakim sklepie kupujecie gyros seasoning? Ja zawsze kupowalam w polskim sklepie, ale nie chce mi sie jechac. Teoretycznie moglabym przeczytac sklad i sama zrobic mix, ale jestem ciekawa.

Ja używam normalnych przypraw do kurczaka, Montreal Chicken albo Garlic and Herb. 

Napisano
2 godziny temu, mola napisał:

Najlepsza była mina amerykańskich znajomych jak gotową gęś mąż kroił w paski. No coś z tą gęsią jest anatomicznie nie tak! :lol:

No bo to byla "wyluzowana", malo kostyczna gęś. :D

 

Tata, a Kacper to potrafi! ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...