katlia Napisano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 Nigdy nie jadlam salatki gyrosowej i najwyrazniej stracilam cos waznego @Jackie Ale uczte przygotowujecie. Gdybym byla blizej, zaraz bym sie zaprosila. Cytuj
ilon Napisano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 2 minutes ago, katlia said: Nigdy nie jadlam salatki gyrosowej i najwyrazniej stracilam cos waznego @Jackie Ale uczte przygotowujecie. Gdybym byla blizej, zaraz bym sie zaprosila. Haha no ja tez! A w sumie to mielismy jechac na swieta do Chicago, ale w koncu zostajemy w DC. Gdybym wiedziala ze @Jackie taka uczte robi to bym bardziej naciskala na ten wyjazd XD 1 Cytuj
Jackie Napisano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 @katlia sałatka gyros to potrawa rdzennie polska choć z racji wieku jeszcze nie tradycyjna. Z tego co pamiętam pojawiła się kilka lat po upadku komuny, gdy zaczął się szał na grillowanie i opakowania "przyprawy gyros" pojawiły się w sklepach i ktoś wpadł na pomysł użycia jej w innym celu niż do gyrosa. Przez purystów traktowana jako potworek kuchni polskiej. Pomimo tego wciąż b. popularna bo jest całkiem smaczna, choć jest to smak fastfoodowy https://cookinpolish.com/polish-gyros-salad/ @ilon wrzucę zdjęcie tej gęsi! Mam nadzieję że będzie zjadliwa. Mąż specjalnie na tą okazję wyhodował majeranek w swoim AeroGarden 3 Cytuj
ilon Napisano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 Kochani, swoja droga w jakim sklepie kupujecie gyros seasoning? Ja zawsze kupowalam w polskim sklepie, ale nie chce mi sie jechac. Teoretycznie moglabym przeczytac sklad i sama zrobic mix, ale jestem ciekawa. Cytuj
Jackie Napisano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 17 minutes ago, ilon said: Kochani, swoja droga w jakim sklepie kupujecie gyros seasoning? https://www.jewelosco.com/shop/product-details.960418224.html Cytuj
mola Napisano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 2 godziny temu, Jackie napisał: wrzucę zdjęcie tej gęsi! Mam nadzieję że będzie zjadliwa. Mąż specjalnie na tą okazję wyhodował majeranek w swoim AeroGarden Oj Jackie też mi smaku narobiłaś! My przez parę lat robiliśmy gęś na 11 listopada, w PL, ale też co najmniej dwa razy w US. Ja robię nadziewaną pęczakiem, gotowanym na rosole z gęsiego korpusu i skrzydełek. Mąż umie gęś wyluzować (stąd korpus na rosół), pęczak gotuje się na lekko twardawo, a potem napycha nim natartą solą, pieprzem i majerankiem gęś i zaszywa. No i całość do piekarnika. Najlepsza była mina amerykańskich znajomych jak gotową gęś mąż kroił w paski. No coś z tą gęsią jest anatomicznie nie tak! 3 Cytuj
margherita_s Napisano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 3 hours ago, ilon said: Kochani, swoja droga w jakim sklepie kupujecie gyros seasoning? Ja zawsze kupowalam w polskim sklepie, ale nie chce mi sie jechac. Teoretycznie moglabym przeczytac sklad i sama zrobic mix, ale jestem ciekawa. Ja używam normalnych przypraw do kurczaka, Montreal Chicken albo Garlic and Herb. Cytuj
andyopole Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2020 2 godziny temu, mola napisał: Najlepsza była mina amerykańskich znajomych jak gotową gęś mąż kroił w paski. No coś z tą gęsią jest anatomicznie nie tak! No bo to byla "wyluzowana", malo kostyczna gęś. Tata, a Kacper to potrafi! Cytuj
mola Napisano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2020 17 godzin temu, andyopole napisał: No bo to byla "wyluzowana", malo kostyczna gęś. To była po prostu gęś genetycznie zmodyfikowana Cytuj
pelasia Napisano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2020 To co dzióbki, Wesolych Swiat! Objadajcie sie, leniuchujcie, otwierajcie prezenty i witajcie Nowy Rok! Wszystkiego dobrego wam wszystkim zycze! 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.