Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 hour ago, Roelka v.2 said:

Od poniedzialku otwieraja u nas rejestracje na szczepienia dla wszystkich. :D Nareszcie sie zalapie. 

USA calkiem niezle posuwa sie ze szczepieniami. A tymczasem w Polsce twardy lockdown. Naprawde mnie zastanawia jak ludzie w PL przezyja tyle miesiecy bez pracy (wszystko pozamykane).

W ogole nie wyobrazam sobie zeby w USA pozamykali na dlugie miesiace wszystkie hotele, restuaracje, itp bez zadnych wyjatkow. Tyle ludzi z tego zyje. :/ 

U nas też od poniedziałku (ja się zModernizowalem dwa tygodnie temu) dla wszystkich +16.

US szczepi 2.5 miliona ludzi dziennie. W PL zaszczepionie wszystkich w tym tempie zajęłoby niecałe 2 tygodnie.

Mówiąc szczerze biorąc pod uwagę jaki burdel był że szczepieniami na początku roku, to jestem pod wrażeniem.

Napisano
1 hour ago, Roelka v.2 said:

Od poniedzialku otwieraja u nas rejestracje na szczepienia dla wszystkich. :D Nareszcie sie zalapie. 

USA calkiem niezle posuwa sie ze szczepieniami. A tymczasem w Polsce twardy lockdown. Naprawde mnie zastanawia jak ludzie w PL przezyja tyle miesiecy bez pracy (wszystko pozamykane).

W ogole nie wyobrazam sobie zeby w USA pozamykali na dlugie miesiace wszystkie hotele, restuaracje, itp bez zadnych wyjatkow. Tyle ludzi z tego zyje. :/ 

Jak czytam w necie opinie polakow na temat szczepionki, to az mi sie oczy wielkie robia. Mam wrazenie, ze co drugi sie anyszczepionkowy zrobil :blink:. Oczywiscie sprawa moze wygladac inaczej w kraju, ale nie bylam od ponad 2 lat i mam cichą nadzieje, ze sie myle. 

Napisano

Nie mylisz się. Pogląd (chyba nawet wyrażony tutaj na forum) "nie jestem generalnie przeciwko szczepionkom ale tej antycovidowej nie przyjmę" jest w Polsce bardzo popularny. Chyba nie jest dominujący, ale ma bardzo wielu zwolenników. Ja nie umiem jednoznacznie ocenić w których kręgach politycznych te poglądy mają największych zwoleników. Wydaje mi się, że ten pogląd jest bardzo popularny u zwolenników Konfederacji, po mojej rodzinie wiem, że starsi słuchacze Radia M spoza dużych miast generalnie są przeciwko tej szczepionce, osoby zaangażowane silnie w życie kościelne też są conajmniej sceptyczne o ile nie wrogie. Wsród szeroko rozumianych "lewaków" czyli zwolenników PO/KO, SLD, Razem, Hołowni chyba poziom "covido-szczepionko-sceptyczności" jest generalni niższy lub niski. Nie znam badań ale nie zdziwiłbym się jakby w Polsce 30-40% populacji odmówiło uczetnictwa w szczepieniu. Słucham kilku moich znajomych często ze zdziwieniem, ale z pokorą przyjmuje, że świata nie zmienię iw dyskusje staram się nie wchodzić. Czekam, kiedy otworzą w CA szczepienia dla wszystkich aby zapisać się jak najwcześniej.

Napisano (edytowane)
1 hour ago, mcpear said:

Czekam, kiedy otworzą w CA szczepienia dla wszystkich aby zapisać się jak najwcześniej.

Wlasnie wrocilam z CA. Wszyscy "tamtejsi" sa bardzo pod wrazeniem jak dobrze sa zorganizowane te masowe szczepienia. Sluzba zdrowia+National Guard na ogromniastych parkingach typu stadiony football'a. Sceny jak z filmu, co prawda, ale wszstko swietnie zaplanowane, przemyslane, i szybko zalatwiane. Daj nam znac, @mcpear jakie sa Twoje wrazenia. Ja mam pierwsze szczepienie w poniedzialek, w klinice, wiec nie bedzie tak egzotycznie jak w CA. Ale tez sie ciesze bardzo. 

Edytowane przez katlia
Napisano
1 hour ago, mcpear said:

Nie mylisz się. Pogląd (chyba nawet wyrażony tutaj na forum) "nie jestem generalnie przeciwko szczepionkom ale tej antycovidowej nie przyjmę" jest w Polsce bardzo popularny. Chyba nie jest dominujący, ale ma bardzo wielu zwolenników. 

Nie tylko w Polsce -tutaj obserwuje to samo - za chwile problemem bedzie przekonanie ludzi zeby sie zaszczepili niz dostepnosc szczepionek. Calkiem rozsadni ludzie ktorych znam, ktorzy nie sa anti-vaxxerami ani jakis Trump-idiotami sie wahaja czy przyjac. Ciekawe zjawisko socjologiczne ktore jestem przekonany bedzie obiektem badan. Generalnie wydaje sie ze bierze sie to z tego co zaczczepiaja Fox Newsy tego swiata - ktore to robia tylko w celu zrobienia kasy (idealnym przykladem prania mozgow jest proces Sydney Powell - czy kiedys Alexa Jonesa z Inforwars ktory sie bronil ze on byl "aktorem" jak go rodzicie dzieci z Sandy Hook pozwali) i tak to sie pozniej konczy. Jakos ludziom nie przeszkadza postep np. w telefonach komorkowych ale postep w medycynie / farmaceutyce juz im sie w glowie nie miesci. 

Napisano
17 minutes ago, katlia said:

Wlasnie wrocilam z CA. Wszyscy "tamtejsi" sa bardzo pod wrazeniem jak dobrze sa zorganizowane te masowe szczepienia. Sluzba zdrowia+National Guard na ogromniastych parkingach typu stadiony football'a. Sceny jak z filmu, co prawda, ale wszstko swietnie zaplanowane, przemyslane, i szybko zalatwiane. Daj nam znac, @mcpear jakie sa Twoje wrazenia. Ja mam pierwsze szczepienie w poniedzialek, w klinice, wiec nie bedzie tak egzotycznie jak w CA. Ale tez sie ciesze bardzo. 

Ja dostalem Moderne w Rite Aid - bez jakiegos czekania i ogolnego zamieszania na tych masowych punktach - deltoid (miesien naramienny po polsku ? Wstyd troche bo mialem legit anatomie na studiach) bolal przez dzien i tyle. 

Napisano
16 minut temu, kzielu napisał:

Ja dostalem Moderne w Rite Aid - bez jakiegos czekania i ogolnego zamieszania na tych masowych punktach - deltoid (miesien naramienny po polsku ? Wstyd troche bo mialem legit anatomie na studiach) bolal przez dzien i tyle. 

Po Modernie podobno jak się gorzej czuć to po drugiej dawce, po pierwszej oboje łazilismy dwa dni z bolącym ramieniem. 

My mamy drugą dawkę za tydzień. W lokalnej przychodni, wszyscy na dokładna godzinę, po 8 osob wchodzi co 10 minut. Przy pierwszej dawce całość zajęła nam 3 minuty od wejścia do zajęcia w miejsca w pokoju, gdzie trzeba odsiedzieć 15 minut po szczepieniu. Ale przynajmniej dawali ciasteczka :) 

Napisano

Podejrzewam ze lokalny system padnie jak wszyscy zaczna sie rejestrowac w poniedzialek. :P W USA wszystko idzie szybciej a w PL moja mama narzeka ze nikt nie wie jak i gdzie mozna sie rejestrowac. Nawet w przychodni nie potrafia jej powiedziec. Probowala sie dowiedziec gdzie/kiedy moj tata (ktory ma underlying conditions) moze sie zaszczepic. Nikt nic nie wie. :/ 

Myslalam ze do tego czasu wojsko zaszczepi chociaz mojego meza ale wyglada na to ze ja szybciej dostane od niego. Skoda, ze nie mozna sobie wybrac szczepionki - wolalabym ta ktora wymaga tylko jednej dawki (J&J bodajze). 

Napisano
5 minut temu, Roelka v.2 napisał:

Myslalam ze do tego czasu wojsko zaszczepi chociaz mojego meza ale wyglada na to ze ja szybciej dostane od niego. Skoda, ze nie mozna sobie wybrac szczepionki - wolalabym ta ktora wymaga tylko jednej dawki (J&J bodajze). 

Sprawdź na stronach CVS albo Walgreens. Na którejś można wybrać którą chcesz i się umówić do nich. Oczywiście jak w danej chwili coś maja na stanie.