barnclose Napisano 21 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2021 2 hours ago, mola said: @barnclosepowodzenia z przeprowadzką. Myślisz, że będziesz za czymś tęsknił jeśli chodzi o USA? Dobre pytanie. Napisze pelna odpowiedz po jakis 3 miesiach pobytu w Szwajcarii - nie planuje znikac z forum, wiec dam znac. Moze moje doswiadczenia sie komus jeszcze przydadza. Podczas procesu podejmowania decyzji zrobilem liste pros i cons i wyszlo mi, ze w Szwajcarii jest wiecej plusow niz w przypadku pozostania w USA. Jednymi z glownych powodow, dla ktorych sie przeprowadzamy sa: 1. Wiecej urlopu - dostalem na start 7 tygodni PTO rocznie i planujemy duzo podrozowac 2. Szwajcarska kultura pracy - klimat u mnie w firmie w CT doprowadzal mnie do szewskiej pasji i stwierdzilem, ze tego dluzej nie zniose - pomimo ze pewnie za jakies 3 miesiace otrzymalbym zielona karte. 3. Bliskosc do Polski i lokalizacja Szwajcarii w centrum Europy, wiec moge skoczyc na weekend w wiele miejsc 4. Jakosc zycia i perspektywy edukacyjne dla moich dzieci - uwazam, ze tam lepiej ksztalca i na pewno taniej 5. Czystosc, piekno naturalne i organizacja w Szwajcarii 6. Lepsze perspektywy zawodowe dla mojej zony - wynegocjowalem tez prace dla niej przy okazji Czego pewnie mi bedzie brakowac z USA to pewnie poziomu obslugi klienta i dostepnosci wszystkich dobr konsumpcyjnych. Zrobie update jak juz sie zadomowie w Szwajcarii 4 1 Cytuj
motorolnik Napisano 21 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2021 6 hours ago, barnclose said: No wlasnie szkopul w tym, ze poza urzedami to nie za bardzo. Akurat w kantonie co ja bede 90% mowi po francusku i raczej nie uzywaja innego jezyka. Na pewno w firmie bede mowil glownie po angielsku, ale prace mam zaczac od 3-tygodniowego intensywnego kursu jezyka frnacuskiego w Nicei. Mam nadzieję że argument, który przeważył był większy niż 200k CHF / yr A tak poza tym to zgadzam się z przedmówcami - Szwajcaria to absolutna czołówka jeśli chodzi o poziom życia. Powodzenia! 1 Cytuj
barnclose Napisano 22 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 13 hours ago, motorolnik said: Mam nadzieję że argument, który przeważył był większy niż 200k CHF / yr Gdybym mial taki argument na stole, to bym sie nie zastanawial prawie 3 miesiace nad tym ruchem 1 Cytuj
Popularny post mola Napisano 30 Lipca 2021 Popularny post Zgłoś Napisano 30 Lipca 2021 (edytowane) Chciałam powiedzieć, że od dzisiaj mamy w domu drugiego obywatela, a właściwie obywatelkę trzy i pół kilo nowej obywatelki Edytowane 30 Lipca 2021 przez mola 6 1 3 Cytuj
andyopole Napisano 30 Lipca 2021 Autor Zgłoś Napisano 30 Lipca 2021 9 minut temu, mola napisał: Chciałam powiedzieć, że od dzisiaj mamy w domu drugiego obywatela, a właściwie obywatelkę trzy i pół kilo nowej obywatelki Gratulacje! Trzymajcie się zdrowo dziewczyny! A tata żywy jeszcze? Cytuj
mola Napisano 30 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2021 2 minuty temu, andyopole napisał: Gratulacje! Trzymajcie się zdrowo dziewczyny! A tata żywy jeszcze? Dziękujemy! Tata jeszcze dochodzi do siebie po porodzie 1 Cytuj
katlia Napisano 30 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2021 57 minutes ago, mola said: Chciałam powiedzieć, że od dzisiaj mamy w domu drugiego obywatela, a właściwie obywatelkę trzy i pół kilo nowej obywatelki Gratuluje serdecznie !!! Wspaniala wiadomosc!! 1 Cytuj
agatenka Napisano 30 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2021 1 hour ago, mola said: Chciałam powiedzieć, że od dzisiaj mamy w domu drugiego obywatela, a właściwie obywatelkę trzy i pół kilo nowej obywatelki Gratuluje! 1 Cytuj
mcpear Napisano 30 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2021 (edytowane) 3 hours ago, mola said: Chciałam powiedzieć, że od dzisiaj mamy w domu drugiego obywatela, a właściwie obywatelkę trzy i pół kilo nowej obywatelki Gratulacje!! Jakiego ma nicka na forum?;) Edytowane 30 Lipca 2021 przez mcpear 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi