Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
40 minut temu, MeganMarkle napisał:

What???? :o ludzie na serio potrafią zapomnieć o dziecku własnym? Boże, myślałam że to urban legend, straszne :( 

Chyba w ubiegłym roku w Rybniku był taki przypadek. Tata zamiast zostawić dziecko po drodze w przedszkolu przyjechał do pracy trzasnal drzwiami i... Resztę sobie wygoogluj.

Napisano
2 minuty temu, kzielu napisał:

Poza tym w tym kraju jest chyba niespotykany nigdzie indziej poziom child abuse, więc nie dziw się że ludzie są przeczuleni.

Tu od b. dawna dzieci traktowane były jak święte krowy, jeden z tych przypadków gdy USA rzeczywiście było "progressive", przynajmniej oficjalnie bo nieoficjalnie to wiadomo że zawsze znajdą się psychopaci krzywdzący dzieci. W 1971 jako dwulatka wyszarpałam rękę z ręki Mamy i pobiegłam na ulicę. Mama złapała mnie i zdenerwowana dała klapsa w tyłek. Od razu ktoś zatrzymał auto, otworzył drzwi i zagroził zawołaniem policji. W Polsce w tym czasie spranie dziecka pasem za to rozbiło kubek z mlekiem to była normalka.

Napisano
6 minutes ago, Jackie said:

jako dwulatka wyszarpałam rękę z ręki Mamy i pobiegłam na ulicę. Mama złapała mnie i zdenerwowana dała klapsa w tyłek. Od razu ktoś zatrzymał auto, otworzył drzwi i zagroził zawołaniem policji. 

Ja jak miałam 4 czy 5 lat to tez wyrwałam się mamie i wbiegłam na jezdnie prosto pod samochód - zatrzymał się z piskiem opon dosłownie centymetr od mojej twarzy. Do dziś pamietam kolor i markę tego auta :O mama była na mnie wściekła, zabrała mnie w pierwsze lepsze krzaki i sprała kijem :( Opowiadała mi potem, że w książce o wychowaniu dzieci wyczytała że należy tak zrobić żeby dziecku wryć w pamięć negatywne skojarzenie z niebezpieczną sytuacją, dzięki czemu nie będzie już tak robic. Podziałało bo długo potem się bałam wejść na ulice a lanie pamietam do dziś... Ale czasy się zmieniły na szczęście i dziś ludzie wiedza że bicie dzieci to nie jest metoda

Napisano
21 minutes ago, kzielu said:

nie dziw się że ludzie są przeczuleni.

Jak są tacy wszyscy czuli na krzywdę dzieci to dlaczego nikt nie reaguje jak rodzicie karmią swoje małe dzieci czipsami i colą albo frytkami z maka? Albo jak widza 4 czy 5 latka który wazy prawie 100kg? Dlaczego na takie coś nikt nie reaguje? Robią dziecku krzywdę na całe życie :( 

Napisano
48 minut temu, MeganMarkle napisał:

OMG :O z jednej strony dobrze że ktoś się zainteresował dzieckiem zostawionym samopas ale z drugiej - kurczę czy tu naprawdę nie ma prawdziwej patologii którą się powinna policja zająć? Że już nie wspomnę, że jestem w szoku w jakim kraju donosicieli żyję... non stop ktoś obok może coś na Ciebie zakapowac, masakra. Nie mówię o dzwonieniu że dziecko ktoś zostawił ale np jak ktoś szybciej autem jedzie to ludzie zaraz dzwonią po pały. Ogromna różnica kulturowa vs Polska gdzie kapusiami raczej się gardzi. A tu każdy chętnie psom doniesie, ech... Jakoś bardzo mi zle teraz, że ktoś mógł zakwestionować czy moje dzieci maja właściwa opiekę, kiedy codziennie się zarzynam żeby miały życie jak pączki w maśle :( 

To, stety/niestety, jest duza roznica kulturowa z ktora zderzaja sie czesto Polacy.

Kraje anglosaskie i tak sa jeszcze pod tym wzgledem liberalne (znaczy "liberalne" w sensie europejskim, czyli - wolnosciowe). Poziom "obywatelskiego zaangazowania" jest na tyle znosny,  ze w czlowieku nie odzywa sie slowianska tesknota za podziemnym metodami AK radzenia sobie z donosicielstwem...bo nawet w tak "postepowym" stanie jak California po takim "incydencie" raczej nie bedziecie mieli follow up i wiekszych problemow. Ale np. Juz w Skandynawii, gdzie "Twoje" dziecko w praktyce nalezy do panstwa, to juz moglby byc prawdziwy problem, o czym zreszta czasem pisza media.

Prawdziwie wolni ludzie ponoc zyja tylko w Idaho :)... Na wlasnej ziemi, z bronia w rece, bez placenia podatkow federalnych... ale za to wsrod "religious nuts"... zatem jak to mowil klasyk - wszedzie sa "plusy dodatnie" i "plusy ujemne"... :) I jak to mowia, im bardziej w las, tym wiecej drzew, zatem zbiegiem czasu kazdy chcac nie chcac odnajdzie swoje miejsce w emocjonalnej wojnie kulturowej.

All the best!

• Like 1
Napisano
3 minuty temu, MeganMarkle napisał:

Jak są tacy wszyscy czuli na krzywdę dzieci to dlaczego nikt nie reaguje jak rodzicie karmią swoje małe dzieci czipsami i colą albo frytkami z maka? Albo jak widza 4 czy 5 latka który wazy prawie 100kg? Dlaczego na takie coś nikt nie reaguje? Robią dziecku krzywdę na całe życie :( 

Bo to jest dieta glownie zwiazana z bieda. Zwracanie uwagi tu nic nie pomoze ale radykalne zmiany w spoleczenstwie. 

• Like 1
Napisano
4 minuty temu, rzecze1 napisał:

Prawdziwie wolni ludzie ponoc zyja tylko w Idaho :)... Na wlasnej ziemi, z bronia w rece, bez placenia podatkow federalnych... ale za to wsrod "religious nuts"...

i neo nazistow

Napisano
15 minutes ago, katlia said:

Bo to jest dieta glownie zwiazana z bieda.

Ok, rozumiem, nie mówię ze maja kupować organiczne warzywa w whole foods. Ale można jeść mniej i pilnować wagi, to nic nie kosztuje... staram się nie oceniać bo wiem że nie jest łatwo i różne ludzie maja sytuacje, ale jak mnie sama policja oskarża o bycie złym rodzicem i zagląda mi do lodówki to się aż gotuję. I tak, jak napisał @rzecze1 - jakiś tam polski odruch niechęci przeciwko donosicielom się we mnie aktywuje .... :angry:

Napisano (edytowane)
27 minut temu, MeganMarkle napisał:

Ale można jeść mniej i pilnować wagi, to nic nie kosztuje... 

No to zasugeruj jakiejs biednej Afro Amerykanskiej rodzinie - albo Latynoskiej (gdzie sa genetyczne predyspozycje do niskiego wzrostu i okraglej lini) i zobacz jak zaareguja :lol: 

PS Wiesz ze Michelle Obama wprowadzila przepisy dotyczace school lunch? Wiecej jarzyn, owocow, mniej processed food, itp. trumpek to oczywiscie obalil. Przerazisz sie jaki syf jest teraz rozdawany w szkolach na lunch i ze to jest absolutnie legalne. Syf ktorego zaden dorosly nie dotknie... ale dla dzieci jest zupelnie OK wedlug "naszego prezydenta". 

Edytowane przez katlia