vlade Napisano 4 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Ja swoja nosze w torbie z laptopem, razem z dwiema kartami kredytowymi. Portfel moge zgubic, laptopa raczej nie zapomne, jakby byl nalot ICE w pracy albo kontrola w strefie przygranicznej to mam ja ze soba, ale glownie chodzi mi o to, ze w razie jak portfel z ID zgubie to ciagle sie do samolotu z GC dostane i bede mial za co zarcie kupic. Raz zostawilem portfel na stacji benzynowej gdzies w Luizjanie, na szczescie ktos oddal sprzedawcy, ale mialem miekko w gaciach bo bez pieniedzy i ID piechota bym z miesiac do domu szedl. Od tamtej pory trzymam backup w torbie.
sly6 Napisano 4 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Zgłosić na Policji zagubienie zielonej karty i należy z Policji odebrać report o tym. Jest coś takiego jak kradzież tożsamości.
MeganMarkle Napisano 15 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 15 Lipca 2018 On 7/3/2018 at 10:47 PM, sly6 said: Zgłosić na Policji zagubienie zielonej karty i należy z Policji odebrać report o tym. Jest coś takiego jak kradzież tożsamości. O rety, to niedobrze bo nie zgłosił tego a juz minął ponad tydzień :/ jest sens jeszcze teraz to zgłaszać jakby wstecznie? Juz aplikował do USCIS o nowy. Plus bez SSN chyba nie da sie za bardzo tożsamości ukraść z sama zielona karta co?
MeganMarkle Napisano 15 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 15 Lipca 2018 Z dobrych wiesci - udało mi sie w końcu dostać oferte pracy!!! Musze wiec sie wam pochwalić jest to poniżej moich kompetencji stanowisko (zgodnie z waszymi przewidywaniami) ale praca w zawodzie i z perspektywami (bo to korpo) i kasa i benefity tez bardzo ok. 6m maternity leave (z tego tylko połowa płatna ale to nadal ok) i 15 dni PTO jak na usa to chyba spoko ale z moim europejskim podejsciem to cieżko mi przywyknąć do myśli ze koniec z moimi 3tyg urlopami i mam tez pytanie - czy te 15 dni sie jakoś proporcjonalnie do stażu w ciagu roku nalicza (tak jak w PL) czy od razu można korzystać? Nie żebym chciała (2m bezrobocia to wystarczające wakacje) ale dobrze wiedzieć jednak...
kzielu Napisano 15 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2018 Godzinę temu, MeganMarkle napisał: Z dobrych wiesci - udało mi sie w końcu dostać oferte pracy!!! Musze wiec sie wam pochwalić jest to poniżej moich kompetencji stanowisko (zgodnie z waszymi przewidywaniami) ale praca w zawodzie i z perspektywami (bo to korpo) i kasa i benefity tez bardzo ok. 6m maternity leave (z tego tylko połowa płatna ale to nadal ok) i 15 dni PTO jak na usa to chyba spoko ale z moim europejskim podejsciem to cieżko mi przywyknąć do myśli ze koniec z moimi 3tyg urlopami i mam tez pytanie - czy te 15 dni sie jakoś proporcjonalnie do stażu w ciagu roku nalicza (tak jak w PL) czy od razu można korzystać? Nie żebym chciała (2m bezrobocia to wystarczające wakacje) ale dobrze wiedzieć jednak... Zależy od pracodawcy bo nic praktycznie nie jest regulowane. U nas było proporcjonalnie, tzn dostałabys połowę z tego. 15 dni to generalnie nie jest złe bo standardem zwykle było 5 przy zerowym stażu. U nas 4 tygodnie (czyli 20 dni) to się miało po 10 latach pracy zdaje się (teraz jest Unlimited permissive)
katlia Napisano 15 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2018 Gratuluje, Megan !!! 1 godzinę temu, MeganMarkle napisał: jest to poniżej moich kompetencji stanowisko (zgodnie z waszymi przewidywaniami) To nic. Pobedziesz tam 12-18 miesiecy, i albo dostajesz awans albo idziesz do innej firmy na wyzsze stanowisko, majac w reku te bezcenne-tu amerykanskie experience. 1 godzinę temu, MeganMarkle napisał: 6m maternity leave (z tego tylko połowa płatna ale to nadal ok) Lepiej niz OK. W USA to jest super. 1 godzinę temu, MeganMarkle napisał: 15 dni PTO jak na usa to chyba spoko W wiekszych firmach mniej wiecej standard teraz. ALE: nie wszedzie mozna sie zwolnic na 10 dni (czyli w sumie 2-tygodnie urlopu) pod rzad. To znaczy, nie ma przepisow ktore to zabraniaja, ale po prostu szef Ci powie ze nie moze Ciebie nie byc w pracy "tak dlugo." Wiec nie tylko nie bedzie europejskich 3-tygodniowych urlopow... prawdopodobnie beda tylko 1-tygodniowe urlopy przynajmniej przez pare lat. 2 godziny temu, MeganMarkle napisał: koniec z moimi 3tyg urlopami Do what Americans do: 3 lub 4 tygodniowe urlopy... miedzy jedna praca a druga. Serio, wiekszosc moich znajomych w ten sposob urzadza sobie dluzsze urlopy - robia sobie break przed rozpoczeciem pracy w nastepnej firmie. Glowa do gory. Jestes inteligentna, masz fach, zdolnosci i prace w dynamicznej, pieknej czesci USA. Napewno ulozy Ci sie, i bedziesz mogla stworzyc sobie ciekawe zycie. Bedzie inne niz w Europie z wielu wzgledow, i w tym z urlopem, ale takze pelne wrazen, przyjemnosci i przygod. You go girl!
sly6 Napisano 15 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2018 2 godziny temu, MeganMarkle napisał: O rety, to niedobrze bo nie zgłosił tego a juz minął ponad tydzień :/ jest sens jeszcze teraz to zgłaszać jakby wstecznie? Juz aplikował do USCIS o nowy. Plus bez SSN chyba nie da sie za bardzo tożsamości ukraść z sama zielona karta co? Jak kto jest z kradzieżą czy zagubienie gc https://citizenpath.com/green-card-identity-theft/ Możecie a nawet powinniście to zgłosić jak najszybciej.
Jackie Napisano 15 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2018 3 godziny temu, MeganMarkle napisał: Z dobrych wiesci - udało mi sie w końcu dostać oferte pracy!!! Musze wiec sie wam pochwalić Brawo!
MeganMarkle Napisano 16 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 16 Lipca 2018 On 7/15/2018 at 11:08 AM, kzielu said: Zależy od pracodawcy bo nic praktycznie nie jest regulowane. U nas było proporcjonalnie, tzn dostałabys połowę z tego. 15 dni to generalnie nie jest złe bo standardem zwykle było 5 przy zerowym stażu. U nas 4 tygodnie (czyli 20 dni) to się miało po 10 latach pracy zdaje się (teraz jest Unlimited permissive) Tutaj też rośnie ilość dni ze stażem, po 20 będę mieć 20dni :p tyle ze nie wiem czy tyle dożyje ani czy w tej firmie ;p notabene firma ma jedna ze swoich HQ w Ohio i pytali czy jestem otwarta na relokację (a jestem) wiec być może jednak wyląduje znów w Ohio
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.