Rafal90 Napisano 16 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2019 Dnia 12.11.2019 o 22:52, cclaudia napisał: ja mam pytanie (co prawda już dokumenty wysłałam ale z mężem się zastanawialismy jak inni to rozwiązali..) skoro trzeba wysłać Marriage Certificate to czyje imie i nazwisko ma być wpisane w nazwie pliku? W końcu wysłaliśmy dwa takie same pliki z tym samym aktem ślubu, jednej podpisany moim imieniem a drugi męża Zastanawiałem się nad tym samym. Ostatecznie zatytułowałem plik imieniemmoim_mojejżony_nazwisko - nie mam pojęcia czy jest to poprawne ale mam nadzieję że w razie czego tak jak dostałem w automatycznej odpowiedzi po 3-6 tygodniach dostane informację zwrotną czy wszytko jest ok i najwyżej dośle w innej formie
cclaudia Napisano 16 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2019 20 minut temu, Rafal90 napisał: Zastanawiałem się nad tym samym. Ostatecznie zatytułowałem plik imieniemmoim_mojejżony_nazwisko - nie mam pojęcia czy jest to poprawne ale mam nadzieję że w razie czego tak jak dostałem w automatycznej odpowiedzi po 3-6 tygodniach dostane informację zwrotną czy wszytko jest ok i najwyżej dośle w innej formie Też nam to przeszło przez myśl, ostatecznie wysłaliśmy im jeden plik dwa razy. Jaki masz nr? My mamy prawie 13tys, więc zakładam że rozmowa będzie pewnie w marcu 2020, to przypomnimy im się na początku stycznia czy wszystko ok.
Sanra Napisano 16 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2019 Godzinę temu, cclaudia napisał: Też nam to przeszło przez myśl, ostatecznie wysłaliśmy im jeden plik dwa razy. Jaki masz nr? My mamy prawie 13tys, więc zakładam że rozmowa będzie pewnie w marcu 2020, to przypomnimy im się na początku stycznia czy wszystko ok. Marriage Certificate: If you are married, you must submit a scan of your original marriage certificate or certified copy. Powyższe to cytat z emaila KCC. Zastanawia mnie (i nie tylko ten wątek, ale też i podejście większości Polaków), po co dołączać więcej dokumentow niż to wymagane? Jeśli instrukcja jest czytelna, to stosujemy się do jej treści... Email idzie z nr osoby wylosowanej, i to ona dołącza certyfikat małżeństwa, na dowód prawa małżonka do przekroczenia granicy US.
cclaudia Napisano 16 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2019 2 godziny temu, Sanra napisał: Marriage Certificate: If you are married, you must submit a scan of your original marriage certificate or certified copy. Powyższe to cytat z emaila KCC. Zastanawia mnie (i nie tylko ten wątek, ale też i podejście większości Polaków), po co dołączać więcej dokumentow niż to wymagane? Jeśli instrukcja jest czytelna, to stosujemy się do jej treści... Email idzie z nr osoby wylosowanej, i to ona dołącza certyfikat małżeństwa, na dowód prawa małżonka do przekroczenia granicy US. wymogi dot. dokumentów miały obowiàzywać dla każdego wylosowanego, a na infolinii KCC przypominali nam o skanach dokumentów dla każdego członka rodziny. Dla mnie ten punkt instrukcji nie był pod tym kątem zrozumiały i jak widać nie tylko dla mnie, więc takie teorie o podejściu Polaków chyba możemy sobie darować
Sanra Napisano 16 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2019 3 godziny temu, cclaudia napisał: wymogi dot. dokumentów miały obowiàzywać dla każdego wylosowanego, a na infolinii KCC przypominali nam o skanach dokumentów dla każdego członka rodziny. Bzdura jeśli chodzi o czytelność instrukcji. Treść emaila jest bardzo czytelna. Jest dokładnie napisane czego żądają od osoby wylosowanej (applicant), a czego od osób towarzyszących. Łącznie z zakresem wieku jeśli chodzi o tzw court Record czy też sytuację rozwodu. Problem leży w braku rozumienia tekstu czytanego (a już w języku obcym totalnie).
cclaudia Napisano 16 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2019 2 godziny temu, Sanra napisał: Bzdura jeśli chodzi o czytelność instrukcji. Treść emaila jest bardzo czytelna. Jest dokładnie napisane czego żądają od osoby wylosowanej (applicant), a czego od osób towarzyszących. Łącznie z zakresem wieku jeśli chodzi o tzw court Record czy też sytuację rozwodu. Problem leży w braku rozumienia tekstu czytanego (a już w języku obcym totalnie). Świetnie, dzięki za info Wobec tego tym bardziej cieszmy się, że mamy takie pomocne forum, na którym nic nie rozumiejący Polacy mogą rozwiać wszelkie wątpliwości
Asia57 Napisano 18 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 moja siostra chce zebym zostala sponsorem jej 5 osobowej rodziny , jakie mam zobowiazania i obowiazki bycia sponsorem .prosze o pomoc i doradzenie .
kzielu Napisano 18 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 17 minut temu, Asia57 napisał: moja siostra chce zebym zostala sponsorem jej 5 osobowej rodziny , jakie mam zobowiazania i obowiazki bycia sponsorem .prosze o pomoc i doradzenie . US government może Cię pozwać o zwrot kosztów jeżeli sponsorowani skorzystają z tzw. mean tested benefits. Pytanie czy wypełniasz I-134 czy I-864. Ten pierwszy o ile dobrze pamiętam nie jest wiążący.
andyopole Napisano 18 Listopada 2019 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2019 16 minut temu, Asia57 napisał: moja siostra chce zebym zostala sponsorem jej 5 osobowej rodziny , jakie mam zobowiazania i obowiazki bycia sponsorem .prosze o pomoc i doradzenie . Po pierwsze, musisz bardzo dobrze zarabiac, majac udokumentowane i opodatkowane dochody. Nie wiem jakie dzis jest minimum, za moich czasow (ponad 10 lat temu) bylo cos ok. $20k brutto rocznie, na pierwsza osobe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.