Skocz do zawartości

DV-2021 Wylosowany / Nie wylosowany   

111 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2021 ?

• Tak
      19
    • Nie
      92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
15 godzin temu, Pawex1972 napisał:

Mam taki sam dylemat. Możesz polecić jakieś biuro podatkowe ( doradcę podatkowego od prawa podatkowego <amerykańskiego>) tutaj w Polsce? Interesuje mnie też kwestia posiadanych obywatelstw. Czy można mieć 3 jednocześnie? Polskie, niemieckie i amerykańskie. Czy też trzeba będzie zrzec się jednego? Ktoś coś wie w tej materii? 

@Pawex1972 z tego, co widzę, rezydujesz aktualnie w Stuttgarcie. Może warto poszukać jakiegoś speca od podatków tutaj? W końcu w okolicy jest baza amerykańska, więc i specjaliści od podatków, przynajmniej w kierunku Niemcy/USA  się tu znajdą... Podpytałabym na Facebooku na grupie "Expats in Stuttgart", często pada tam pytanie o doradcę podatkowego, który obsługuje kierunek Niemcy/USA, więc pewnie kogoś ci doradzą.

6 godzin temu, PiciuK napisał:

Podatki, to jeden z dwóch pewników na tym świecie... 

5 godzin temu, Pawex1972 napisał:

Tak, tak - śmierć i podatki. :)

To forma współczesnego feudalizmu. Zamiast odrabiania pańszczyzny w polu, to każdy płaci kasiorę. 

Z tymi pewnikami to tak nie do końca. M9ówią, że tylko podatki są pewne, z tym pierwszym niekoniecznie. :D

To tak w ramach żarciku sytuacyjnego. (Kto oglądał "Joe Black" ten powinien skojarzyć ;) )

Napisano (edytowane)
Dnia 7.06.2020 o 23:57, Iskierka napisał:

Tak jak wspomniałeś - nic nie sprzedawaj, nawet po samej wizycie w ambasadzie. Pokuszę się nawet o stwierdzenie - pojedź do USA na wakacje na kilka tygodni, zobacz czy ten kraj ci się w ogóle podoba.

Masz rację - tak myślałem od początku żeby zrobić - zbyt długo na to pracowałem, żeby teraz wszystko sprzedać za grosze.

Firmę pewnie przebranżowię i zostawię siostrze, żeby na chwilę chociaż mieć jakieś wpływy dopóki tam nie uda mi się czegoś otworzyć (najpierw pewnie się zahaczę w Amerykańskim oddziale firmy w której kiedyś pracowałem w Polsce).

Dnia 7.06.2020 o 23:57, Iskierka napisał:

Od siebie dodam, że jeśli chodzi o sprawy karne z przeszłości - uważam, że tego akurat nie masz co i nie powinieneś ukrywać. Cokolwiek się pojawiło w twoich aktach, a nie uległo przedawnieniu, będzie na zaświadczeniu o niekaralności + będziesz musiał przynieść odpis sprawy tak czy siak.

No już się umówiłem na spotkanie z prawnikiem imigracyjnym w Warszawie, a dokładnie z jego jakimiś asystentkami, ponieważ On siedzi w NJ.

Wszystkie papiery zebrałem ze sprawy i zobaczymy niech mi powie na czym stoję, ponieważ wykreślona jest sprawa z rejestru, ale czytałem na forum innych co polecaliście i piszą, że to wychodzi przy spotkaniu z konsulem. Teoretycznie jest iskierka nadziei, ale wolę się nie nastawiać, żeby się nie rozczarować - wolę być później drugi raz zaskoczony po rozmowie z konsulem jak pierwszy raz po zobaczeniu wyników losowania :)

Dnia 8.06.2020 o 00:03, mcpear napisał:

Wypełnij DS-260, skompletuj dokumenty i czekaj.

Czyli już mogę wypełniać wniosek? A wszystkie dokumenty powinienem mieć przetłumaczone już dziś czy przed rozmową? Muszę nowe zdjęcie zrobić, ponieważ gdzieś czytałem, że musi być świeższe niż 6 miesięcy we wniosku.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i miłe słowa :)

Edytowane przez PHU_MONO
Napisano
14 godzin temu, whysoserious3 napisał:

Nic się nie martw. Prawie do końca 2021 roku jeszcze mogą dolosować, więc nie zaprzątaj sobie tym głowy i po wrześniu tego roku sprawdzaj raz na miesiąc jeszcze raz. A tak po za tym, w międzyczasie będzie jeszcze kolejna szansa, dokładnie za 5 miesięcy.

Jaka będzie kolejna szansa za 5 miesięcy?

Napisano
1 hour ago, PHU_MONO said:

Czyli już mogę wypełniać wniosek? A wszystkie dokumenty powinienem mieć przetłumaczone już dziś czy przed rozmową? Muszę nowe zdjęcie zrobić, ponieważ gdzieś czytałem, że musi być świeższe niż 6 miesięcy we wniosku.

DS-260 wypełnia się online jak się zalogujesz. Dokumenty wysyła się skanowane po tym jak poprzez email zostaniesz o to poproszony. Również będzie napisane, które z nich musisz tłumaczyć. Fotografia nie powinna być starsza niż 6 miesięcy - ale możesz ją zrobić sobie telefonem i obrobić w programie, który znajdziesz na stronach rządowych (nie musisz iść do fotografa)

• Upvote 1
Napisano

Po raz kolejny nie. Biorę udział w każdej edycji, prawie od samego początku, pamietam jeszcze listownie. To będzie już naście razy i jestem już coraz bliżej teorii spiskowych ;)

Pozdrawiam wszystkich i gratuluję wygranych.

Napisano (edytowane)

Piszecie o dolosowywaniach... Kiedy ostatni raz się ono zdarzyło? 4 edycje temu?

Edytowane przez error
Napisano
12 godzin temu, tomey napisał:

Po raz kolejny nie. Biorę udział w każdej edycji, prawie od samego początku, pamietam jeszcze listownie. To będzie już naście razy i jestem już coraz bliżej teorii spiskowych ;)

Pozdrawiam wszystkich i gratuluję wygranych.

Czytając posty na różnych forach coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jeżeli nie wylosowało się za pierwszym podejściem to potem już praktycznie nie ma szans. Większość wygrywa właśnie za pierwszym razem.

Napisano
12 minutes ago, error said:

Piszecie o dolosowywaniach... Kiedy ostatni raz się ono zdarzyło? 4 edycje temu?

Dolosowania sa tylko jak cos spieprza. Ostatnie bylo w DV2017 (wytypowali za malo ludzi), wczesniej na pewno w DV2012, bo zapomnieli wlaczyc maszyny losujacej i chyba w DV2013.