Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  W dniu 16.10.2020 o 10:58, kzielu napisał:

HOA bylaws sa do przeczytania w momencie kupna domu i tylko te przepisy moze HOA egzekwowac. Wiec albo podpisujesz sie pod nimi swiadomie i kupujesz dom i jestes sam sobie winny (zakladajac ze zawiera taki przepis o nietrzymaniu swiatelek zbyt dlugo) albo wysylasz ich na drzewo po egzekwuja przepis ktory nie istnieje.

Czasami HOA to grupka ludzi nie majacych nic lepszego do roboty i szukaja dziury w calym wymyslajac wlasne przepisy ktore z rzeczywistoscia nie maja nic wspolnego. Moje doswiadczenia byly spoko, nikt sie o swiatelka nie czepial (a swiateczne to zdejmuje jak jest sensowna temperatura do skakania po drabinie a nie jak sie co komus przywidzi) .

Rozwiń  

True, tez dostaliśmy te bylaws do podpisania:) ja nie czytałam, mąż czytał i mówi ze spoko ale może faktycznie powinnam to przejrzeć? Tyle ze przecież nie zrezygnuje z kupna fajnego domu tylko dlatego ze mi światełka każą ściągnąć za wcześnie... zreszta jesteśmy już po removal of contingencies, czekamy tylko na bank i dom jest nasz! 

• Like 1
  • Upvote 1

Napisano
  W dniu 17.10.2020 o 16:01, MeganMarkle napisał:

True, tez dostaliśmy te bylaws do podpisania:) ja nie czytałam, mąż czytał i mówi ze spoko ale może faktycznie powinnam to przejrzeć? Tyle ze przecież nie zrezygnuje z kupna fajnego domu tylko dlatego ze mi światełka każą ściągnąć za wcześnie... zreszta jesteśmy już po removal of contingencies, czekamy tylko na bank i dom jest nasz! 

Rozwiń  

Jakby Ci to powiedziec - ja swoich tez nie przeczytalem :) Dopiero zaczalem szukac odpowiednich przepisow jak zona przyczepe kupila, postawilem ja na podjezdzie do garazu i sie zastanawialem ile czasu zanim ktos sie zjawi z pretensjami... (72h wg. bylaws).

• Like 1
Napisano
  W dniu 17.10.2020 o 16:01, MeganMarkle napisał:

Tyle ze przecież nie zrezygnuje z kupna fajnego domu tylko dlatego ze mi światełka każą ściągnąć za wcześnie... zreszta jesteśmy już po removal of contingencies, czekamy tylko na bank i dom jest nasz! 

Rozwiń  

Zgadzam sie, ze jezeli te bylaws nie sa jakies super restrykcyjne to warto z nimi zyc jezeli lubisz dom, okolice i szkoly. W koncu cos za cos. 

• Like 1
Napisano

W południowej CA większość "fajnych" planned communities ma HOA - nie poradzi się na to nic. Ja bylaws nie przeczytałem. Uznałem, że chce tu mieszkać więc po co mam się denerwować z góry na ograniczenia, na które i tak nic nie poradzę. Oprócz HOA to szereg z communities ma jeszcze Mello Roos - czyli taki dodatkowy podatek od nieruchomości, który jest nieodliczalny od podatku federalnego (jeśli się stosuje odliczenia itemizowane - a przy obecnych tutaj wartościach nieruchomości to w zasadzie każdy kto bierze mortgage nie korzysta z odliczenia ryczałtowego. Roczne odsetki od mortage + odliczenie za 10k za podatki są większe niż standard deductions)

Napisano
  W dniu 16.10.2020 o 20:27, Patipitts napisał:

a tak z innej beczki to wysłałam dzisiaj papiery o ROC. Obiecałam sobie ze tym razem zrobię jak @ilonwyśle i zapomnę ale wlazłam na visajourney i juz sie zestresowałam ze jakies problemy bedą, wezcie powiedzcie ze nie bedą :P 

Rozwiń  

Haha no ja sie zabardzo nie chcialam przejmowac, bo sobie myslalam, ze lepiej te 2 lata czy ile tam procedura bedzie trwac to sobie pozyje bezstresowo w Ameryce, w razie jakby mi wyslali RFE i jakby mnie chcieli wywalic na zbity pysk, to sobie mysle a co mi tam, nie patrze na te statystyki i posty na VJ :D

Powodzenia! Daj znac jak procedura idzie. Moja kumpela tez jest w trakcie procesu, ale nie pamietam teraz kiedy dokladnie wyslali!

Jak tam kochani minal weekend? :) 

Napisano
  W dniu 17.10.2020 o 16:28, kzielu napisał:

Jakby Ci to powiedziec - ja swoich tez nie przeczytalem :) Dopiero zaczalem szukac odpowiednich przepisow jak zona przyczepe kupila, postawilem ja na podjezdzie do garazu i sie zastanawialem ile czasu zanim ktos sie zjawi z pretensjami... (72h wg. bylaws).

Rozwiń  

U mnie tyle samo, ale mamy osiedlowy parking na RVs wiec nie trzeba szukac "na miescie".

Napisano
  W dniu 20.10.2020 o 00:40, MeganMarkle napisał:

Czy ktoś może w prosty i szybki sposób wytłumaczyć mi różnice między joint tenancy a tenants in common? I tak w skrócie co ma większy sens?

Rozwiń  

Pamietam jak dzis ten telefon on naszej realtorki: "A! Zapomnialam zapytac. Jak chcecie wlasnosc? Joint Tenancy, Tenancy By Entirety czy Tenancy In Common? Dobrze by bylo jakbys sie zdecydowal w 2h..." I ten szalony ciag pytan do googla na parkingu przed sklepem :D

• Haha 1
Napisano
  W dniu 19.10.2020 o 17:57, ilon napisał:
Haha no ja sie zabardzo nie chcialam przejmowac, bo sobie myslalam, ze lepiej te 2 lata czy ile tam procedura bedzie trwac to sobie pozyje bezstresowo w Ameryce, w razie jakby mi wyslali RFE i jakby mnie chcieli wywalic na zbity pysk, to sobie mysle a co mi tam, nie patrze na te statystyki i posty na VJ
Powodzenia! Daj znac jak procedura idzie. Moja kumpela tez jest w trakcie procesu, ale nie pamietam teraz kiedy dokladnie wyslali!
Jak tam kochani minal weekend?  

Hehehe no ja wlasnie tak lubie sie sama pokatowac stresowaniem :D juz kiedys pisalam ze mam wircej siwych wlosow od meza :D
Dzisiaj dokumenty zostaly doreczone, Takze teraz tylko oczekiwanie z mojej strony... bede dawac znac jak postepy.
A co do weekendu to bylismy w sobote na country fall day w lokalnym skansenie. Byly zwierzaki, pumpkin patch, muzyka country na zywo, sprzety rolnicze, corn maze i inne tego typu atrakcje. Pierwsze nasze wyjscie od czasu korony, Takze troche sie balam ale nie bylo tak zle.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
  W dniu 20.10.2020 o 00:58, Xarthisius napisał:

Pamietam jak dzis ten telefon on naszej realtorki: "A! Zapomnialam zapytac. Jak chcecie wlasnosc? Joint Tenancy, Tenancy By Entirety czy Tenancy In Common? Dobrze by bylo jakbys sie zdecydowal w 2h..." I ten szalony ciag pytan do googla na parkingu przed sklepem :D

Rozwiń  

Właśnie jestem na tym etapie :D

padlo na joint tenancy... oby start mnie nie wykiwał przy rozwodzie ;p