ajlo19 Napisano 8 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2021 On 7/6/2021 at 10:27 AM, barnclose said: Wlasnie worcilismy z naszego road tripu po Utah, Arizonie, Nevadzie i Dolinie Smierci. Bylo super! Dzieci spisaly sie na medal. O dziwo na drogach i w parkach bylo pusto, wiec zrealizowalismy plan w 120%. Jedynie co tribal parks zarzadzane przez Indian wciaz zamkniete ze wzgledu na Covid (ale i tak nie planowalismy jechac do Antelope Canyon). Poza tym w tamtych stanach tak jakby Covid juz nie istnial - nie byla wymagana maseczka chyba nigdzie oprocz lotnisk i samolotow. Dzieki forumowiczom za cenne porady! Polecam taki trip kazdemu - te piekne widoki i wspomnienia pozostana ze mna do konca zycia. Chetnie sie podziele rowniez doswiadczeniem jak zorganizowac taka budzetowa wycieczke z dwojka malych dzieci Bym chetnie posluchala Cytuj
barnclose Napisano 8 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2021 @ajlo19 co konkretnie chcesz wiedziec? To byl z grubsza nasz plan: Dzien Plan Nocleg/Miasto 1 Zostawic auto na parkingu dlugoterminowym, Lot do Vegas, rent a car, Zameldowanie w hotelu Las Vegas 2 Red Rock Canyon, spacer po Strip Las Vegas 3 Death Valley NP Amargosa Valley, NV 4 Valley of Fire SP St George, UT 5 Zion NP Tropic, UT 6 Bryce Canyon NP, Willis Creek Canyon Tropic, UT 7 Kodachrome SP, Scenic Byway 12 Green River, UT 8 Dead Horse SP, Canyonlands NP Moab, UT 9 Arches NP, Monument Valley TP (closed) Monument Valley, UT 10 Horshoe Bend, Glen Canyon Dam, Lone Rock - Lake Powell Page, AZ 11 Grand Canyon NP, Zwiedzic miasto Williams, AZ 12 Hoover Dam, Lake Mead, Shows in Vegas Las Vegas (resort) 13 Pools, Relax, Szkolka kaktusow, odkurzyc auto Las Vegas (resort) 14 Oddac auto, Flight back to NYC, odebrac auto, dojazd do domu Dom Kupilismy roczna karte do narodowych parkow i narodowych rekreacyjnych obszarow (kupilem online za $90 z wysylka do domu - mozna tez kupic na miejscu o ile maja w jednej z bram wjazdowych do parku narodowego), wiec nie musielismy placic ponownie za wjazd do wiekszosci atrakcji. Dodatkowo platne byly: Valley of Fire, Kodachrome, Dead Horse i Horshoe Bend. Jak wczesniej wspomnialem parki indianskie byly zamkniete, wiec pod Monument Valley podjezdzalismy tylko, zeby zrobic zdjecia. Lot bezposredni z Newark udalo nam sie znalezc za $900 round trip w obie strony za nasza 4 (JetBlue i United). Samochod wynajalem z Fox Rental Car za okolo $900 za 2 tygodnie za SUV. Hotele bookowalem na Priceline i Booking.com - zaleznie gdzie byla lepsza cena - lokalizacja i opinie gosci byly kluczowe. Jedlismy albo na miescie albo gdzies po drodze. Tak gdzies w 70% w dinerach/restauracjach i w 30% ciepla garmazerke albo salatki z marketow lub stacji benzynowych po drodze. Byl to glownie road trip, wiec glownie podjezdzalismy do atrakcji, krotki spacer i robilismy zdjecia, ewentualnie czasem chwile posiedzielismy jak nam sie bardzo spodobalo. Chodzilismy rowniez na hajki nie trudniejsze niz moderate i nie dluzsze niz 1 mila glownie ze wzgledu na moja 15-miesieczna coreczke, ktora musielismy nosic. Oczywiscie to ograniczenie jak i czas nie pozwolil nam zeksplorowac glebiej parkow, no ale to nie byl nasz cel. Chcielismy zobaczyc najwiecej jak sie da po prostu. Daj znac, ktory aspekt wycieczki Cie dokladnie interesuje - chetnie odpowiem. 3 Cytuj
katlia Napisano 10 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2021 A ja wlasnie wrocilam z Polski, gdzie mi sie bardzo podobalo. Naprawde widzi sie pozytywne zmiany na kazdym kroku... i nie mowie juz o Warszawie lub Krakowie lub Gdansku (gdzie widzialam wiecej yuppies niz gdziekolwiek w USA, no moze z wyjatkiem Hamptons ) ale nawet o bardziej prowincjonalnych miastach. Wiem ze sa powazne politycznie-spoleczne problemy w Polsce, ale kurcze kraj idzie ciagle do przodu, ja bym powiedziala szybciej niz USA, ktory wydaje sie troche isc do tylu. (Temat rzeka, I admit.) Mlodzi ludzie fajni, jedzenie super, to byla bardzo przyjemna wizyta mimo ze spowodowana smiercia w rodzinie. Jechalam nawet pociagiem Pendolino Intercity i wyslalam zdjecie do amerykanskich przyjaciol pokazujac jak to sie podrozuje w cywilizowanym kraju. Cytuj
Jackie Napisano 10 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2021 1 minute ago, katlia said: Jechalam nawet pociagiem Pendolino Intercity i wyslalam zdjecie do amerykanskich przyjaciol pokazujac jak to sie podrozuje w cywilizowanym kraju. To niestety jedna z tych rzeczy która w USA mocno kuleje, a szkoda. Cytuj
motorolnik Napisano 10 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2021 (edytowane) Amtrak testuje nową Acelę 21 (Avelia Liberty), która osiąga 165 mph. Szkoda tylko że tak mało torów gdzie będzie się mogła tak rozpędzić. Edytowane 10 Lipca 2021 przez motorolnik 1 Cytuj
ilon Napisano 10 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2021 Hej kochani, szybkie pytanko, bo widze ze wielu z was ostatnio lecialo do Polski albo z Polski. Jakimi liniami najlepiej teraz leciec? Jest jakas wieksza roznica? Gdzie transfer? Zawsze w sumie jak lece biore transfer w Amsterdamie ale pamietam, ze Holandia troche swirowala z testami i w ogole chyba wiecej niz kazdy inny kraj ale teraz jak zerknelam na stronie to wydaje mi sie byc poki co okej. Zerknelam jeszcze na transfer w Niemczech, ale wydawalo mi sie bardziej skomplikowane niz Holandia. Jak myslicie? Patrze na loty KLM z Waszyngtonu do Krakowa przez Amsterdam, albo United do Niemiec (Frankfurt albo Munich) i Lufthansa do Krakowa. Cytuj
mcpear Napisano 11 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2021 Hej. To jest "szybko i często zmieniająca się rzeczywistość". To co dzisiaj jest wymagane w Holandii czy w Niemczech nie musi być aktualne w dniu podróży. Ja z tego powodu dla swojej rodziny wybrałem opcję "direct" (LOTem). Nie chcę być zależny od przepisów państwa tranzytowego i państwa docelowego (Polska) a jedynie zależny od przepisów obowiązujących danego dnia w Polsce. W Polsce na dzisiaj honorowanie szczepień jest OK - amerykańskie karteczki CDC zwalniają z kwarantanny i nikt nie robi z tego ceregieli że nie masz certyfikatu unijnego. Cytuj
kzielu Napisano 11 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2021 Tez w sierpniu planuje leciec i wyglada na to ze albo przez AMS albo przez CDG - ja zwykle wybieralem AMS jak mialem wybor ale ktos wie przez ktore lotnisko latwiej w tej chwili (wiec ze jak mcpear pisze moze sie zmienic) ? LOT odpada, az tak zdesperowany nie jestem. Cytuj
ilon Napisano 11 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2021 W sumie lot tez jakas opcja, z tymze musialabym doleciec sobie albo do NY, albo ewentualnie Chicago. Cytuj
katlia Napisano 11 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2021 Ja zawsze lece na mile United/Star Alliance, wiec tym razem to bylo Lufthansa do Frankfurtu i Gdanska; w drodze powrotnej Lotem z Warszawy do Frankfurtu i United do Denver. Bylo zupelnie OK. Samolot do Frankfurty z Denver byl zapchany na 100%.... z Frankfurtu do Denver bylo sporo pustych miejsc. Wracajac do USA musisz sobie zrobic test na Covida nawet jezeli mialas obie szczepionki. Robi sie w 72 godzin przed odlotem. W moim wypadku, sprawdzali skrupulatnie przy wylocie z Polski i w tranzycie we Frankfurcie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi