Xarthisius Napisano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 11 minutes ago, andyopole said: Tak tez myślę. Ta Kalafiornia.... 72F caly rok, ale nie mozna zrobic porzadnego rosolu... W Illinois bez problemu mozna dostac pietruszke. ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Kolega, który mieszka w USA 30 lat przekonywał mnie że parsley to nać pietruszki a parsnip to nazwa korzenia pietruszki. Nie chciał mi uwierzyć dopóty, dopóki nie zajrzał do słownika. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Ja z kolei pamietam poszukiwania kwiatów kopru w spożywczaku, chyba na małosolne albo jakieś inne ogórki były mi potrzebne. W końcu przez przypadek znaleźliśmy. W kwiaciarni. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 U mnie dużo Niemców i Ruskich, koper jest. Meksyki chyba też używają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 3 godziny temu, andyopole napisał: U mnie dużo Niemców i Ruskich, koper jest. Meksyki chyba też używają. Bardzo duzo u mnie. W ogole z zadnymi tu wymienionych rzeczy nie ma problemu w tutejszych sklepach, aczkolwiek czesto przy kasie nie wiedza co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Z jarzyn i owoców mniej znanych (przynajmniej dla niektórych): bardzo lubię i często jemy brukiew, która w Polsce źle się kojarzy bo hodowana była po wojnie głównie na paszę, jest to wspaniałe warzywo! Tu w USA znane jako rutabaga. Zwykła rzepa (turnip) też b. dobra, tzw, turnip mash mogę jeść codziennie. Okra - małżonek uwielbia (mieszkał dobrych kilka lat na Południu), ja raz skosztowałam i więcej nie zamierzam. Tez jemy brukiew, pyyyycha i ja okra tez nie lubie a tesciowa uparcie do zupy wrzuca Aha i uwielbiam collard greens! Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 On 5/15/2020 at 5:40 PM, mcpear said: Pewnie pasternak - pietruszki nie widziałem a Megan teraz niedaleko mieszka Tak, to prawda, dostępny jest tylko pasternak... ta pietruszka to był taki skrót myślowy tylko wiele bym dała za prawdziwy korzeń pietruszki bo ten pasternak to ohyda a pietruszkę w Polsce uwielbiałam sobie chrupać na surowo tak jak marchewkę. Pasternak teraz tez czasem jem ale smak bardzo średni :/ jednak nauczyłam się z tym żyć bo co zrobić... dobrze że chociaż korzeń selera i por można dostac bo bez tego zupy sobie nie wyobrażam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barnclose Napisano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) Tez mielismy spory problem z "egzotycznymi" warzywami takimi jak pietruszka. Nasze zycie sie zmienilo jak odkrylismy farmers markety ( zeszlo nam 2 lata zeby to odkryc ) zazwyczaj prowadzone przez Arabow albo Hindusow. Tzn. taki caloroczny warzywniak, nie mylic z tymi lokalnymi, co w kazdym miescie/wsi sa w lecie zazwyczaj co tydzien. Tam mozemy znalezc wszystko lacznie z pietruszka, koprem, itp. Zawsze swieze i w bardzo konkurencyjnych cenach. Edytowane 19 Maja 2020 przez barnclose 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 No cóż, wygląda na to że American Airlines do Polski w tym roku raczej nie poleci. Mamy lecieć AA do LHR, a stamtąd BA do Krakowa. Mam nadzieję że obędzie się bez dodatkowych przesiadek, bo w Oneworld jeszcze Finnair i Iberia mogą namieszać jak zaczną wszystkich przebukowywać. Wszystko naturalnie pod warunkiem że w ogóle będzie można latać bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 4 godziny temu, barnclose napisał: )zazwyczaj prowadzone przez Arabow albo Hindusow. Tzn. taki caloroczny warzywniak, nie mylic z tymi lokalnymi, co w kazdym miescie/wsi sa w lecie zazwyczaj co tydzien. Tam mozemy znalezc wszystko lacznie z pietruszka, koprem, itp. Zawsze swieze i w bardzo konkurencyjnych cenach. Tez zauwazylam ze ceny owocow i warzyw w tych sklepach prowadzonych przez imigrantow (ja chodze do Rosjan) sa nie tylko konkurencyjne ale i nizsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi