Joanna30 Napisano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Ja uwielbiam mojego Key2 i nie zamienię go na nic innego No chyba że wyprodukują coś lepszego z klawiaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 24 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Takie mam pytanie. Kolega chce lecieć do Polski, przesiadkę gdzieś w Europie i ma taki zestaw papierow: Ważny paszport amerykański, Nieważny paszport Polski, Ważny Polski DO. Czy na wjazd do strefy Schengen konieczny jest Polski paszport (ma niewazny) czy wystarczy DO? Paszport sobie odnowi w Polsce bo w USA to praktycznie niewykonalne do świąt. Edytowane 24 Września 2020 przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halyna Napisano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 4 godziny temu, andyopole napisał: Takie mam pytanie. Kolega chce lecieć do Polski, przesiadkę gdzieś w Europie i ma taki zestaw papierow: Ważny paszport amerykański, Nieważny paszport Polski, Ważny Polski DO. Czy na wjazd do strefy Schengen konieczny jest Polski paszport (ma niewazny) czy wystarczy DO? Dokumentem podroży pozwalającym na przekraczanie granic zewnętrznych jest paszport. DO w niektórych przypadkach tez na to pozwala, aczkolwiek wynika to z jednostronnych decyzji danego kraju albo umów bi/multi lateralnych. Wracając do Twojego przykładu - nie do końca rozumiem pytanie. Obywatel USA może wjechać w ruchu bezwizowym do strefy Schengen na 90 dni w 180 dniowym okresie, do Polski - na 90 dni - więc do przekroczenia zewnętrznej granicy Schengen wystarczy mu ważny paszport USA. Domniemywam, że chciałby skorzystać ze stanowisk odprawy dla EU Citizens? No i tu mogą pojawić się schodki - polski paszport jest nieważny i jako taki nie jest już (co do zasady) akceptowalnym dokumentem podróży przy przekraczaniu granicy zewnętrznej w innym kraju niż Polska (ob RP do Polski może wjechać zawsze, kwestia udowodnienia tylko faktu, że się jest obywatelem RP) por np ("(...)Germany has agreed with some Member States of the European Union that German travel documents should, in principle, be recognised as proof of identity up to one year after the end of their validity. These countries are: Austria, Belgium, Cyprus, France, Greece, Hungary, Italy, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Portugal, Slovenia, Spain and Switzerland. However, travel guarantees or mandatory recognition of expired documents, e.g. by carriers, fall outside the scope of this European agreement. In order to avoid any difficulties in travelling with expired documents, travellers are advised to ensure that they are in possession of valid documents.(...)" - na liście nie ma niestety Polski.) Jeśli leci via UK - wlatuje do UK na paszporcie USA a potem może na lot do PL okazać DO (pojawi się tu kwestia jednakże rozbieżności danych PNR/API) Co może jeszcze zrobić? Wystąpić o nowy paszport polski w kraju zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuza007 Napisano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Ja myślę, że problem jest inny. Jak wiemy, w obecnych, dziwnych, czasach, obywatele USA nie są wpuszczani (albo jest wymagana kwarantanna) do krajów (nie wiem czy wszystkich, czy niektórych) Schengen. Obywatele Polski - już tak. Czyli pytanie pewnie raczej jest takie, czy wystarczy Dowód Osobisty, żeby potwoterdzić swoje polskie (a zarazem EU) obywatelstwo i być traktowanym, mimo wjazdu na amerykańskim paszporcie, jako obywatel Unii Europejskiej (z możliwością już nieograniczonego poruszania się po Schengen)? Co do rozbieżności danych PNR/API - mój facet wylatywał kilka lat temu z Polski na nowowyrobionym amerykańskim paszporcie (polski ma nieważny). Ponieważ nie miał przy sobie starego, na którym wjeżdzał - a na szczęscie leciał z przesiadką w Londynie - panowie pogranicznicy poradzili mu, żeby wyleciał na DO i dopiero w Londynie legitymował się paszportem amerykańskim. Więc chyba nie jest to wielki problem. Wystąpić o nowy paszport polski w kraju zamieszkania. Jeżeli tym miejscem zamieszkania są Stany to może to teraz "trochę" potrwać... Słuchałam jakiś miesiąc temu wywiadu z konsulem PL w NY i wtedy nawcześniejsze wolne terminy na spotkanie w konsulacie były w marcu 2021... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 (edytowane) 6 hours ago, andyopole said: Takie mam pytanie. Kolega chce lecieć do Polski, przesiadkę gdzieś w Europie i ma taki zestaw papierow: Ważny paszport amerykański, Nieważny paszport Polski, Ważny Polski DO. Czy na wjazd do strefy Schengen konieczny jest Polski paszport (ma niewazny) czy wystarczy DO? Nie jest potrzebny wcale. Ja byłem w Polsce z 40 razy w ogóle nie wyciągając polskiego paszportu z plecaka. (Poza sytuacja że leci prosto do PL a dokładnie wylatuje z PL poza Schengen) Edytowane 24 Września 2020 przez kzielu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Mnie teraz wylatujac z Polski pytali o oba paszport (USA i PL) i dodatkowo akt malzenstwa, bo mialam rozne nazwiska w papierach. Po przylocie do PL pytali o Polski paszport. Wybrali mnie na losowa kontrole celna i tez prosili o PL paszport. Zakladam, ze wylatujac bede prezentowac Amerykanski paszport + znowu akt malzenstwa. Mysle, ze w czasach COVIDA bardziej chyba patrza na paszporty niz na dowody osobiste. Na dowod latalam kiedys tam, pomiedzy PL a UK. Dobre czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 19 minutes ago, Roelka v.2 said: Mnie teraz wylatujac z Polski pytali o oba paszport (USA i PL) i dodatkowo akt malzenstwa, bo mialam rozne nazwiska w papierach. Po przylocie do PL pytali o Polski paszport. Wybrali mnie na losowa kontrole celna i tez prosili o PL paszport. Zakladam, ze wylatujac bede prezentowac Amerykanski paszport + znowu akt malzenstwa. Mysle, ze w czasach COVIDA bardziej chyba patrza na paszporty niz na dowody osobiste. Na dowod latalam kiedys tam, pomiedzy PL a UK. Dobre czasy. Bo lecialas prosto do PL. Przy wylocie beda chceli polski paszport, na tylko amerykanskim to Cie w ogole z kraju moga nie wypuscic. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 24 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Tu chodzi o czasy Covid19. Czy go wpuszcza do EU z paszp. USA? Wspierany polskim nieważnym paszportem i DO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 3 minutes ago, andyopole said: Tu chodzi o czasy Covid19. Czy go wpuszcza do EU z paszp. USA? Wspierany polskim nieważnym paszportem i DO. To chyba zalezy od kraju do ktorego bedzie wlatywal i jak ich przepisy aktualnie wygladaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Września 2020 4 hours ago, Zuza007 said: Wystąpić o nowy paszport polski w kraju zamieszkania. Jeżeli tym miejscem zamieszkania są Stany to może to teraz "trochę" potrwać... Słuchałam jakiś miesiąc temu wywiadu z konsulem PL w NY i wtedy nawcześniejsze wolne terminy na spotkanie w konsulacie były w marcu 2021... Całe szczęście że nie muszę o się o nowy paszport martwić przez parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi