Patipitts Napisano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2022 31 minutes ago, ajlo19 said: Miesięcznie ? Sent from my iPhone using Tapatalk Property tax sie chyba rocznie placi. Tzn ja akurat mam w mortgage i place miesiecznie, ale kwote ktora podalas to na rok a nie na miesiac. Cytuj
andyopole Napisano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2022 Godzinę temu, ajlo19 napisał: A ja mówiłam o miesiącu. U nas za domy w cenie 250-300 property taxy wynoszą ok. 4-6k rocznie. Sent from my iPhone using Tapatalk Mój boss w sąsiednim county za zwykły 4 bedroom płaci kilkanaście tysięcy rocznie. Cytuj
katlia Napisano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2022 41 minutes ago, andyopole said: Mój boss w sąsiednim county za zwykły 4 bedroom płaci kilkanaście tysięcy rocznie. Tyle samo w Texasie i w wielu miejscach na wschodnim wybrzezu. Cytuj
mcpear Napisano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2022 1 hour ago, katlia said: Tyle samo w Texasie i w wielu miejscach na wschodnim wybrzezu. W Południowej CA taxy są na podobnym poziomie (15-18k na rok) - ale to przez ekstremalnie wysoką obecnie wycenę nieruchomości. Balonik z cenami rośnie tutaj z astronomiczną szybkością. Od Lutego 2020 (początek pandemii) mój dom wzrósł w wycenie o 63% (mieszkam na obrzeżu Orange County, więc nasze domy były tańsze a przez zdalną pracę naglę pojawił się gigantyczny popyt na nie). Nic nie zapowiada końca szaleństw cenowych. Domów na sprzedaż brakuje - miesięcznie dostaje chyba 2-3 oferty od realtorów, że mają zdecydowanego kupca, który chętnie kupiłby moją nieruchomość. Domy wystawiane schodzą w pierwszy weekend - przeważnie za 100k-150k powyżej ceny za którą zostały wystawione, to tylko nakręca algorytmy wyliczające szacunkową wartość nieruchomości, powoduje, że jeszcze mniej jest chętnych do sprzedania (bo jak przetrzymasz 2-3 miesiące to dostaniesz 100-150k więcej) i jeszcze więcej chętnych do kupienia "natychmiast". Obecnie często pojawiają się oferty kupna typu "no contingency" - czyli nieważne w jakim stanie technicznym jest twoja chata i tak ją biorę. Ciekawe kiedy to wszystko pęknie (pamiętam jak tuż przed pandemią byli tacy którzy wróżyli szybkie przewartościowanie i obniżkę cen i że się wstrzymują z zakupem bo to musi pęknąć - na razie nic takiego się nie dzieje) - a z wysokiego konia się boleśnie spada. Amerykanie zacierają ręce na wysokie wyceny i wyciągają gotówkę z Home Equity Line of Credit. Te "łatwie pieniądze" wydają na konsumpcję i żyją na luzie nie martwiąc się o jutro. Nie umiałbym tak. Jeśli tak nie wygląda typowe przegrzanie koniunktury to nie wiem jak ono się definiuje. Pytasz kto mieszka w mojej okolicy: salesmani korporacyjni, gościu co jest doradcą inwestycyjnym, jakiś specjalista inżynier w firmie chemicznej, dwoje prowdzi własne biznesy z produkcją jakichś plastikowych badziewi, inżynier specjalista w branży budowlanej przy budowie biurowców, gościu co jeździ i monitoruje i nadzoruje stawianie masztów telefonii komórkowej w okolicy. Adwokaci i lekarze mieszkają na "lepszych osiedlach" (domy po $3M+) Cytuj
katlia Napisano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2022 28 minutes ago, mcpear said: Amerykanie zacierają ręce na wysokie wyceny i wyciągają gotówkę z Home Equity Line of Credit. Te "łatwie pieniądze" wydają na konsumpcję i żyją na luzie nie martwiąc się o jutro. Nie umiałbym tak. Ja tez nie. Ale myslimy serio o home equity line of credit zeby przerobic dwie lazienki i przebudowac back deck, bo mamy duzo equity w domku i wydaje sie jako bezpieczna inwestycja. Cytuj
kzielu Napisano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2022 37 minutes ago, mcpear said: bym tak. Jeśli tak nie wygląda typowe przegrzanie koniunktury to nie wiem jak ono się definiuje. Big Short #2. Rosnace oprocentowanie powinno teoretycznie rynek ochlodzic ale jak znam zycie za chwile obejda wszystkie mozliwe zabezpieczenia ktore wprowadzono po 2008 roku... Samochody juz sprzedaja na 84 miesieczne raty - taki Nissan to nie dojezdzi to takiego wieku a jeszcze go beda splacac... Juz nie wspomne ja na RV show widzialem tamtejsze oferty - 140 miesiecy za domek z plyty pazdziezowej na kolkach. WTF. Cytuj
mola Napisano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2022 Moja fejsbukowa znajoma śledzi grupę na Fb tropiącą potworki na zillow. Takie ogłoszenie ostatnio się tam pojawiło: https://www.zillow.com/homedetails/3709-Prado-Pl-Fairfax-VA-22031/51836844_zpid/ przegniłe okna, deck do rozbiórki, cieknąca hydraulika oraz dziki lokator na stanie… dom stał na zillow całe trzy dni. Ktoś go pewnie flipnie 1 Cytuj
pelasia Napisano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2022 Dom ma potencjal. Za taki domek u nas pewnie by zawołali 1.5M i pewnie by dostali 2M 1 Cytuj
andyopole Napisano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2022 18 godzin temu, katlia napisał: Tyle samo w Texasie i w wielu miejscach na wschodnim wybrzezu. A to takie zadupie wg wielu Amerykanow. Dziki Zachód. Cytuj
katlia Napisano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2022 1 hour ago, andyopole said: A to takie zadupie wg wielu Amerykanow. Dziki Zachód. I wg mnie. Dziki Zachod indeed. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi