Skocz do zawartości

DV 2020 - wątek dla osób które wygrały GC i mają pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poniżej cytat:

"On or after November 3, 2019, any foreign national seeking to enter the U.S. from abroad on an immigrant visa (that is, as a Legal Permanent Resident or “Green Card” holder) will have to show to a Consular Officer’s satisfaction that they will be covered by an approved health insurance program within 30 days of entry or that they possess “the financial resources to pay for reasonably foreseeable medical costs.”  

Z tego wynika, że (1) kasa na koncie - ale jaki poziom jest akceptowalny? (2) wykupienie ubezpieczenia dla siebie i rodziny w okresie max 30 dni od daty wjazdu na terytorium USA. 

Kolejny cytat (https://www.nafsa.org/regulatory-information/presidential-proclamation-9945 ):

"Consular officers will verbally ask immigrant visa applicants covered by PP 9945 whether they will be covered by health insurance in the United States within 30 days of entry to the United States and, if so, for details relating to such insurance... If applicants answer affirmatively, consular officers will ask for applicants to identify the specific health insurance plan, the date coverage will begin, and such other information Start related to the insurance plan as the consular officer deems necessary."

oraz:

"PP 9945 does not suspend or limit the entry of applicants if they do not have coverage, but possess financial resources to pay for reasonably foreseeable medical expenses. Reasonably foreseeable medical expenses are those expenses related to existing medical conditions, relating to health issues existing at the time of visa adjudication."

Czyli kasa albo ubezpieczenie (z tym że ubezpieczenie trzeba będzie wskazać juz na rozmowie :)

Ile kosztuje poród dziecka? Leczenie ortodontyczne? Leczenie cukrzycy? Inaczej - jaki poziom zabezpieczenia finansowego zdrowia imigrantów jest akceptowalny? To zależy juz od rodziny/osoby

• Odpowiedzi 957
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
5 hours ago, mvgda said:

Ja dzisiaj dostałam mail i pod mailem miałam dopisane "*** On October 4, 2019, the President issued Presidential Proclamation 9945 on the "Suspension of Entry of Immigrants Who Will Financially Burden the United States Healthcare System." For the most up to date information on how PP 9945 might affect your case, please visit https://travel.state.gov/healthcare.***" 

to jak w końcu trzeba wykazywać to czy nie? i jak uważacie lepiej umawiać się na rozmowę teraz w grudniu (mój nr będzie current) czy przełożyć na styczeń ale w obawie ze znów się coś zmieni?

Kliknij na link, ktory podali w mailu, to bedziesz wiedziala dlaczego nie musisz nic wykazywac.

Napisano

Dzięki :) Pracodawca - pytałam pod kątem tego że pracujemy obecnie i tak u amerykańskich pracodawców i może uda się wyrwać jakiś dokument że będę tam miała również u nich zatrudnienie na ich umowę. Jeżeli nasza deklaracja słowna, że jesteśmy poważni i wykupimy ubezpieczenie ich przekona to będzie to najlepsza opcja tylko pytanie czy tak się uda ;) 

Napisano

Zazwyczaj pracodawca zaczyna doplacac do ubezpieczenia zdrowotnego po 90 dniach pracy. Robia to w celu unikniecia przypadku ze "chory" najmuje sie do roboty i natychmiast po zatrudnieniu i uzyskaniu ubezpieczenia idzie do szpitala.

Napisano
7 minut temu, cclaudia napisał:

Dzięki :) Pracodawca - pytałam pod kątem tego że pracujemy obecnie i tak u amerykańskich pracodawców i może uda się wyrwać jakiś dokument że będę tam miała również u nich zatrudnienie na ich umowę. Jeżeli nasza deklaracja słowna, że jesteśmy poważni i wykupimy ubezpieczenie ich przekona to będzie to najlepsza opcja tylko pytanie czy tak się uda ;) 

Zawsze możesz pogooglać po planach, zorientować się w temacie co by Wam odpowiadało na krótki okres (zanim pracownicze zadziała), z jakiej firmy, mniej więcej za ile itp, i pokazać w ambasadzie, że masz poważne podejście do sprawy i jakieś rozeznanie w temacie.  

Napisano

w listopadzie wysłałam dokumenty, najpierw dostałam automatyczna odpwiedz ze wszystko ok, po dwóch dniach dostałam odpowiedz, ze dokumenty są sprowadzone i mam czekać na maila z terminem rozmowy gdy mój numer będzie current. Problem w tym ze mój numer jest current już teraz w grudniu a zaproszenia jak nie było tak nie ma. Co robic? Cierpliwie czekać dalej?

Napisano
Dnia 3.12.2019 o 10:50, mvgda napisał:

w listopadzie wysłałam dokumenty, najpierw dostałam automatyczna odpwiedz ze wszystko ok, po dwóch dniach dostałam odpowiedz, ze dokumenty są sprowadzone i mam czekać na maila z terminem rozmowy gdy mój numer będzie current. Problem w tym ze mój numer jest current już teraz w grudniu a zaproszenia jak nie było tak nie ma. Co robic? Cierpliwie czekać dalej?

up, czy wie chociaż ktoś do którego dnia miesiąca około są wysyłane zaproszenia? KCC potwierdziło, ze dokumenty i DS260 są ok 

Napisano
22 godziny temu, mvgda napisał:

up, czy wie chociaż ktoś do którego dnia miesiąca około są wysyłane zaproszenia? KCC potwierdziło, ze dokumenty i DS260 są ok 

Z forum (wątek dv 2019) wynika, że ludzie dostawali zaproszenia nawet 2 mies przed rozmową. Czemu nie zadzwonisz z tym do KCC? Jest informacja w mailu, że gdyby cokolwiek się działo to proszą o kontakt. Może źle wysłali maila/wpadł Ci do spamu etc? Jaki masz numer?

Napisano
Godzinę temu, cclaudia napisał:

Z forum (wątek dv 2019) wynika, że ludzie dostawali zaproszenia nawet 2 mies przed rozmową. Czemu nie zadzwonisz z tym do KCC? Jest informacja w mailu, że gdyby cokolwiek się działo to proszą o kontakt. Może źle wysłali maila/wpadł Ci do spamu etc? Jaki masz numer?

mam nr 81xx, pisałam do nich maila, napisali ze dokumenty i ds są ok i mam czekać na rozmowę gdy mój numer będzie current ale zaznaczyłam im w wiadomości ze jest current już teraz wiec nie wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...